Terug 11 km

Haaksbergen-ommetje-het Möll'n Pad

Een historische wandelroute aan de zuidzijde van Haaksbergen. Het eeuwenoude kerkenpad van de Oostendorper watermolen naar de Pancratiuskerk in het dorp, is de rode draad. Het was vroeger een deel van de oude weg Haaksbergen- Eibergen-Vreden (D). Volg rode pijlen met (meestal) voetjes hierop.

Startpunt: Restaurant De Jordaan Scholtenhagenweg 42 7481 VP Haaksbergen. Openbaar vervoer; busstation Haaksbergen. Alternatief startpunt: Markt 20, 7481 HT Haaksbergen bij de Pancratiuskerk met beperkte parkeerruimte. (parkeerschijf gebruiken) of aan de Parallelweg (vrij parkeren).

Een gevarieerde route, die ingekort kan worden, over straten, fietspaden en bospaden. Alleen toegankelijk voor wandelaars

 • startpunt

  Startpunt De Jordaan

  Startpunt bij restaurant De Jordaan Scholtenhagenweg 42 7481 VP Haaksbergen

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Restaurant De Jordaan

  Restaurant De Jordaan

  Dit mooie huis stond voor kort aan de Fazantstraat, midden in Haaksbergen. Daar werd het huis rond 1922 gebouwd door textielfabrikant Jordaan als woning voor zijn kaderpersoneel.

  In 2011 is het op de huidige plek herbouwd. Het karakteristiek industriële erfgoed symboliseert een stukje textielverleden van Haaksbergen en de plaats van de familie Jordaan daarin.

  Camping-Bergsehaak

 • wandelknooppunt

  Y79

 • wandelknooppunt

  Y83

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Oostendorper Watermolen

  Oostendorper Watermolen

  De uit 1548 daterende dubbele watermolen (koren-olie) is door zijn ligging en entourage een inspiratiebron voor schilders en fotografen. Bovendien fungeert de molen als een ideale pleisterplaats voor rustzoekers.

  Bakoven

  De molen is geopend van 1 april tot 1 oktober van 14.00 -17.00 uur. Voor openingstijden zie: www.haaksbergsemolens.nl U bent er van harte welkom. In de bakoven wordt nog steeds van het gemalen graan brood gebakken.

  Beschrijving Watermolen
 • horeca

  Horeca restaurant Watermolen

  Restaurant Bi'j de Watermölle (watermolen). Voor openingstijden: www.watermolle.nl

 • wandelknooppunt

  Y71

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Hasseltweg

  Hasseltweg

  Aan deze weg liggen verschillende oude boerderijen die gerestaureerd zijn. Een van die boerderijen is een karakteristieke boerderij met gevelsteen uit 1732. Deze boerderij kent een onderkelderde bovenkamer; de kelder deed ooit dienst als bierkelder. En dat niet voor niets want het pand had door de ligging aan de route Haaksbergen-Eibergen-Vreden ook de functie van herberg. Op het erf is nog een authentieke schaapskooi te zien. Tijdens de wandeling komt men nog een soortgelijke schaapskooi tegen.

  Hasseltweg

  Hasselt Wöner

  Eén van de verbouwde woningen aan de Hasseltweg

 • instructie

  Verkort (Bekkevosweg zandpad)

  Wil men de verkorte route lopen dan hier 2 keer LA en vervolgen RA (Hasseltweg) en vervolgens links af Morsinkhofweg en je zit weer op de route.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Mariakapel

  Mariakapel Bekkevosweg

  Echt Twents, zijn de Mariakappeltjes die je overal in Twente tegen kan komen. Mariakapellen zijn plekken van rust en bezinning, bedoeld om Maria te vereren. Deze kapel is in 1958 gebouwd in opdracht van pastoor Dijkman van de Lourdeskerk.

  Mariakapel Bekkevosweg

  In 2015 is met geld van de Vriendenkring van de Lourdeskerk het kapelletje verbouwd zoals het nu is. De oude kapel is in de nieuwe verwerkt, op de foto duidelijk te zien. Het Mariabeeld is na vernieling gerestaureerd. De grond is beschikbaar gesteld door familie Lubberink van de Bekkevosweg.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Buurserbeek

  Buurserbeek

  De Buurserbeek liep oorspronkelijk door het dorp Haaksbergen. Langs de Klaashuisstraat en zuidelijk langs de Oosterstraat (de huidige Von Heijdenstraat). Sporen van de beek zijn in 2010 aangetroffen bij opgravingen. In latere jaren is de nieuwe beek gegraven zoals deze er nu ligt. Het was een scheepvaartverbinding naar de stad Deventer.

 • wandelknooppunt

  Z53

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Blekerij Ten Hoopen

  Blekerij Ten Hoopen en Jordaan

  Plattegrond waarop te zien is dat hier twee stoomblekerijen stonden van respectievelijk van Ten Hoopen en Jordaan

  Fabriekje ten Hoopen

  In het jaar 1857 werd hier aan de Buurserbeek in de buurschap Honesch een natuurbleek aangelegd door Derk Jan ten Hoopen. Hij was afkomstig van de firma A.J. ten Hoopen & Zn. te Neede en pachtte de grond de eerste dertig jaren van de marke Haaksbergen en Honesch. Zijn bedrijf, dat de naam zou krijgen van firma D.J. ten Hoopen, hield zich bezig met bleken en blauwverven. In 1891 stichtte hij met zoon Arend Jan Petrus de firma D.J. ten Hoopen & Zoon. Bij de bleek werd een weverijtje gebouwd met een 20-tal getouwen, waarop linnen en halflinnen stoffen werden geweven. In 1898 bouwde Ten Hoopen een nieuwe fabriek aan de Stationsstraat. De blekerij/ververij werd pas in 1932 overgebracht naar het dorp. Op de bleek werden bijna alle bedrijfspanden gesloopt. Alleen een bleekhuis bleef gespaard en tot daglonersboerderijtje verbouwd. In 1949 is dit herbouwd tot woning.

 • wandelknooppunt

  Z51

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Verfhuisje Jordaan

  Interieur verfhuisje Jordaan

  Tot 1912 bevond zich hier aan de Buurserbeek de oude blekerij van de firma Jordaan. Het fabriekspand werd later omgebouwd tot villa. Vanaf 1922 dient het zo als woning van de textielfabrikant Jordaan.

  Verfhuisje Jordaan

  Op het landgoed bevindt zich nog een origineel verfhuisje.

 • wandelknooppunt

  Z49

 • wandelknooppunt

  Z52

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Hutten Tone

  Hutten Tone

  Hutten Tone

  Bewoner in 1825 was Berendina Kotters-Kerkhof. Bij dit huis is ook een aardappelkelder. De naam kreeg men vaak doordat men in een hut woonde Zo waren er meer mensen in Twente die voor hun roepnaam Hutten werden genoemd. O.A. Hutten Bats (Nijhof), Hutten Smid (Scheggetman), Hutten Toon (Belshof).

  Aardappelkelder

  Aardappelkelder

  Vanaf midden van de 18e eeuw werden in Nederland aardappelen, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, verbouwd en gegeten. De aardappels moesten ’s winters vorstvrij worden opgeslagen.

 • wandelknooppunt

  Z94

 • wandelknooppunt

  Z18

 • wandelknooppunt

  Z96

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Hoge Es (Honesch)

  Hoge Es (Honesch)

  Deze hoge es is ontstaan na de laatste ijstijd. Het is een dekzandrug waar het grondwater vrij hoog staat doordat de onderlaag bestaat uit keileem. De boeren uit de omgeving maakten gebruik van het hoger en droger gelegen land, en gebruikten het als akker.

  Dankzij de eeuwenlange bemesting met potstalmest krijgt een es de mooie bolle vorm. Vanaf hier heeft men zicht op de Buurserstraat

 • wandelknooppunt

  Z50

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Schaapskooi Rosinkweg

  Schaapskooi Rosinkweg

  Tot vóór 1974 verkeerde deze schaapskooi uit de 18e eeuw in zeer vervallen toestand. Boerderij Rosink brandde in de nieuwjaarsnacht van 1971-1972 af. De schaapskooi is inmiddels fraai gerestaureerd.

  Schaapskooi Rosinkweg
 • wandelknooppunt

  Z11

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Pancratiuskerk

  Pancratiuskerk

  De oudst bekende vermelding van de parochie Haaksbergen dateert uit 1188, toen verschillende boerderijen genoemd werden in het goederenregister van graaf Hendrik van Dalen als liggende in de "Parochie Hockesberghe".

  Spanjaarden

  De Toren werd gebouwd omstreeks 1565, waarvan het jaartal getuigt dat rechts van de ingang is aangebracht. Volgens overlevering zou de koning van Spanje, Philips II, opdracht hebben gegeven voor de bouw om een verdedigbaar punt te hebben. De 80-jarige oorlog staat voor de deur.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Poet'n Graads

  Poet'n Graats

  Poet'n Graads

  Poet'n Graats (Gerhardus Leferink) was een bekend figuur in Haaksbergen. Hij was "een fleurigen en eerlijken mensch" en de laatste nachtwaker en dorpsomroeper van Haaksbergen.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  De Vriejer

  De Vriejer

  Een eeuwen oud boerderijtje met een merkwaardige naam. Lang gelden woonde hier een zekere Hendrik met de bijnaam "Vriejer of Vrijer". Hij kreeg deze naam omdat hij veel op het vriejerspad was. Hendrik kon maar geen vrouw vinden. Op latere leeftijd is hij toch gehuwd.

 • wandelknooppunt

  Y94

 • 14
  Bezienswaardigheid

  IVN gebouw

  IVN Natuur

  Natuur Educatief Centrum

  Je bent van harte welkom bij IVN Haaksbergen. Als je meer wilt weten over de natuur, het milieu en het landschap, bezoek dan het natuur educatief centrum op Groot Scholtenhagen. (zie voor openingstijden de website).

  Natuur Educatief Centrum
 • 15
  Bezienswaardigheid

  Dievelaarsschuur

  Dievelaarslaantje

  Aan dit laantje ligt wel een heel bijzondere schuur (na 150 m links), de Dievelaarsschuur. Oorspronkelijk is de schuur gebouwd in het Haaksbergerveen door de Haaksbergse steen-en pannenfabrikant Dievelaar om de gestoken turf te laten drogen.

  Dievelaarsschuur

  Dievelaarsschuur

  Nu is het een onderkomen voor de padvinders van de Scoutingvereniging Han Jordaan. Deze vereniging is genoemd naar Han Jordaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven is gekomen.

 • wandelknooppunt

  Y78

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Kinderboerderij

  Kinderboerderij

  De voormalige boerderij van de familie Te Lintelo. "de Boschplaats" bleek een goede locatie te zijn hier voor. In 1975 werd de heer H. Tjoonk aangesteld als beheerder-dierenverzorger. De komst van drie dwerggeitjes, in datzelfde jaar, was het aarzelende begin van de kinderboerderij Scholtenhagen.

 • horeca

  Horeca Scholtenhagen

  Horecagelegenheid Scholtenhagen. Hier zijn voldoende parkeerplaatsen. Website Groot Scholtenhagen: http://www.scholtenhagen.nl/

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Groot Scholtenhagen

  Groot Scholtenhagen

  De geschiedenis van het Landgoed met boerderij "Het Hagen" als middelpunt gaat maar liefst terug tot 1284. In 1886 kwam het geheel in handen van de Haaksbergse textielfabrikant Willem Hendrik Jordaan, die hier een park liet aanleggen.

  Muziekkoepel

  Deze muziekkoepel was bestemd om de Haaksbergen een ontspanningsoord te geven na een dag van hard werken.

  Jordaan

  Willem Hendrik Jordaan geboren op 10 maart 1828 en overleden op 10 april 1902.

  Na zijn overlijden in 1902 schonk hij "Het Hagen" met alle gebouwen en ruim 61 ha grond aan een nieuw op te richten stichting, bestemd voor de Haaksbergse ingezeten. In de afgelopen 100 jaar heeft Haaksbergen hier een hele reeks recreatieve en sport-voorzieningen kunnen bundelen.

  Groot Scholtenhagen
 • 18
  Bezienswaardigheid

  Vrouwenboot in vijver

  Vrouwenboot

  Vrouwenboot in vijver

  Vrouwenboot is een ontwerp van Robert W. Jansen uitgevoerd oorspronkelijk in hout (berginsvijver Rondweg) en in 2004 in gietijzer met een lengte van ca. 5 m en 50 cm hoog en toen geplaatst in de vijver bij het restaurant Boenders (voorheen Bannink) aan de Scholtenhagenweg.

 • 19
  Bezienswaardigheid

  Portretbuste van W.H. Jordaan

  Portretbuste van W.H. Jordaan

  Portretbuste van W.H. Jordaan

  Een markante portretbuste van de textielfabrikant W.H. Jordaan (1828-1902). is een ontwerp van Norman Burkett. Meer informatie over dit park volg de link: https://www.scholtenhagen.nl/

  Muziekkoepel

  Muziekkoepel

  Het park Scholtenhagen is geschonken door Willem Hendrik Jordaan. Deze had tot doel het vestigen van een gelegenheid voor de ingezeten van de gemeente Haaksbergen tot ontspanning en de ondersteuning van hulpbehoevende oude werklieden van de firma D. Jordaan & Zonen.

 • wandelknooppunt

  Y91

 • horeca

  Restaurant De Jordaan

  Restaurant De Jordaan.

  Theeschenkerij Jordaan Restaurant De Jordaan
 • eindpunt

  Eindpunt Scholtenhagenweg 42

Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m. Historische Kring Haaksbergen, wandelvereniging DIO, gemeente Haaksbergen, Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons