Terug 5 km

Ommen (Archem)

Een prachtige wandeling door het oude buurtschap Archem met coulisselandschap, schilderachtige pachtboerderijen en onderweg een rustpunt voor koffie of thee. Deze route is gecontroleerd door stichting 'Groen & Handicap'.

Startpunt: parkeerplaats op Camping De Lemeleresch, Lemelerweg 16, 8148 PC Lemele. Parkeergelegenheid en horeca aanwezig.

Deze wandeling is ook geschikt voor rolstoelgebruikers: volg dan de stippellijntjes die in de route zijn ingetekend.

 • instructie

  steek grote weg over

  Ga rechts de parkeerplaats af en steek de grote weg over. Volg de rode pijltjesroute

 • horeca

  Boscafé & camping Lemeler Esch

  Aan de voet van de Lemeler- en Archemerberg vindt u het sfeervolle Boscafé & De Lemeler Esch I natuurcamping. Een mooi startpunt van het wandelnetwerk. Hier kunt u terecht voor koffie, thee, lunch. In de weekenden en tijdens het hoogseizoen ook diner.

  Boscafe Lemele
 • 1
  Bezienswaardigheid

  Es

  Oude buurtschap Archem

  De weg die u volgt loopt door het oude buurtschap Archem. Steek vanaf de parkeerplaats van de Lemeleresch de grote weg over en loop Archem in. Nadat u de eerste weg rechts bent afgeslagen en door het bos bent gelopen komt u uit op een hoger gelegen weiland, een zogenaamde 'es'.

  Es

  Essen hebben hun relatief hoge ligging te danken aan de decennialange bemesting met mest uit potstallen waarin veel zand is verwerkt. Zo is o.a. mest uit de stallen van de schapen die op de Lemelerberg liepen, op dit bouwland opgebracht.

 • instructie

  rechtsaf doodlopende weg in

  Ga rechtsaf de doodlopende weg in.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Ruimte voor de rivier de Regge

  De Regge

  Vanaf hier kun je hem niet zien, toch stroomt direct achter dit weiland de rivier de Regge. Deze rivier heeft zijn oude loop teruggekregen in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier'.

  Ruimte voor de rivier....

  Ruimte voor de Rivier is een pakket van verschillende maatregelen om het hele rivierengebied in Nederland te beschermen tegen hoog water. Door de rivieren meer ruimte te geven, voorkomen we in de toekomst overstromingen.

  Boetseren

  Voor het landschap is dat een opsteker. De Regge mag z’n omgeving weer 'boetseren'. Door de stroomsnelheid ontstaan hoge oevers in de buitenbocht en lichte glooiingen in de binnenbocht. Het water mag hier en daar weer buiten de oevers treden.

  IJsvogel

  Een groot deel van de Regge is inmiddels klaar. Er zit weer leven in het landschap. Voor vogels is dit een ideaal leefgebied. O.a. ijsvogels, oeverzwaluwen, leeuweriken, eenden, kwikstaarten, patrijzen en aalscholvers voelen zich hier thuis.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Torenvalken

  Torenvalken

  In dit gebied broedt de torenvalk. Afhankelijk van het jaargetijde waarop je hier wandelt en met een beetje geluk kun je ze zien: biddende torenvalken boven de weilanden.

  Bidden

  Door snel met hun vleugels te slaan en de staart te spreiden, kunnen torenvalken vrijwel stil in de lucht hangen. Zo speuren ze naar muizen. Hun gezichtsvermogen is extreem goed ontwikkeld en bovendien kunnen ze urinesporen van veldmuizen waarnemen.

  Muizen

  Muizen vormen het belangrijkste bestanddeel van het menu van de torenvalk. Alleen in tijden van muizenschaarste eten ze ook kevers, vogels en andere kleine prooien.

 • wandelknooppunt

  P51

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Vogelspiedscherm Archemermaten

  Vogelspiedscherm Archemermaten

  Aan het einde van het zandpad staat aan de rechterkant een vogelspiedscherm. Gluur hier even door de gaten en dan ziet u bijvoorbeeld het ooievaarsnest waar sinds 2011 wordt gebroed.

  Knobbelzwanen

  Dit natuurgebied 'Archemermaten' is erg drassig. In de plassen zijn regelmatig knobbelzwanen, ganzen, eenden en (zilver)reigers te zien. Ook vogels als de grauwe klauwier, gele kwikstaart en oeverzwaluw voelen zich hier thuis.

  Overstromen

  De rivier de Regge heeft in 2012 weer haar oude loop teruggekregen. Bij hoog water mag de rivier overstromen zodat het natuurgebied hier onder water komt te staan. Zo dient het als tijdelijke waterberging.

 • horeca

  Rustpunt 't Witte Huussie'

  Een rustpunt (herkenbaar aan het bord RUST.nu) tref je aan op een particulier erf langs een wandel of fietsroute. Wat tref je aan bij een rustpunt: drankjes naar keuze, versnapering en koffie/thee. Toilet (niet altijd aanwezig) en/of een oplaadpunt voor de E-bike. Let ook op de mooie Hampshire Down schapen die hier in het weitje staan!

  Rustpunt in Archem
 • wandelknooppunt

  P49

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Stuw over de Regge

  Doorsteekje naar de stuw

  Wanneer je hier een stukje van de rode route afwijkt, kom je bij de rivier de Regge waar de stuw van Archem ligt. Hier zie je een ingewikkelde constructie van stuwen, gemalen en vispassages. Als je de stuw oversteekt, vind je meer informatie over de stuw en een aantal kunstwerken langs de waterkant.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Lakenvelders

  Lakenvelders..

  Kijk goed om je heen naar de weilanden. Maak je deze wandeling in het voorjaar of zomer, dan kun je in één van de weilanden lakenvelders vinden. Deze runderen zijn herkenbaar aan de witte band tussen voor- en achterpoten, om de borst en rug van: de 'lakenvelder tekening'.

  Vriendelijk

  De lakenvelder wordt vooral gewaardeerd om haar vriendelijke karakter. Zorg- en kinderboerderijen en ook hobbyboeren werken graag met lakenvelders. Door de goede 'voederomzetting' en het gemakkelijk afkalven, wordt de lakenvelder ook steeds populairder bij natuurbegrazingsprojecten.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Huize Archem

  Huize Archem

  Vanuit de bocht zie je een aantal pachtboerderijen van Landgoed Archem. Vanaf hier kun je ook door de bossen heen een statig huis zien: Huize Archem. Het oorspronkelijke huis dateert vermoedelijk uit de 17e eeuw.

  Herbouwd

  In 1925 is het huis herbouwd. De familie Van der Wijck is eigenaar van Huize Archem. Jonkheer van Wijck woont in Londen maar verblijft hier af en toe.

  Leeuwen

  Het goed verborgen 'kasteel' is helaas niet toegankelijk voor publiek. Het gras en de buxushagen zijn keurig verzorgd en het huis van de familie heeft de eeuwen goed getrotseerd. Twee stenen leeuwen bewaken de ingang.

 • wandelknooppunt

  P47

 • 8
  Bezienswaardigheid

  V2-raketten

  V2-raketten in Archem

  Op de Eelerberg bij Hellendoorn - waar nu verpleeghuis Krönnenzommer zit - werd eind 1944 door de Duitsers een lanceerbasis geïnstalleerd. Deze basis werd o.a. gebruikt voor het lanceren van V2-raketten op de haven van Antwerpen.

  Uit huis..

  In november 1944 werd een boerderij in Archem ontruimd door de SS voor een bijzonder doel: het aanbrengen van springlading op de raketten. De familie die er woonde werd uit huis gezet en mocht alleen terugkomen om de koeien te verzorgen.

  Springlading

  De V2-raketten kwamen zonder springlading onder strenge bewaking 's nachts per trein aan op station Ommen en werden op trailers vervoerd naar de boerderij. Daar werden de koppen met springlading aangebracht. De boerderij is onlangs afgebroken maar heeft hier ergens gestaan. SS Hellendoorn verliet de lanceerbasis op 28 maart 1945 i.v.m. de oprukkende geallieerden.

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Het landschap steunen

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route (deels) te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap! Al vanaf €20 per jaar ben je donateur.

 • wandelknooppunt

  P46

 • wandelknooppunt

  P45

 • wandelknooppunt

  P44

Deze route is gemaakt door Anita Drijver.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons