Terug 3,9 km

Ontdek samen natuurgebied Haardennen

Gezinsroute door het Reestdal

Deze stoere kinder/gezinswandeling in het Reestdal laat je samen het natuurgebied Haardennen en het Heuvelenbosch beleven! De soms slingerende, heuvelige bospaden komt door heel verrassende plekken (water, stuifduinen, heide). Wil je graag speuren, neem een vergrootglas en verrekijker mee!

Je start op weg De Haar, 7707 PK in Balkbrug en volgt, vanaf keuzepunt A25, de rode pijl naar paal A23. OV reiziger: lijnbus 29/83 rijdt tussen NS station Zwolle en Coevorden. Stap uit bij halte Balkbrug centrum. Volg het wandelnetwerk (pijl: blauw) via keuzepunt A19 tot A20. Maak de 4km rondwandeling.

Om niet te verdwalen, lees elke instructies! Open ook elke POI (interessant punt) voor leuke opdrachten! Bosbuggy meenemen is niet zo geschikt.

 • parkeerplaats

  Parkeerplaats Si-Es-An

 • startpunt

  Startpunt 'De Haar' (wandelen)

  Je kijkt nu naar het infobord Wandel-/Fietsnetwerk op de klinkerweg De Haar. Correcte wandelstart, volg de omhooglopend POI-nummering en bekijk regelmatig het verloop van de routelijn. Lees ook de instructies (i) m.b.t. de juiste looprichting en/of uitstapje!

  Wandelnetwerk in het Reestdal

  Niet elke wandelroute van Landschap volgt volledig de markering (pijl: verschillende kleuren) van het regionale wandelnetwerk. Zie wandelkeuzepunt A25 aan De Haar. NB In de provincie Drenthe staan andere palen van het wandelnetwerk en loop je van knooppunt naar knooppunt (markering: bruin pijltje).

  Eigen route maken? Open link

  Routeplanner Reestdal (link)
 • wandelknooppunt

  A25

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Struikgewas & vogels

  Schuilplekken

  De struiken, hier links en rechts van het pad, bieden een fijne leefomgeving aan allerlei vogelsoorten. In het struikgewas vinden ze volop voedsel, in de vorm van insecten en bessen, en ook vormen de struiken een beschutte schuilplek voor vogels. Benieuwd naar alle vogelsoorten? Open de link.

  Vogelparadijs in het Reestdal

  Geritsel en gekwetter

  Als je even oplet, beweegt er van alles en hoor je gekwetter. Het zachte tikken van de roodborst en het winterkoninkje, het roepen van allerlei mezensoorten, de alarmroep van de merels. Soms zie je iets verderop groepjes vinken op de paden hun kostje bij elkaar scharrelen. Tip, zet het geluid hard.

 • wandelknooppunt

  A23

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Vipera verbindt

  Afname soortenrijkdom

  In Europa zien we door o.a. ontginning, verbossing en bepaalde landbouwmethoden een forse afname van heide en hoogveen. Hierdoor hebben plant- en diersoorten als de adder, levendbarende hagedis, heideblauwtje en beenbreek het moeilijk. Meer weten over vlindersoorten, open de link.

  Vlinders in Nederland

  Verbinden heideterrein

  Om het leefgebied van dit soort bedreigde plant- en diersoorten uit te breiden, zijn hier in de afgelopen jaren via het project 'Vipera verbindt' verschillende heide- en hoogveenterreinen weer met elkaar verbonden.

  Herstel

  Inmiddels zien we bijzondere soorten als de adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander terugkomen. Ook verschillende plantensoorten als het heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren van de maatregelen.

  Vipera verbindt, lees meer
 • wandelknooppunt

  A22

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Speuren in het bos

  Ik zie, ik zie wat jij niet...

  In elk seizoen is aan dit paadje wel iets anders te speuren, niet alleen verschillende planten maar hoor je ook de vogelgeluiden? Psssst, hoorde jij het ook dat geritsel ergens in de struiken? Was dat nu een eekhoorntje of een vogeltje?

  Welke dieren zag jij?

  Varens, een 'oer' plant?

  Vind je het ook zo interessant om te bekijken hoe het blad van een varen uit de kale grond groeit? Het ziet er wel heel erg 'OER' uit. Speur maar eens langs het pad: je ziet eerst een opgerold bolletje (net de tong van een...) en wanneer dit gaat groeien komt er zo'n prachtig gevederd blad uit.

  Ontwikkeling van een varen

  Rottende boomstammen dood?

  Wanneer een omgevallen boomstam gaat rotten, denk je al gauw 'die is dood'. Maar echt niet!. Er wonen binnen in die stam en er-om-heen vele micro-organismen (kleine plantjes met het blote oog niet te zien). Zoek eens zo'n rottende boomstronk op en kijk maar eens goed met je vergrootglas. Wat zie je?

 • wandelknooppunt

  A21

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Huizingerwijk & veenputten

  Historie Huizingerwijk

  Kijkend naar de Huizingerwijk (foto) kun je je moeilijk voorstellen dat er druk werd gevaren door boeren op een zogeheten 'zomp' tussen het buurtschap Den Huizen en het kanaal De Dedemsvaart. Foto: op één van deze 'zompen', een schip met weinig diepgang, kon de boer schapen en turf vervoeren.

  Natuurwaarden veengaten

  Voor de natuurwaarden van de veengaten & veenputten is goed onderhoud zeer belangrijk. Wanneer er veel zonlicht op de grond komt, kan er een mooi biotoop ontstaan voor planten en dieren. Misschien voelt de (heide-/groene) kikker zich hier dan ook wel thuis. NWG de Reest zet zich hiervoor in.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • wandelknooppunt

  A17

 • instructie

  Sla linksaf, volg routelijn!

  Sla linksaf. Op eerste kruising van bospaden rechtsaf. Je maakt een rondje om De Bosvijver. Geniet samen aan de waterkant. En, je verdwaalt niet wanneer je de routelijn op de kaart blijft volgen!

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Het Heuvelenbosch

  Ontdek het Heuveltjesbosch

  Je staat nu in het Heuveltjesbosch. Zie jij ook het verschil in bos met de Haardennen? Eigenlijk laat het zich gemakkelijk raden toch? De zogeheten 'veentjes' zie je in het Heuveltjesbosch niet meer zo goed. Daarom leggen we het uit... Wat je hier wel goed kunt doen, is... boomtikkertje! Zin?

  Voorveentjes en Achterveentjes

  In beide bossen waren er kleine veengebiedjes, met een vrij dikke veenlaag, bekend onder de naam Voorveentjes en Achtenveertjes. Die veenlaag was soms met wel meer dan een meter met zand onder gestoven, waardoor het onderliggende veen werd samengeperst. Dit leverde turf op van goede kwaliteit.

  Lees meer
 • 6
  Bezienswaardigheid

  Speuren langs de waterkant...

  Ontdek de waterkant...

  Zie je die gele lis met z'n voeten in het water staan? Maar weet jij in welke maand de bloemen van deze waterplant (want dat is ie ten voeten uit) gaat bloeien? Een kleine hint, dit is meestal in het voorjaar. En wat zie je wanneer je de kelk (dat is binnenin de bloem) van heel dichtbij bekijkt?

  De Lijsterbes

  Wij zagen tussen al die andere bomen ook de 'Lijsterbes' staan. Vind je dit ook zo'n vreemde naam? Maar die naam heeft deze grote struik gekregen omdat hij met zijn rode bessen heel veel vogels aantrekt, vooral de lijster. Daarom werd hij 'Lijsterbes' genoemd. De bloei trekt vele insecten aan.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Boomsoorten

  Welke boomsoorten staan hier?

  Nabij deze blootliggende boomwortels kun je aan de waterkant ook vele boomsoorten en struiken waarnemen. Sommige bomen hebben wel een heel rechte, slanke stam (zie je ze?) maar er staan ook bomen met een heel dikke stam. Maar weet jij de naam van de bloeiende struik? (Bovenste foto.)

  Aha, dan zie je nog een berk. De berk is een bladverliezende boom die van iets vochtige voeten houdt. Bloeit de boom in het voorjaar, dan zie je katjes. Er zijn vier verschillende soorten berken en hebben allen een ander soort bast (dat is de buitenkant van de boomstam). Zie jij ook de verschillen?

 • simpel-poi

  Halte Balkbrug, Coevorderweg

 • wandelknooppunt

  A18

 • wandelknooppunt

  A20

 • wandelknooppunt

  A19

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Voormalige trambaan

  Historie trambaan

  Waar je nu op loopt, een hoger gelegen recht (ruiter)pad, lag vroeger een trambaan (archieffoto's HVA). Er ging van 1905 een tram vanuit Balkbrug richting De Wijk/Meppel. Door de opkomst van de vrachtwagens werd rond 1947 de D.S.M. en de Spoorwegmaatschappij Balkbrug-Meppel opgeheven. Open de link.

  Met de Stoomtram naar ...
 • instructie

  Klaphekje, ga linksaf

  Bij het klaphekje, naast het fietspad, linksaf. Loop het slingerende bospad uit tot wandelkeuzepunt A26. Naar links loop je het zand-/fietspad uit tot op klinkerweg De Haar. Loop het campingterrein Si-Es-An op naar jullie parkeerplek, het eindpunt bij Brasserie de Boerderij.

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Natuurbelevingspad

  Natuurbelevingspad

  Aan dit pad, na de winter weer vol varens en mossen, hangen her en der verspreid nestkastjes aan de bomen. Een initiatief van NWG de Reest in samenwerking met Landschap Overijssel. Aan de rand van het bos zijn soms reeën te spotten.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • wandelknooppunt

  A26

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

  Hoeden van schapen (link)
 • horeca

  Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

  Brasserie de Boerderij

  Routes Landschap Overijssel

  Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

  Routes Landschap Overijssel

Team camping Si-Es-An. Routebeheer Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons