Reestdal: Kabouter Trap

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
23 km

Avontuurlijke (gezins)route in het Reestdal vanaf bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest (Ov) naar Kabouterwoud in Linde (Dr). Geniet van unieke doorkijkjes en uitzichtpunten op de grens van Overijssel en Drenthe met eeuwenoude buurtschappen. Bezoekpunten zijn de moeite waard om af te stappen.

Toegankelijkheid

Merendeels verharde (fiets)wegen. De onverharde (bos)fietspaden zijn het hele jaar goed toegankelijk.

Startpunt

Startpunt 1: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Route volgt voor 90% het fietsroute-netwerk Overijssel/Drenthe. Let op de instructies voor de rijrichting. Alternatief startpunt (2): bij Het Kabouterwoud in Zuidwolde en (3) Brasserie De Boerderij in Balkbrug. U kunt u deze fietsroute-app dan combineren met hun arrangement. Overleg vooraf is gewenst.

Highlights op deze route:

 • De Wheem

  Met je neus naar de Reestkerk: volg links het fietspad via de fietsknooppunt (FKP) bordjes richting 37, 99, 90, 17 richting FKP 27 in Drenthe tot instructie Ommerweg.

 • 1

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich hier vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • 2

  Boerderij De Wheem - Toen & Nu

  Boerderij De Wheem - Toen

  Vroeger, toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld en mysteries.

  Mysterie van het zwarte paard

  De Wheem - Nu

  Boerderij De Wheem is nu ingericht als bezoekerscentrum van Landschap Overijssel. Het is een zogenaamd 'Hallenhuis'. Hij had vroeger een heel andere functie.

  Wat is een Hallenhuis?

  Bekijk je dit boerderijtype ‘Hallenhuis’ vanaf de voorkant naar achteren, dan zie je een lange zijgevel en een laag aflopend dak. Sta je binnen, dan zie je dikke balken (gebinten) op de grond staan die het dak op zijn plaats houden. Kun je ook zien of er spijkers in die balken gebruikt zijn?

  Wat betekent een Levensboom?

  Heb je al de 'levensboom' boven de voordeuren in Oud Avereest gezien? Deze witte boom, gemaakt van gietijzer, heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

  Rijksmonument Oud Avereest 22

  Vroeger stonden er twee boerderijen naast elkaar, tegenover de kerk en de pastorie. De Wheem (nr 22) is nu een Rijksmonument. Voor zover bekend is deze boerderij bewoond geweest door een boerengezin tot 1967. Het pand naast de kerk was al die tijd pastorie.

 • 3

  Reestkerk

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  Na een periode van verval en veel gesteggel, werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam later, in 1866. De boer van De Weeme (daar hangt nu nog zijn kleding) was toen ook tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  Om de Reestkerk te behouden, is in het voorjaar van 2010 de stichting 'Vrienden van de Reestkerk' in het leven geroepen. De stichting heeft als voornaamste doel om de kerk, inmiddels een Rijksmonument, in stand te houden. In de kerk zijn van september-april ook concerten te horen.

  Concerten in de reestkerk
 • 4

  Oude Trambaan

  Aanleg Trambaan in 1886

  Ja heus, vroeger reed hier een tram. In 1884 vroeg J.D. Ruys een vergunning aan bij de provincie Overijssel voor de aanleg en exploitatie van een stoomtramlijn langs het kanaal de Dedemsvaart, dat van Hasselt naar de Overijsselse Vecht bij Gramsbergen liep. In 1886 werd de eerste tramlijn aangelegd.

  Trambaan ter ziele in 1948

  Vanaf 1924 begon de DSM met het inzetten van bussen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het personenvervoer per stoomtram weer op gang, maar dat was een tijdelijke opleving. Uiteindelijk sloot DSM in 1948.

 • 5

  Beheerboerderij De Pieperij

  Wat is een Potstal?

  Stap even af om de potstal beter te bekijken. Op beheerboerderij De Pieperij worden Limousinrunderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan het herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het Dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

  De eeuwenoude kringloop...

  In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

  Rustpunt De Pieperij

  Even pauzeren bij de karakteristieke beheerboerderij van Het Drentse Landschap? Van harte welkom op het bankje of treed de staldeur binnen om u in het halletje te voorzien van een warme of koude consumptie. Prijslijst is aanwezig, helaas geen toilet.

 • Takkenhoogte-Meeuwenveen

  Stap af bij de toegang naar parkeerplaats Takkenhoogte/Meeuwenveen. Het bord informeert je over dit prachtige natuurgebied. Wil je Kijkheuvel Takkenhoogte bezoeken? Wandel dan na de afsluitboom circa 300 m. Het klimmetje wordt riant beloond.

 • 6

  Top Takkenhoogte

  Top Takkenhoogte

  Wanneer je even afstapt bij de parkeerplaats Takkenhoogte / Meeuwenveen en naar de top van Kijkheuvel Takkenhoogte loopt, word je beloond met een prachtig uitzicht over het natuurgebied. Zo kun je de zwaluwwand zien als je naar rechts kijkt richting het woonhuis.

  De grazers op de Takkenhoogte

  Natuurbeheer Drents Landschap

  Het Drents Landschap zet voor het beheer van grote natuurgebieden grazers in, waaronder Schotse Hooglanders. Tijdens een rondwandeling in de zomermaanden, kun je ze ontmoeten op de Takkenhoogte. Houd voldoende afstand, vooral als ze kleine kalfjes hebben.

  De naam Takkenhoogte

  Mysterie Takkenhoogte

  Op het informatiebord bij parkeerplaats Takkenhoogte lees je alles over deze omgeving. Zo ook over de naam 'Takkenhoogte', één van de vele 'mysteries' van het Reestdal. Voor meer informatie over de naam 'Takkenhoogte'; klik op de link.

 • Ommerweg - Het Kabouterwoud

  Verlaat het FietsNetwerk naar links. Volg Ommerweg tot instructie Het Kabouterwoud, Ommerweg 59. Alternatief startpunt (2), lees het vervolg hoofdroute in deze instructie! Voor een bezoek aan Het Kabouterwoud Vlees & Méér, sla rechtsaf.

 • Startpunt Het Kabouterwoud

  Vanaf de parkeerplaats Het Kabouterwoud / Nolderwoud rechtsaf het vrijliggende fietspad op tot de afslag viaduct. Stuur naar rechts en volg de FKPbordjes naar 27. Daar rechtsaf over Paardelanden tot instructie Schrapveen.

 • Restaurant Het Kabouterwoud

  Dit mag je niet missen: het leukste pannenkoekenhuis van Drenthe. Stap dus even af om binnen te kijken in pannenkoekenhuis 'Het Kabouterwoud'. Er is echt van alles te beleven. In de paddenstoel van het kaboutervrouwtje hoor je de avonturen van de kabouters.

  Het Kabouterwoud
 • 7

  Het Nolderwoud

  Geschiedenis Nolderwoud

  Groepsaccommodatie Het Nolderwoud was vroeger Kamp Linde. Het werd in 1940 gesticht als werkkamp voor werklozen. Zij hebben de bossen in deze omgeving aangeplant. Twee jaar later diende dit kamp voor opvang van Joden. Aan het einde Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor opvang van evacués.

  Beautycentrum Het Nolderwoud

  Tegenwoordig is hier 'Beauty en Bungalowpark Het Nolderwoud' gevestigd. In de achtertuin vind je een mooie tuin met natuurvijver voor de gasten.

  Het Nolderwoud
 • 8

  Ecoduct Stiggeltie

  Ecoduct Stiggeltie

  Om de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau beter met elkaar te verbinden, werd in 2012 Ecoduct Stiggeltie gerealiseerd. De twee grote natuurgebieden werden op deze manier met elkaar verbonden zodat er uitwisseling kon ontstaan tussen planten en dieren aan weerskanten.

  Door de aanleg van ecoduct Stiggeltie is de verbinding aan de zuidzijde van de N48 verbeterd. In het natuurgebied, dat in beheer is van Het Drentse Landschap, grazen ook vleeskoeien van de boeren.

 • 9

  Buurtschap Paardelanden

  Historie Paardelanden

  In de gemeente Zuidwolde vormt het huidige Linde het middelpunt van de buurtschappen Nolde, Schrapveen, Paardelanden en Vuile Riete. De buitenstreek van Linde grenst aan het Reestdalgebied. Van oorsprong is de naam 'Paardelanden' ontstaan uit het gebruik van de gemeenschappelijke 'paardeweiden'.

 • 10

  Natuurreservaat Schrapveen

  Planten als vertellers

  Reservaat Schrapveen heeft vanwege haar moerassige hooilanden een grote natuurwaarde. De zeldzame planten vertellen stuk voor stuk iets over de plek waar ze groeien en worden daarom nauwlettend gevolgd door de beheerder Het Drentse Landschap. Vanwege de kwetsbaarheid is het gebied niet toegankelijk.

  Natuurreservaat Schrapveen

  Moeraskartelblad

  In het Reestdal groeit een bijzondere plant die het gemis van de orchidee ruimschoots compenseert: 'Moeraskartelblad'. Deze plant bloeit in het voorjaar en houdt van de drassige, matig voedselarme grond van reservaat Schrapveen.

  Moeraskartelblad
 • Schrapveen-Den Oosterhuis

  Verlaat het fietsnetwerk naar links. Ga na Schrapveen 22 rechtsaf richting Den Oosterhuis het gras(fiets)pad op. Het kronkelende graspad komt over de Reest en eindigt op een asfaltweg. Rij rechtdoor tot T-splitsing, instructie FKP 16, 15.

 • 11

  Grensoversteek de Reest

  Grensoversteek Schrapveen

  Wanneer je op dit bruggetje staat, heb je rechts zicht op de steeds smaller wordende Reest, stroomopwaarts richting de bron. Links kijk je uit op natuurreservaat Schrapveen. De Reest is een van de weinige echte hoogveenbeken in Nederland.

  Lees meer...

  Onbeduidend slootje

  De oorsprong van de bovenloop van de Reest ligt ten noorden van Dedemsvaart in het buurtschap De Tippe (Ov). De afgedamde rechte sloot bij de oorsprong wordt verrijkt met kwelwater en stroomt als een onbeduidend slootje richting Schrapveen.

  Moerassprinkhaan

  De Reest ligt in (natuur)gebied Schrapveen-Nolderveld-Jodenvonder. De rivier kenmerkt zich door grote contrasten op korte afstand. Kleinschalig (boeren)landschap wordt afgewisseld met stuifduinen en (moerassige) hooilanden. O.a. de moerassprinkhaan voelt zich hier thuis.

 • 12

  Buur(t)schap: hoe ontstaan?

  Hoe ontstaat een buurtschap?

  Aan deze weg zie enkele boerderijen. Al rond 1500 bouwden boeren uit het noorden op de hoger gelegen zandgronden in het Reestdal hun boerderijen. Zo ontstonden enkele gehuchten, zogeheten buur(t)schappen.

 • Knooppunt 16 - 15

  Rechtsaf voor een bezoek aan atelier Minke & Rustpunt De Kruidenhoeve. Volg de hoofdroute richting FKP 16 (na tunnel Den Kaat) en FKP 15, 37 tot instructie Schapenstreek.

 • 13

  Atelier Marie Louise Minke

  Ateliertuin Marie Louise Minke

  Van harte welkom in de verrassende belevingstuin van beeldend kunstenaar Marie Louise Minke. Voordat je gaat kijken, wel even melden bij de voordeur. In de ruimtelijke ateliertuin staan objecten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal dat voor een bijzondere sfeer zorgt.

  Marie Louise Minke
 • 14

  De Kruidenhoeve

  De Kruidenhoeve

  Je bent van juni tot september (tijdens openingstijden) van harte welkom bij de natuurvriendelijke sier-(kruiden)tuinen van stichting De Kruidenhoeve. Een kopje thee, rondkijken en voor de kinderen een Speurneusroute. De achtertuin grenst aan het mooie natuurgebied Reestdal.

  Tuinen en B&B De Kruidenhoeve

  Rustpunt De Kruidenhoeve

  Een bezoek brengen aan Rustpunt van De Kruidenhoeve? Loop dan na het houten toegangshekje (graag ook weer sluiten) rechtdoor naar de groene kast (overdekt) bij het Theehuis. Maak gebruik van de selfservice. Dit Rustpunt is het hele jaar door open, tenzij het streng vriest (i.v.m. water tappen).

  Rustpunt De Kruidenhoeve
 • 15

  Buurtschap Den Kaat

  Zandhoogte Den Kaat

  Als je kijkt naar de zijkanten van deze weg, dan zie je dat het hoger ligt dan de omgeving. Deze weg ligt namelijk op een natuurlijke zandhoogte. Dit soort zandhoogten zorgden vroeger voor een goede verbinding tussen Ommen, Balkbrug en Ommerschans richting Zuidwolde.

  Brug en Molen

  Ten noordoosten van buurtschap Den Kaat kruist deze eeuwenoude weg het riviertje de Reest. Al sinds begin 1600 was hier een brug. In de 17e eeuw stond hier ook de Katingermolen, een zogeheten 'standerdmolen'. Een van de eerste molentypen in Nederland.

 • Schapenstreek - De Wheem

  Ga links over het fietspad Schapenstreek naar Camping Si-Es-An / Brasserie De Boerderij. Op de klinkerweg rechtsaf en rij De Haar uit. Op Nieuwe Dijk rechtsaf tot de weg Oud Avereest, Volg FKPbordje 37 tot De Wheem, het eindpunt.

 • 16

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Dit brede zandpad was vroeger een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien. Aan weerszijden zie je nog een greppel of hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • 17

  Camping Si-Es-An

  Historie camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende gps-wandel- speur en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel starten hier. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Startpunt camping Si-Es-An

  Start u bij Brasserie De Boerderij? Verlaat de toegang naar links en rij De Haar uit. Op Nieuwe Dijk rechtsaf tot de weg Oud Avereest. Volg fietspad naar links tot het Bezoekerscentrum De Wheem. Lees het vervolg rijrichting in het Startpunt De Wheem.

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij (gerealiseerd eind 2015) is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An heeft een ware metamorfose ondergaan. Naast het verzorgen van grote feesten (tot 120 personen) ook van harte welkom als individuele bezoeker voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. We serveren ook streekgerechten. Bekijk onze recente openingstijden via de link. Vanaf onze locatie start een verscheidenheid aan app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Er zijn ook fiets-/wandelarrangementen mogelijk.

  Brasserie De Boerderij
 • 18

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met de trailruns van Landschap Overijssel, zie app 'Trailrunnen in Overijssel', en 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen voor ieder.

  Camping 't Reestdal
 • 19

  Boerderij Oud Avereest nr. 1

  Oud Avereest nr. 1

  Als je vanaf het fietspad naar de boerderij op Oud Avereest 1 kijkt, zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij heeft een siergevel.

  W. ten Kate over boerderijen

  Functie van het Bakhuisje

  Sommige boerderijen hebben een klein stenen schuurtje, een zogeheten bakhuisje. Wanneer er brandhout nodig was om in zo'n bakhuisje de oven op te stoken (voor o.a. brood en koeken bakken), tja, dan moest de boer een (beuken)boom kappen en daarna het hout drogen.

  Bakoven

  Na het drogen kon het hout in de bakoven. Brood bakken was vroeger een vrouwentaak, daarom stonden de bakhuisjes vaak naast het woongedeelte. Meestal bevindt alleen de opening van de oven zich in het bakhuisje, de bakoven zelf stond buiten.

  Herken jij dit schapenras?

  Er zijn natuurlijk heel veel schapenrassen. De meest voorkomende schapen zijn de Drentse Heideschapen en de Schoonebekers. Deze laatsten grazen samen met de Schotse Hooglanders op De Wildenberg. Heb je gezien dat deze schapen een bijzondere kop hebben? Welk ras is dit? Klik op de link schapenrassen!

  Schapenrassen
 • Bezoekerscentrum De Wheem

Colofon: Routemaker Tineke Poortman en 'Het Kabouterwoud' in Linde (eigenaar Kabouter Trap route). Landschap Overijssel mag deze route blijvend gebruiken.
Deel deze pagina