Haaksbergen Kunstroute

Zuid Twente

Fietsen
42 km

Met de route nemen we iedereen mee langs kunstwerken en verdere bezienswaardigheden zoals, gebouwen, landschap en natuur in Haaksbergen. Heeft u aanvullende informatie over de beelden? Dat kan gemaild worden naar: sbkhaaksbergen@gmail.com Meer informatie op https://www.facebook.com/kunsthaaksbergen

Toegankelijkheid

Goede begane (fiets) wegen en paden. Op enkele paden mag alleen gewandeld worden.

Startpunt

Startpunt: VVV Stationsstraat 3 7481 JA Haaksbergen. Tevens MBS spoormuseum. Beperkte parkeerruimte (parkeerschijf) of aan de Parallelweg (vrij parkeren). Informatie vind je meer op: https://www.haaksbergennatuurlijk.nl/

Highlights op deze route:

 • Startpunt VVV-MBS Haaksbergen

  De VVV is gevestigd in het spoorwegmuseum MBS aan de stationsstraat 3 De Stichting Museum Buurtspoorweg exploiteert een museumspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo. De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht. https://www.museumbuurtspoorweg.nl/

  Beperkte parkeerruimte (parkeerschijf verplicht) of Parallelweg vrij parkeren.

 • 1

  VVV-MBS

  VVV en MBS

  De VVV https://www.haaksbergennatuurlijk.nl/ is gevestigd in het spoorwegmuseum MBS aan de stationstraat 3 De Stichting Museum Buurtspoorweg exploiteert een museumspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo. De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht. https://www.museumbuurtspoorweg.nl/

 • 2

  Herdenkingsmonument Meistaking

  Gefusillieerd

  Op 29 april 1943 werd bij machinefabriek Stork in Hengelo het sein gegeven voor een staking waaraan ook het personeel van textielfabriek Jordaan aan mee deed. Het gevolg was dat 24 mensen in Haaksbergen werden opgepakt, waarvan er 8 werden gefusilleerd.

  Herdenkingsmonument Meistaking

  Plaats van executie is bij hotel-restaurant "De Broeierd" aan de Hengelosestraat in Enschede, waar een monument is geplaatst. Voor meer informatie volg de link. https://www.tracesofwar.nl/sights/3651/Monument-Executies-Enschede.htm

  Na de oorlog werd hier een gedenksteen geplaatst voor de omgekomen medewerkers van textielfabriek Jordaan. Inmiddels is de steen ingemetseld in één van de muren van Gezondheidscentrum "De Bouwmeester".

 • 3

  Textielmonument

  Textielmonument

  Ontwerp van kunstenaar Rino Perdon *1958 uitgevoerd in roestvrijstaal. Textielmonument ter herinnerring aan de Haaksbergse textielindustrie, onthult op 1 juli 1988. Deze plek is het middelpunt van de textielindustrie.

 • 4

  Zonder titel

  Zonder titel

  Ontwerp van Jan te Wierik 1954-2002. De aanleg van deze fontein is destijds gebeurd op initiatief van de ondernemers van de Blankenburgerstraat.

  Scan deze QR code en lees meer over deze bekende Haaksbergse inwoner, kunstenaar Jan te Wierik.

 • 5

  Zwangere vrouw

  Zwangere Vrouw

  Ontwerp van de "Zwangere Vrouw" is van J. Barbiers. Geplaatst in 1978 achter de vijver in de tuin van het gemeentehuis.

 • 6

  Herdenkingsmonument 1940-1945

  Herdenkingsmonument 1940-1945

  Op 26 november 1949 werd dit oorlogsmonument, “Moeder van het verzet”. ontworpen door Corinne Fransen-Heslenfeld, onthuld (plaatselijke benaming: Hanna van de Markt). Bij dit monument hoort een plaquette met daarop alle namen van de omgekomen personen. Deze bevind zich in het gemeentehuis.

  Gevallene Haaksbergen

  Later werd er naast de raadszaal in 1997 een nieuw monument na ontwerp van Martin Klerkx gemaakt met een kopie van dit namenplaquette. Ook het Indië monument uit 1955 in natuursteen van Titus Leeser werd aan dit nieuwe monument toegevoegd.

 • 7

  Het Dorp Haaksbergen in 1832

  Het Dorp Haaksbergen in 1832

  De plaquette is in 2010 aangeboden door de Historische kring Haaksbergen. Het is een plattegrond zoals het in 1832 de bewoners woonden met als middelpunt de Pancratiuskerk. Het kunstwerk is door Jan te Kulve gegoten in zijn atelier in zijn woonplaats Eibergen.

 • 8

  Centrum Haaksbergen

  Centrum Haaksbergen

  Het centrum van Haaksbergen met zijn terrasjes en Pancratiuskerk als middelpunt. De oudste kerk (Pancratiuskerk) is gebouwd tussen het jaar 950-1000. In de zomermaanden is er een mogelijkheid om deze te bezichtigen. https://www.franciscusparochie.nl/locatie-pancratiuskerk

 • Horeca

  Hier op de Markt is er aan het eind van de fietstocht de mogelijkheid voor een hapje en een drankje op de verschillende terrasjes.

 • 9

  Plaquette 1188-1988

  Plaquette 1188-1988

  "Plaquette 1188-1188" is een ontwerp van Cees Willemsen uit Enschede ter gelegenheid van 800 jaar Haaksbergen en aangeboden door het comité 800 jaar Haaksbergen.

 • 10

  Gorilla Sculptuur

  Gorilla Sculptuur

  Het ontwerp van de Gorilla sculptuur is van de Haaksbergse kunstenaar Martin Michorius en staat voor het Notarishoes wat nu een restaurant is.

 • 11

  Betsy Frankenhuis

  Monument Betsy Frankenhuis

  Betsie Frankenhuis stond symbool voor alle joodse inwoners van Haaksbergen die tijdens de Jodenvervolging/Holocaust 1940-1945 zijn vermoord.

 • 12

  Heilig Hartbeeld

  Heilig Hartbeeld

  Het Heilig Hartbeeld geschonken door Pastoor Wienholts bij zijn 80 ste verjaardag op 23 maart 1940.

 • 13

  Huisnijverheid

  Huisnijverheid

  Huisnijverheid is een wandplastiek geplaatst in 1984 in de muur van de voormalige huishoudschool, later Immenschoer en thans woonzorg, van de Haaksbergse kunstenaar Jan te Wierik.

 • 14

  Samen gaan

  Samen gaan

  Samen gaan is een ontwerp van Kiny Gopinga. Op 5 mei 2007 onthulde Z.E. kardinaal Simonis samen met zuster Ansuina dit monument uit dankbaarheid voor de grote betekenis van de Zusters Franciscanessen voor de Haaksbergse gemeenschap.

 • 15

  Zonder titel

  Zonder titel

  Ontwerp in Cortenstaalconstructie en geplaatst in 1978. Ontwerper is nog onbekend. Wie weet de naam van de en de titel.

 • 16

  Monument 24 maart 1945

  Monument 24 maart 1945

  Zaterdag 24 maart 1945 09.23 uur. Op deze ochtend lieten geallieerde bommenwerpers 318 zware fragmentatiebommen vallen op Haaksbergen. Zij troffen De Brink, Klaashuisstraat, Buurserstraat, Beverstraat, Enschedesestraat, Veldkampstraat en Smitterijweg.

  Er vielen 57 doden en meer dan 200 gewonden. Ruim 100 panden werden verwoest of beschadigd. Herdenking 75 jaar geleden op 24 maart 2020.

 • 17

  Zonder titel

  Zonder titel

  Ontwerp van Jan te Wierik. Aangeboden door Hendrik & Rikie Scholten bij hun afscheid van de Rabobank Haaksbergen in 1999.

 • 18

  Drie Vorstinnen

  Drie Vorstinnen

  Drie Vorstinnen, ontworpen door Kiny Copinga, in de tuin van de villa gebouwd in 1909 in opdracht van Willem Wisselink. Mede firmant van textielfabriek Jordaan, en heette toen Sonnevanck. Nu is er in de villa een restaurant gevestigd.

  Restaurant Blanckenborgh
 • 19

  Steen der verbindingen

  Steen der verbindingen

  Steen der verbindingen is een idee van Basilius Kleinhans en geplaatst in 1997. Het is een bijzonder bijdrage aan de culturele uitwisselingen in de Euregio die loopt tussen Diepenheim en Schöppingen, waar 12 kunstenaars aan mee deden.

 • 20

  Witte Lelie

  Witte Lelie

  Ontworpen door Han Aarnink in 1983, uitgevoerd in gietsteen. In 1977 door de broer Theo aangeboden aan de gemeente Haaksbergen, namens de familie Aarnink.

 • 21

  Vogels

  Vogels

  Het ontwerp van de Vogels is van kunstenaar Cees Willemsen uit Enschede en geplaatst in 1983. Plaatst is het buitenplein van het Wiedenhof.

 • 22

  Zonder titel

  Zonder titel

  Zonder titel is een ontwerp van een onbekende kunstenaar en herplaatst in 2021. Het beeld is geplaatst op het buitenplein van de Wiedenhof.

 • 23

  Kippen van het Wiedenhof

  De kippen van het Wiedenhof

  De kippen van het Wiedenhof, aangeboden door het uitvoeringsteam Dura Vermeer.

 • 24

  Cactus ook wel drie speelbomen

  Cactus ook wel drie speelbomen

  Het oorspronkelijke kunstwerk "drie speelbomen" is een ontwerp uit 1970 van de beeldend kunstenaar Dirck Nab voor het schoolplein van de toenmalige Ludgerusschool (thans Bonifatiusschool).

  Ter gelegenheid van de renovatie van de school werd het in 2007 m.m.v de schoolkinderen opgeknapt en geschilderd en daarna verplaatst. In de volksmond kreeg het de bijnaam de Cactus(sen).

 • 25

  Bonifatiuskerk

  Bonifatiuskerk Veldmaat

  De kerk is uit 1934. De eerste steen werd gelegd op 10 september 1933 en op 14 mei 1934 werd de kerk ingewijd door deken A. Weijenborg. Volg de link voor meer informatie: https://develdmaat.nl/kerk/

  Deze muurschildering, gemaakt door kunstenaar Jos ten Horn uit Almelo, verbeeldt Jezus aan het kruis met links daaronder moeder Maria en rechts de apostel Johannes.

 • 26

  Beeltenis Jetze Brandsma

  Pastoor Jetze Brandsma

  Beeltenis van Jetse Brandsma ontworpen door Jan te Kulve uit Eibergen en is geschonken door de Veldmaatse ondernemers en geplaatst in 1994.

 • 27

  Zonder titel

  Zonder titel

  Ontworpen door Jan te Wierik. Op 25 november 2010 is dit kunstwerk aan de Bonifatiushof onthuld door de wijkraad van de Veldmaat samen met leerlingen van de Montessorischool en gemeente Haaksbergen.

 • 28

  Mariakapel

  Mariakapel

  Mariakapel, oorspronkelijk gebouwd in 1954 en in 2009 herbouwd op de huidige plek. De initiator in 1954 was kapelaan J.W.M. Spekschate.

 • 29

  Of its own justification

  Of its own justification

  Monument of its own Justification en ontworpen door Claus ter Logt en geplaatst in 1983.

 • 30

  Cirkels in de tijd

  Cirkels in de tijd.

  Ontwerp van Tine van der Weyer. Op 11 november 2005 is dit kunstwerk aan de Oleander onthuld door de Wijkraad Hassinkbrink en de gemeente Haaksbergen.

 • 31

  Cirkels in de tijd

  Cirkels in de tijd

  Cirkels in de tijd Balance is een ontwerp van Tine van der Weyer Op 11 november 2005 is dit kunstwerk aan de Akelei onthuld door, Basisschool Theo Scholte, Wijkraad Hassinkbrink en de gemeente van Haaksbergen.

 • 32

  Cirkels in de tijd

  Cirkel in de tijd

  Cirkels in de tijd/Contrasigne is een ontwerp van Tine van der Weyer. De plaats is de vijver aan de De Wikke. Op 11 november 2005 is dit kunstwerk aan de Wikke onthuld door Basisschool De Troubadour, Wijkraad Hassinkbrink en de gemeente van Haaksbergen.

 • 33

  Paardje rijden

  Paardje rijden

  Paardje rijden een ontwerp van de Kunstenaar Han Morselt uit Enschede. Wordt tijdelijk verplaatst naar de Markt in verband met nieuwbouw school en komt te staan aan de Markt (gat van Haaksbergen).

 • 34

  Drie Banken

  Drie Banken

  Drie geschilderde banken is een ontwerp van Irma de Witte en geplaatst in 1996 nadat hier eerst nieuwe woningen waren gebouwd..

  In de 60 jaren bouwde de Twents Gelderse industrie hier de eerste echte flatgebouwen van Haaksbergen en eind 90 jaren zijn deze weer afgebroken.

 • 35

  Gea

  Gea

  Het ontwerp is van Hans van Lunteren met de naam Gea uitgevoerd in metaal/hardsteensculptuur en staat bij de vijver aan de Watersteeg.

 • Korte route

  Vind men de 42 km te lang, dan kan men hier een verkorte route fietsen door linksaf te slaan, circa 12 km.

 • 36

  Beckummerweg oorlogsmonument

  Oorlogsmonument

  Het monument stond voorheen op de kruizing Goorsestraat-Beckummerweg en wordt door leerlingen van de Bonifaciusschool onderhouden.

  Barakken

  Tijdens de oorlog is hier aan de Beckummerweg in oktober 1940 door de Duitsers een inlichtingenbarak gebouwd, in de volksmond 'de Barakken'. Na de oorlog werden de barakken gebruikt voor huisvesting ca 1946 tot 1960 en later huisvesting van bedrijven. Van 1969-2010 provincie Overijssel.

  Wederopbouw

  Het Erve Boonk werd door de geallieerden onder vuur genomen en alleen de voorgevel bleef intact. Na de bevrijding werd de boerderij weer opgebouwd met overheidssteun (zie ook het bord dat hier geplaatst is).

 • 37

  Noaberschop bij Goselink

  Noaberschop bij Goselink

  Stepelo (Brulfte neug’n, Noast’n noaber. Het driedelige kunstwerk van de hand van Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis Het kunstwerk bestaat uit drie delen, waarvan elk deel is geplaatst in een andere buurtschap. Geschenk van de Provincie Overijssel aan de inwoners Haaksbergen.

 • Infocentrum de Wakel

  De Wakel: voor openingstijden zie www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/buurserzand/infocentrum-de-wakel

 • 38

  Schoolkinderen

  Schoolkinderen

  Het ontwerp "Schoolkinderen is van Marie van Eyl-Eiltink uit Enschede. Was eerder geplaatst aan de Veldkampstraat.

 • 39

  Maria Praecentatiekerk Buurse

  Maria Praecentatiekerk Buurse

  Maria Praecentatiekerk Buurse. Juist voor het herstel van de Kerkelijke Hiërarchie (1853) werd Gerardus Scholten op 16 december 1852 tot bouwpastoor van Buurse benoemd. Op 21 en 28 mei 1858 verscheen volgende advertentie in de Twentsche Courant:

  https://www.franciscusparochie.nl/locatie-h-maria-praesentatie
 • 40

  Noaberschop Buurse

  Noaberschop Buurse

  Buurse Anzeg’n, Intrekkersmoal, Buurtfeest. Het driedelige kunstwerk van de hand van Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis Het kunstwerk bestaat uit drie delen, waarvan elk deel is geplaatst in een andere buurtschap. Geschenk van de Provincie Overijssel aan de inwoners Haaksbergen.

 • 41

  Noaberschop Honesch

  Noaberschop Honesch

  Breafkes trek'n Broedskoo en Keend kiek'n. Het driedelige kunstwerk van de hand van Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis Het kunstwerk bestaat uit drie delen, waarvan elk deel is geplaatst in een andere buurtschap. Geschenk van de Provincie Overijssel aan de inwoners Haaksbergen.

 • 42

  Mariakapel

  Mariakapel

  Echt Twents, zijn de Mariakappeltjes die je overal in Twente tegen kan komen. Mariakapellen zijn plekken van rust en bezinning, bedoeld om Maria te vereren. Deze kapel is in 1958 gebouwd in opdracht van pastoor Dijkman van de Lourdeskerk.

  Mariakapel

  In 2015 is met geld van de Vriendenkring van de Lourdeskerk het kapelletje verbouwd zoals het nu is. De oude kapel is in de nieuwe verwerkt, op de foto duidelijk te zien. Het Mariabeeld is na vernieling gerestaureerd. De grond is beschikbaar gesteld door familie Lubberink van de Bekkevosweg.

 • 43

  Brouwer's aardewerk

  Brouwer's aardewerk

  Deze steen is afkomstig uit de voormalige boterfabriek te Haaksbergen. Is in 1988 geplaatst in de gevel van de basisschool ,,Honesch”. Is na de brand van 20-3-1987 gerestaureerd en hier geplaatst door de ouderraadsleden Hennie Loman en Hennie ter Hogt en op 22-1-1988 door hen onthuld.

 • Horeca en/of toilet Watermolen

  Hier aan de Watermolen kan men even uitrusten en wanneer de molen geopend is van binnen bekijken. Voor openingstijden zie: www.watermolle.nl

 • 44

  Ridder Honesch

  Ridder Honesch

  Opschrift WVO 1868. Betekenis hiervan is: Wet Voortgezet Onderwijs al in 1868 genoemd. ook wel de Mammoetwet genoemd, is een Nederlandse wet uit 1963, ingegaan op 1 augustus 1968. Leerlingen uit het schooljaar 1967-1968 hebben onder leiding van F.M. Heppenhuis dit beeld gemaakt. Uitgevoerd in steen.

 • Theeschenkerij Jordaan

  In het midden van de 16e eeuw kwam in heel Twente de textielhandel op. Eind 18e begin 19e eeuw onstonden de grote textielfabrieken, die jarenlang een stempel op de gemeenschap hebben gedrukt. In Haaksbergen was de textielfabriek "Jordaan" een begrip. Het begon met thuisweven en spinnen bij de boeren, met het bleken van het linnen en de handel daarin. Openingstijden zie link hieronder.

  Textielmuseum Jordaan
 • 45

  Portretbuste van W.H. Jordaan

  Portretbuste van W.H. Jordaan

  Een markante portretbuste van de textielfabrikant W.H. Jordaan (1828-1902). is een ontwerp van Norman Burkett. Meer informatie over dit park volg de link: https://www.scholtenhagen.nl/

  Muziekkoepel

  Het park Scholtenhagen is geschonken door Willem Hendrik Jordaan. Deze had tot doel het vestigen van een gelegenheid voor de ingezeten van de gemeente Haaksbergen tot ontspanning en de ondersteuning van hulpbehoevende oude werklieden van de firma D. Jordaan & Zonen.

 • 46

  Vrouwenboot in vijver

  Vrouwenboot in vijver

  Vrouwenboot is een ontwerp van Robert W. Jansen uitgevoerd oorspronkelijk in hout (berginsvijver Rondweg) en in 2004 in gietijzer met een lengte van ca. 5 m en 50 cm hoog en toen geplaatst in de vijver bij het restaurant Boenders (voorheen Bannink) aan de Scholtenhagenweg.

 • 't Hagen

  Na een lange fiets-wandeltocht kun je hier genieten van het park en een kop koffie of thee.

  https://www.het-hagen.nl/
 • 47

  Staalbouw

  Staalbouw

  Staalbouw is een ontwerp van Hans Morselt uit Enschede in opdracht van Staalbouw Ter Huurne in 1990.

 • 48

  Loodpers TKF

  Loodpers TKF

  Deze voormalige loodpers werd opgesteld als symbool aan alle TKF medewerkers die door hun betrokkenheid en hun inzet vanaf 1930 het bedrijf grote bloei brachten. De onthulling geschiede op 1 juli 1989 ter gelegenheid van het afscheid van de heer A.J.M. van der Lof als president-directeur.

 • Rechtsaf door tunnel

  Linksaf Eibergsestraat en Rechtsaf door tunnel en je zit weer op de route. Na Glazen Bos linksaf wandelen.

 • 49

  Het Glazen Bos

  Het Glazen Bos

  Het Glazen Bos is een ontwerp van Gerard Koopman & Frank Bolink uit Enschede. Glaswerk dat het eerst werd gezien tijdens 800 jarig bestaan van Haaksbergen. Het werd op 23 april 2004 vervangen en onthuld door G.J. Leppink en B.H.G. Lenferink van commissie kunstaankopen.

 • 50

  Onze Lieve Vrouw van Lourdes

  Onze Lieve Vrouw van Lourdes

  Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes, opgericht in de naoorlogse jaren, toen Haaksbergen zich in westelijke richting uitbreidde. De kerk, ingewijd in 1958, is driebeukig van opzet, met een brede middenbeuk en smalle zijbeuken, qua concept gebaseerd op de volkskerk van de jaren 1920 en '30.

 • 51

  Van cirkel naar ellips

  Van cirkel naar ellips 1976

  1976 Beeld in metaal uitgevoerd door Han Aarnink.

 • 52

  Man met hamer

  Man met hamer

  "Man met hamer" is een ontwerp van Joop Kruip *1935. Het mozaïek is geplaats in de aula van de LTS in 1959 samen met Toon Klaver *1933. In 1998 is een gedeelte opnieuw herplaatst door aannemer Kormelink uit Rietmolen. Architect was Alfons Wolbert Hengelo (Gld).

 • 53

  Aambeeld

  Aambeeld

  "Aambeeld" is een ontwerp van Cor van Noorden uit Eijsden en stond eerder in het Park Scholtenhagen.

 • 54

  Poet'n Graads

  Poet'n Graads

  Poet'n Graats (Gerhardus Leferink) was een bekend figuur in Haaksbergen. Hij was een fleurigen en eerlijken mensch en de laatste nachtwaker en dorpsomroeper van Haaksbergen.

 • 55

  Giraf

  Giraf

  Ontwerp van de Haaksbergse kunstenaar Martin Michorius uitgevoerd in metaal.

 • 56

  Bison

  Bison

  Ontwerp van de Haaksbergse kunstenaar Martin Michorius uitgevoerd in metaal.

 • 57

  Zonder titel

  Zonder Titel

  Ontwerp van Jan te Wierik en geplaatst bij de zorginstelling Livio aan 't Meuke.

 • 58

  Ariënsmonument

  Ariënsmonument

  Ariënsmonument geplaatst door het Ariëns comité. Na studie te Rolduc. Rijsenburg en Rome werd de Utrechtse Dr. Alfons Ariëns benoemd tot kapelaan in Enschede. (1866-1901). Daar zette hij zich in voor de fabrieksarbeiders en zijn parochianen.

  Met en voor onrechtmatig ontslagen arbeiders bij de firma Jordaan, richtte hij hier in Haaksbergen de textielfabriek “De Eendracht” op. Ondanks zijn grote inzet zou dit sociale experiment uiteindelijk mislukken. Zie hiervoor ook het boek bij de Historische kring Haaksbergen.

 • 59

  Selfie door een konijn

  Selfie door een konijn

  Selfie is een ontwerp van Guus Beverdam en geschonken door Rabobank Enschede Haaksbergen aan de gemeente Haaksbergen. Ter gelegenheid van het nieuwe kantoor Rabobank September 2015.

 • 60

  Monstertruckdrama

  Monument Monstertruckdrama

  Monument ter herdenking van het Monstertruckdrama in Haaksbergen. Met opschrift "Met elkaar, voor elkaar" 28-09-2104.

  De namen slachtoffers van het Monstertruckdrama.

 • 61

  Einde kunstroute

  Einde Kunstroute

  Hier zijn we aan het einde gekomen van de kunstroute door onze mooie plaats Haaksbergen.

 • Einde route

  Einde route

  Hier zijn we aan het einde van de route en we hopen dat je hebt genoten van Haakbergse kunstwerken en natuur. Op of aanmerkingen mag je altijd doorgeven.

Colofon: Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m. Stichting Beeldende Kunst Haaksbergen.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?