Ommen (Arrien)

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
7 km

Deze wandeling gaat door het esdorp Arriën, coulissen-landschap en door bos. Ook heerlijk genieten van de stilte langs de rivier de Vecht. Volg de oranje pijltjesroute langs de route. Je kunt de wandeling naar wens inkorten d.m.v. de oranje lijnen op je telefoon.

Toegankelijkheid

Grotendeels onverhard. Wanneer je de route inkort volgens de oranje lijnen is er ook een stuk te lopen dat over asfalt gaat en veel korter is.

Startpunt

Vanaf de brug in Ommen neem je de N34 richting Stegeren, je komt dan vanzelf in het buurtschap Arriën, hier vind je op de brink een parkeerplaats. Deze bevindt zich aan de Ridderinkweg. Volg vanaf hier de oranje pijlen van het wandelnetwerk. Let op: halverwege de wandeling komt je een klaphek tegen. Wanneer je een hond meeneemt mag je een stuk van de wandeling niet met hond betreden. Maar je kunt vanaf hier dan het doorsteekje volgen!

Highlights op deze route:

 • Aardbeienboerderij RozemArrie

  RozemArrie is geopend van juni t/m augustus, als de aarbeien er weer zijn. Bijna alle dagen van 10.00 tot 20.00 uur (zondags gesloten en maandag vanaf 12.00 uur). In mei en september op zaterdag geopend.

 • Aardbeienboerderij RozemArrie

  De familie Rozema teelt er sinds 2007 aardbeien. De familienaam en de naam van de buurtschap vormen samen de bedrijfsnaam. Op RozemArrie kweken ze 4 verschillende soorten aardbeien: de Korona, de Elsanta, de Sonata en de Amandine.

  Aardbeienboerderij RozemArrie
 • 1

  Vechtdalhoeve

  Vechtdalhoeve

  Het bedrijf van de familie Jansen is al sinds het jaar 1917 drie generaties lang gevestigd op het huidige adres aan de Ridderinkweg. Vanaf 2014 is het bedrijf overgaan van melkveehouderij naar zoogkoeienhouderij met Brandrode runderen.

  Op koesafari in het Vechtdal

  Boerin Simone Jansen neemt je op haar koesafari niet zomaar mee de wei in om koeien te kijken. Je mag mee met de trekker voor een avontuurlijke tocht langs haar brandrode runderen, die grazen in het uitgestrekt natuurgebied langs de Vecht in Vechtdal Overijssel. Op en top het Landleven gevoel.

  De kudde is een bijzondere familie en bestaat uit zo’n zestig koeien, met daartussen slechts één stier. En er huppelen een heleboel kalfjes rond. Simone kent ze stuk voor stuk van karakter. Elke koe heeft haar eigen verhaal en positie in de rangorde.

 • Wandelkeuzepunt S40

 • 2

  Esdorp Arriën

  Esdorp Arriën

  Arriën is van oorsprong een esdorp. Op de kaart uit 1915 is goed te zien dat de akkercomplexen op de hoger gelegen es tussen de Vecht en het dorp liggen. De lagere marsgronden bij de Vecht zijn graslanden.

  Ten noorden van het dorp ligt het Arriërveld, een uitgestrekt heideveld dat vroeger tot de gemeenschappelijke gronden (marke) van Arriën behoorde.

 • 3

  Uitzicht over de Vecht

  Uitzicht over de Vecht

  Een heerlijk punt om even uit te rusten en te genieten van het stille landschap.... Misschien zie je vanaf hier de koeien lopen van de Vechtdalhoeve.

 • 4

  Een mooi plekje.....

  Even uitrusten....

  De boer in de buurt was erg creatief.

 • 5

  Vechtdalanjer

  Junner Koeland

  Langs de Vecht komen soortenrijke graslanden voor. Deze graslanden worden al eeuwenlang beweid met koeien en paarden. Vaak worden ze Koeland genoemd. De combinatie van kalk-arme zand en af en toe een overstroming met water uit de Vecht, heeft tot spectaculaire resultaten geleid.

  De graslanden zijn bont gekleurd door het geel van Echt Walstro, het wit van Duizenblad en het paars van Tijm en de Steenanjer. Deze wordt zo genoemd omdat de bloemkleur doet denken aan rode baksteen en is een beschermde soort. De kleine bloemen lichten fel op in het groen van het gras.

  Vechtdalanjer

  De Steenanjer komt in Nederland vooral voor langs de Vecht en de Dinkel. Daarbuiten zijn er enkele plekken waar de soort af en toe opduikt. Steenanjer is een toepasselijke naam voor deze soort, maar misschien is Vechtdalanjer nog wel een betere naam.

 • Met hond nu eerste links

  Je mag met de hond niet door het klaphek, volg nu het oranje doorsteekje die op je telefoon is weergegeven.

 • 6

  Vogelspothut

  Vogels spotten

  Vanaf hier kun je het stille koeland bekijken, en vogels spotten. Pas op, de trap is glad!

 • Wandelkeuzepunt S42

 • Wandelkeuzepunt S41

 • 7

  Schaapskooi

  Schaapskooi Ridderinkhof

  Op het bordje bij de schaapskooi vind je informatie over deze locatie.

 • 8

  Werkkamp Arriën

  Werkkamp Arriën

  Kamp Arriën, gelegen aan de Brinkweg bij de stad Ommen, werd in 1940 voor de Rijksdienst voor de Werkverruiming, kortweg de werkverschaffing, gebouwd. Tot begin januari 1942 hebben werkeloze Nederlanders in het kamp gewoond. Zij werden ingezet bij zware grondwerkzaamheden.

  Joodse periode

  Vanaf januari 1942 tot de nacht van 2 op 3 oktober (Jom Kipoer) van dat jaar is het kamp in gebruik geweest als buffer voor Westerbork. Joodse mannen woonden in die periode als arbeider in het kamp en werden ingezet bij graafwerkzaamheden en wegenaanleg.

  In genoemde nacht zijn alle Joodse mannen uit de werkkampen, zo ook die uit Kamp Arriën, naar Kamp Westerbork afgevoerd. Hen was wijs gemaakt dat daar gezinshereniging zou plaatsvinden. Van vervoer was nauwelijks sprake. De barre tocht moest te voet worden afgelegd.

  Latere periode

  Het kamp is na 1942 opvangcentrum voor evacués uit de 'Randstad' geweest. Zij moesten wijken voor de activiteiten rond de Atlantikwall. Vanaf 1946 zijn de barakken, ten gevolge van de heersende woningnood, bewoond geweest door gezinnen uit de omgeving. In 1969 is het kamp gesloten en gesloopt.

 • Aardbeienboerderij RozemArrie

Colofon: Deze route is gemaakt door Anita Drijver i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina