Luttenberg-Sallandse heuvelrug

Salland

Fietsen
55 km

Prachtige, lange fietstocht (eventueel halverwege in te korten) door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, met af en toe een pittige klim, prachtige vergezichten en heidevelden.

Toegankelijkheid

Deze fietsroute heeft een aantal klimmetjes en daarna fijne afdalingen. De route gaat over verharde wegen en fietspaden.

Startpunt

Startpunt; Gemeenschapscentrum Elckerlyc, Butzelaarstraat 22, 8105 AR Luttenberg. Hier bevindt zich ook de TOP (toeristisch overstappunt). Er is tevens parkeerruimte aanwezig.

Highlights op deze route:

 • Gemeenschapscentrum Elckerlyc

  Startpunt bij gemeenschapscentrum Elckerlyc. Het centrum voor veel activiteiten.

  Gemeenschapscentrum Elckerlyc
 • Café-Brasserie De Schoenmaker

  Midden in de Parel van Salland vind u in het dorpje Luttenberg café-brasserie De Schoenmaker. De Schoenmaker is een familiebedrijf van meer dan een halve eeuw oud. In het voorgedeelte van het café vindt u de Brasserie. In een sfeervolle ambiance kunt u van een zeer gevarieerde kaart genieten, geserveerd in ruime porties. Komt u dus gerust eens aan tijdens een wandel- of fietstocht en geniet van de gastvrijheid.

  http://www.cafedeschoenmaker.nl Cafe de Schoenmaker
 • 1

  Gedenksteen (vorm van hand)

  Gedenksteen

  Deze gedenksteen is geplaatst op de grond waar vroeger het oude kerkhof was. Op een perkamentrol worden tijdens de viering rond Allerzielen de namen van alle in het afgelopen Kerkelijk jaar overleden dorpsgenoten bijgeschreven. Daarna worden de boeken met namen weer plechtig teruggezet in de sokkel.

 • Zaal Spoolder

  Spoolder is gelegen in het gezellige Sallandse dorp Luttenberg. Het is een begrip in de regio als het gaat om bruiloften, vergaderingen en familie- en bedrijfsfeesten. Gastvrijheid en service staan centraal. Er is een gezellig bruin café dat voor de woensdagen geboekt kan worden. Bovendien hebben ze ’s zomers de beschikking over een heerlijk terras.

  Zaal Spoolder
 • 2

  Museum de Laarman

  Museum de Laarman

  Bij museum de Laarman kun je van alles beleven rond het thema van voedselproductie voor zowel mens als dier. In deze voormalige veevoederfabriek zie je niet alleen oude landbouwmachines, maar ook computersimulaties plus informatie over de geschiedenis van groenten, koe & melk en nog veel meer.

  museum de Laarman
 • 3

  Uitzichtspunt op de berg

  Uitzicht vanaf de Luttenberg

  Vanaf het hoogste punt op de Bergweg heb je een geweldig mooi uitzicht over de omgeving. Over de weilanden zie je in de verte de Hellendoornse berg, de Nijverdalse berg, de Holterberg en de Haarlerberg. Allemaal onderdeel van de Sallandse Heuvelrug. Bij helder weer kun je de Palthe-toren zien.

  Reeën en vogels

  Langs de Bergweg zie je houtwallen, de ideale schuilplaats voor reeën. Veel vogels vinden hier een broedplaats. De geelgors zingt het hoogste lied. Op rikkepalen zitten buizerds. Op de akkers, eigendom van Landschap Overijssel, bloeien 's zomers klaprozen, korenbloemen en kamille tussen het koren.

 • 4

  Landerij Krukkert

  Boomgaard Landerij Krukkert

  In 2003 is deze boomgaard opnieuw aangelegd. Er staan 40 oud-Hollandse rassen hoogstamfruitbomen waaronder appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen en ook een notenboom. Er is een picknickplek ingericht waar je lekker even kunt genieten van het uitzicht.

  De boomgaard is een mooie plek met authentieke bomen. Wanneer het fruit rijp is, wordt het hier te koop aangeboden. Ook is er dan eigengemaakt appelsap te koop.

 • 5

  Gedenkpaal

  Gedenkpaal

  Op 13 juni 1943 is hier een bommenwerper van de Britse luchtmacht neergestort. alle zeven Engels bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Ten tijde van het ongeluk lag deze plek te midden van een kleinschalig coulissenlandschap.

  Later moesten de met houtwallen omgeven weilandjes wijken voor de ruilverkavelingen en ontstond het huidige open landschap.

  Aan de Hellendoornseweg 57 is een theeschenkerij.

 • 6

  Kerkgebouw

  Dorpskerk

  De Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming kerk in Mariënheen is net zo oud als het dorp zelf de eerste steen is gelegd op 30 mei 1937. Al een jaar later werd de driebeukige pseudobasiliek ingewijd door de bisschop van Utrecht.

  Rijksmonument

  De architect Godefridus M. Leeuwenberg tekende voor het ontwerp. De bouwstijl is geïnspireerd op de zogenaamde Delftse school. Vanwege de gaafheid van het in-en exterieur staat de kerk op de Rijksmonumentenlijst.

 • 7

  Natuurgebied Boetelerveld

  Boetelerveld

  Het Boetelerveld is het laatste stukje natte heide dat is overgebleven van de vroegere uitgestrekte Sallandse Heide. Het is door toeval intact gebleven. De machines om te ontginnen stonden klaar, toen zich in februari 1953 de watersnoodramp voordeed. Alles moest plots naar Zeeland en Zuid-Holland.

  Info Boetelerveld

  Water is belangrijk voor het gebied. Er liggen twee natuurlijke heideplassen: het Grote Rietgat en Kleine Turfgat. Daarnaast zijn er aangelegde drinkpoelen, voor de grazers die de heide open moesten houden. Hier huizen inmiddels zeldzame kamsalamanders en andere amfibieën en insecten.

 • Herberg De Pas

  Kom logeren in onze herberg Lodge! Je overnacht in het authentieke voorhuis van de verbouwde boerderij uit 1891. Vanuit de lodge loop of fiets je zo natuurgebied De Sprengenberg in en kun je uren doorbrengen in het bos en op de hei. Kinderen kunnen buiten spelen in de speeltuin van Natuurmonumenten.

  Molenweg 2, 7448 RE, Haarle

  In de herberg houden we van puur en eerlijk eten zonder fratsen! Allemaal smaakvol en ambachtelijk bereid met de mooiste producten uit de streek. Bij voorkeur biologisch en met ingrediënten die het seizoen te bieden heeft.

 • 8

  Palthetoren

  Palthetoren

  De Sprengenberg is een huis op de heuvel Sprengenberg bij Haarle, gemeente Hellendoorn, gebouwd in de jaren 1898-1910 in opdracht van A.A.W. van Wulfften Palthe (1851-1929). Het huis wordt in Salland vaak de Palthetoren genoemd. Het bijbehorende natuurgebied is in beheer bij Natuurmonumenten.

  Info Palthetoren
 • 9

  Zandkuilen

  Zandkuilen

  Tegenover de ingang van dit pad loopt een pad naar de zogenaamde zandkuilen, waar vroeger zand en grind werd gewonnen. In 1922 kwam hier het metselzand vandaan voor de bouw van de Sint Josephkerk.

 • 10

  Monument Marinus Stevens

  Monument Marinus stevens

  Op zaterdag 14 oktober 1944 werd door de Duitse bezetter een grote razzia gehouden. Onderduiker Marinus Stevens werd hier neergeschoten.

 • 11

  Natuurmuseum Holterberg

  Natuurmuseum Holterberg

  Natuurmuseum Holterberg organiseert regelmatig bijzondere exposities. Het is nationaal en internationaal vermaard om zijn diorama’s. De diorama’s zijn levensgrote “kijkdozen”, die een prachtige blik op de dierenwereld geven.

  Vaak zie je in diorama’s dieren bij elkaar of in scenes die je in de natuur nooit zo zou kunnen tegenkomen. Bij Natuurmuseum Holterberg is dat nooit zo. In de diorama’s zijn allemaal levensechte scenes uitgebeeld. Je betrapt de natuur op een manier die ‘in het echt’ maar zeer weinigen gegeven is.

  Het Bos van Daantje Das is een educatief speel- en leerbos dat hoort bij Natuurmuseum Holterberg. Verder zijn er nog veel meer activiteiten.

  natuurmuseum Holterberg
 • Buitengewoon Holten

  Aan de rand van de Sallandse Heuvelrug en midden op de Holterberg. De perfecte plek om te starten met een ontspannen wandeling of een sportieve mountainbike tocht. Tevens een prima plek om een hapje te eten of te drinken.

  Buitengewoon Holten
 • 12

  NP Sallandse heuvelrug

  NP Sallandse heuvelrug

  Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Genieten in het bos en op de heide, van de prachtige vergezichten en landschappen…

  Het kan allemaal op de Sallandse Heuvelrug, een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen. Het ligt tussen de Hanzesteden Deventer en Zwolle aan de ene kant en Twente aan de andere kant ligt de Sallandse Heuvelrug.

  Het gebied, dat is ontstaan in de ijstijd, omvat maar liefst 26 heuvels, de rivier de Regge en het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest Europa. Een deel van het gebied is een Nationaal Park, met zeldzame flora en fauna zoals het korhoen en de nachtzwaluw.

  NP Sallandse heuvelrug
 • Buitengewoon lekker

  Restaurant buitengewoon lekker

  In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, het startpunt van talloze wandel en fietsroutes, willen wij u laten genieten van onder andere een heerlijke lunch, koffie met gebak, of een vroeg avondmaal. Onze gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en zijn afkomstig van regionale leveranciers.

 • 13

  Buitencentrum Staatsbosbeheer

  Buitencentrum Nijverdal

  In het buitencentrum is onder andere een restaurant met open haard en terras, een expositieruimte, een telescoopruimte en planetarium en een winkel met leuke spullen. Ook worden er in het buitencentrum allerlei activiteiten georganiseerd en is er de mogelijkheid om te vergaderen.

  De Sallandse Heuvelrug biedt verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud.

  Buitencentrum Staatsbosbeheer
 • 14

  De Hoff

  De Hoff te Luttenberg

  De Hoff te Luttenberg wordt in 1318 genoemd, maar is waarschijnlijk veel ouder (1100). Eigenaar was de bisschop van Utrecht, die nog 3 grote boerderijen in de omgeving bezat. Kleine boeren moesten jaarlijks 10% van de akkerbouwproducten afleveren bij de Hoff. Het Spyckerhuys diende als opslag.

  De Hoff is in de 17e eeuw verbouwd als havezathe / jachthuis van de adellijke familie van Ittersum. Het is nu een Rijksmonument en een van de oudste gebouwen van gemeente Raalte. Eigenaar is de Amerikaanse familie Morefield-Kramer.

 • Eindpunt

Colofon: Werkgroep Ommetjes Luttenberg
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?