Cultuurhistorisch Wierden 10km

Zuid Twente

Wandelen
10 km

Welkom op het cultuurhistorische ommetje in Wierden. Dit ommetje van 10 kilometer neemt je mee door een bijzondere Moluksewijk en een karakteristiek landschap. De route start bij het NS station in Wierden. De route is gemarkeerd met Groene pijlen met het voetjeslogo.

Toegankelijkheid

Het terrein is voor wandelaars met stevig en waterdicht schoeisel goed toegankelijk. Honden mogen aangelijnd met u mee wandelen.

Startpunt

Start Bij het NS station in Wierden.

Highlights op deze route:

 • Station Wierden

  De route begint en eindigt bij het station.

 • Cafe Hek

  Een cafe waar je naast een heerlijke kop koffie of thee ook gezellig kunt genieten van een heerlijk glas wijn of een koud biertje.

  www.cafehek.nl
 • 1

  Pompstations

  Pompstations

  Uit de begintijd van de waterwinning heeft Wierden nog twee historische pompstations overgehouden. Het meest in het oog springende station staat vlak voor de spoorwegovergang en dateert van 1893.

  Het andere, vanaf dit punt niet zichtbaar, stamt uit 1926. Beide gebouwen hebben nog de originele inrichting en zijn van grote cultuurhistorische betekenis.

 • 2

  Wijkgebouw Kandjoli

  Wijkgebouw Kandjoli

  Bij de renovatie van de Molukse wijk is voor de kerk en het wijkgebouw een plein aangelegd. Dit plein dient als ontmoetingsplek voor de wijk.

 • Wandelkeuzepunt G68

 • 3

  Katong Kemena

  Katong Kemana

  Begin 2013 werd de laatste hand gelegd aan de renovatie van de Molukse Wijk. De werkzaamheden werden afgerond met de onthulling van het herdenkingsmonument 'Katong Kemana', vrij vertaald: Waarheen wij gaan.

  De drie zuilen symboliseren het verleden, heden en de toekomst. Als je door de wijk loopt zie je diverse straten die de naam dragen van een Molukse vrijheidsstrijders. de straten zijn naar hen vernoemd als dankbetuiging.

 • Wandelkeuzepunt G32

 • Wandelkeuzepunt G33

 • 4

  Huurnerbrink

  Huurnerbrink

  Op de hoek met de Ten Cateweg bevinden zich drie oude erven: het Vrielink, het Hofhuis en het Westerinck, die tezamen het buurtschap Huurnerbrink vormen. Van de eerste twee erven zijn de hoeven door brand verloren gegaan. Huisnummer 19 is de herbouwde boerderij op erve Vrielink.

  Aan de andere zijde van de straat bevinden zich de oude hoeven van erve Westerinck.

 • Wandelkeuzepunt G34

 • 5

  Landschap

  Landschap

  Pas in de loop van de vorige eeuw zijn de woeste gronden geheel in cultuur gebracht. De meeste boerderijen zijn toen vernieuwd. Kenmerkend voor het jonge ontginningslandschap zijn de rechte wegen, regelmatige verkaveling, geïsoleerde stukken bos en de verspreide bebouwing.

  Maar natuurlijk ook de prachtige weilanden waarover je kunt uitkijken.

 • 6

  Nollenhuizen

  De Nollenhuizen

  In het open landschap bevindt zich het buurtschap De Nollenhuizen: oorspronkelijk een groepje katersteden waar de familie Nollen woonde. Katersteden, houten boerenstulpjes, ontstonden in de middeleeuwen en werden bewoond door keuterboeren. Deze hadden geen aanspraak op grond.

 • 7

  Waterwinning

  Waterwinning

  De aanwezigheid van het vele water rond Wierden maakte het mogelijkom tot grootscheepse waterwinning over te gaan. In de zeventiger jaren verrees aan de Nijverdalsestraat 98 het Vitensgebouw.

  Om verdroging van natuurgebied het Wierdense Veld te voorkomen, vindt de waterwinning nu grotendeels ten zuiden van Wierden plaats.

 • Restaria Sterk langs de lijn

  een leuke en gezellige eet gelegenheid waar u ook terecht kunt voor een heerlijke kop koffie of thee.

 • Station Wierden

Colofon: Het ommetje Vitens Palthe is een initiatief van de lokale ommetjes werkgroep.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?