Laarzenpad Zalk

IJsseldelta

Wandelen
6 km

Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, door de weilanden of over het boerenerf. Kies zelf vanaf waar en hoe u deze route loopt. Zo kunt u zelf kiezen of u een deel of het hele pad loopt. Ook geschikt voor kinderen. Vergeet je laarzen niet!

Toegankelijkheid

De paden zijn deels verhard, weilanden en over paden door het bos. Met hoogwater is de noordlus van de route deels toegankelijk.Honden aan de lijn!

Startpunt

Parkeer uw auto/fiets bij Dorpshuis ‘An de Steege’ Broeksteeg 42, 8276 AG Zalk, loop via De Kamp richting de kerk, vanaf het Kerkplein kunt u beginnen aan de noordlus van het Laarzenpad. De zuidlus kan ook gestart worden vanaf de parkeerplaats, start dan op de Broeksteeg en loop richting het zuiden. D.m.v. de oranje lijnen in de app kunt u de route naar believen inkorten of juist uitbreiden.

Highlights op deze route:

 • 1

  St. Nicolaaskerk

  St. Nicolaaskerk

  In het jaar 1100 is de toren van de kerk gebouwd, waarna er een kerk tegen aan is gebouwd. In het jaar 1300 is er over de bestaande romaanse kerk een gotische kerk neergezet. Van mei t/m september is er op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur een gids aanwezig.

 • 2

  Schultekamer

  Schultekamer

  Het Schultehuis, de locatie van de vroegere schoutenzetel, dateert uit de vroeg-17e eeuw en betreft een Rijksmonument.

 • Wandelkeuzepunt H60

 • 3

  De Bever

  De laatste bever

  Een visser knuppelde in de herfst van 1826 op de IJssel bij Zalk de, voor zover bekend, allerlaatste wilde bever in Nederland dood. Hij dacht met een otter te maken te hebben. Het bijzondere dier wordt opgezet en belandt uiteindelijk in het natuurhistorisch museum Natura Docet in Denekamp.

 • 4

  Oude veer

  Oude voetveer

  Over de IJssel was tussen Zalk en Westenholte een pontje. Willem IV van Buckhorst kon er al in 1549 rechten op laten gelden. Nadat in 1929 de Katerveerbrug bij Zwolle werd geopend is het voetveer opgeheven.

 • 5

  Gedicht bij het ooievaarsnest

  Gedicht bij het ooievaarsnest

  Dit gedicht, dat geplaatst is bij het ooievaarsnest, is een gedicht van Ida Gerhardt. Het staat op een prachtige plek.

 • 6

  Zalkerveer

  Zalkerveer

  Het Zalkerveer (thuishaven 's-Heerenbroek) is de enige overgebleven veerverbinding van de vijf die tussen Kampen en Zwolle in de vaart waren. Naast lokaal verkeer, maken vele dagjesmensen en toeristen gebruik van deze dagelijkse veerdienst. Vaartijden: 1 april t/m 31 oktober. Dagelijks 10:00-18:00.

 • 7

  Gedicht Zalkerbos

  Gedicht in Zalkerbos

  In mei 2018 was de onthulling van dit gedicht. Het gedicht is van M. Vasalis. Zalk heeft meerdere gedichten. Bij het ooievaarsnest, de begraafplaats en de basisschool. Hoeveel heeft u er al gezien?

 • Wandelkeuzepunt H61

 • 8

  Korenmolen de Valk

  Korenmolen de Valk

  Het dorp kent ook andere mooie plekjes zoals de korenmolen “De Valk”. De molen stamt oorspronkelijk uit 1860. Ook nu wordt er nog steeds graan gemaald door de vrijwilligers. De molen is vrij te bezichtigen. Hangt de blauwe vlag uit? Dan bent u als bezoeker van harte welkom!

 • Wandelkeuzepunt H62

 • 9

  Ingang zuidlus

  Zuidlus

  Via dit pad komt u over het erf van familie Ruitenberg.

Colofon: Dorpsbelangen Zalk. Klopt er iets niet in de route? Laat het ons weten, dorpsbelangzalk@gmail.com. Veel wandelplezier, geniet ervan.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?