Cultuurhistorisch Wierden 6 km

Zuid Twente

Wandelen
6 km

Welkom op het cultuurhistorische ommetje in Wierden. Dit ommetje van 6 kilometer neemt je mee door een bijzondere Molukse wijk en een karakteristiek landschap. De route start bij het NS station in Wierden.

Toegankelijkheid

De route is gemarkeerd met gele route pijlen met het voetjeslogo.

Startpunt

Het ommetje start bij het NS station in Wierden

Highlights op deze route:

 • Restaria Sterk langs de lijn

  een leuke en gezellige eet gelegenheid waar u ook terecht kunt voor een heerlijke kop koffie of thee.

 • Wandelkeuzepunt G30

 • Wandelkeuzepunt H13

 • 1

  Pompstations

  Pompstations

  Uit de begintijd van de waterwinning heeft Wierden nog twee historische pompstations overgehouden. Het meest in het oog springende station staat vlak voor de spoorwegovergang en dateert van 1893.

  Het andere, vanaf dit punt niet zichtbaar, stamt uit 1926. Beide gebouwen hebben nog de originele inrichting en zijn van grote cultuurhistorische betekenis.

 • 2

  Wijkgebouw Kandjoli

  Wijkgebouw Kandjoli

  Bij de renovatie van de Molukse wijk is voor de kerk en het wijkgebouw een plein aangelegd. Dit plein dient als ontmoetingsplek voor de wijk.

 • 3

  Katong Kemena

  Katong Kemana

  Begin 2013 werd de laatste hand gelegd aan de renovatie van de Molukse Wijk. De werkzaamheden werden afgerond met de onthulling van het herdenkingsmonument 'Katong Kemana', vrij vertaald: Waarheen wij gaan.

  De drie zuilen symboliseren het verleden, heden en de toekomst. Als je door de wijk loopt zie je diverse straten die de naam dragen van een Molukse vrijheidsstrijders. de straten zijn naar hen vernoemd als dankbetuiging.

 • Wandelkeuzepunt G32

 • Cafe Hek

  Een cafe waar je naast een heerlijke kop koffie of thee ook gezellig kunt genieten van een heerlijk glas wijn of een koud biertje.

  www.cafehek.nl
Colofon: Dit ommetje is ontwikkeld door de lokale ommetjes werkgroep.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?