Reestdal: Kabouter Trap

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
23 km

Avontuurlijke (gezins)route in het Reestdal vanaf bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest (Ov) naar Kabouterwoud in Linde (Dr). Geniet van unieke doorkijkjes en uitzichtpunten op de grens van Overijssel en Drenthe met eeuwenoude buurtschappen. Bezoekpunten zijn de moeite waard om af te stappen.

Toegankelijkheid

Merendeels verharde (fiets)wegen via het regionale fietsnetwerk Overijssel / Drenthe. Let ook op de instructies voor de juiste rijrichting.

Startpunt

Startpunt 1: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug Alternatief startpunt (2): bij Het Kabouterwoud in Linde en (3) Brasserie De Boerderij in Balkbrug. U kunt u deze fietsroute dan combineren met hun weekendarrangement na overleg vooraf.

Highlights op deze route:

 • De Wheem (fietsroutes)

  Bij het verlaten van de parkeerplaats, achter Bezoekerscentrum De Wheem, sta je nu voor het fietspad. Foto: aan je linkerhand staat deze TOP (Toeristische Overstappunt). Fietsrichting: volg de omhooglopende POI-nummering tot het eindpunt en lees ook de (i)nstructies!

 • 1

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'. Eén van de overheerlijke streekproducten in het Reestdal.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • 2

  Voormalige Trambaan

  Aanleg Trambaan in 1886

  Ja heus, vroeger reed hier een tram. In 1884 vroeg J.D. Ruys een vergunning aan bij de provincie Overijssel voor de aanleg en exploitatie van een stoomtramlijn langs het kanaal de Dedemsvaart, dat van Hasselt naar de Overijsselse Vecht bij Gramsbergen liep. In 1886 werd de eerste tramlijn aangelegd.

  Trambaan ter ziele in 1948

  Vanaf 1924 begon de DSM met het inzetten van bussen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het personenvervoer per stoomtram weer op gang, maar dat was een tijdelijke opleving. Uiteindelijk sloot DSM in 1948. (Archieffoto's Hist. Ver. Avereest (HVA).

  Uit de archieven HVA...
 • 3

  Beheerboerderij de Pieperij

  Wat is een Potstal?

  Stap even af om de potstal beter te bekijken. Op beheerboerderij De Pieperij worden limousin-runderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan het herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

  De eeuwenoude kringloop...

  In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

  Vlees van het landschap

  Rustpunt de Pieperij

  Even pauzeren bij de karakteristieke beheerboerderij van Het Drentse Landschap? Bij OPEN, van harte welkom op het bankje of treed de staldeur binnen om u in het halletje te voorzien van een warme of koude consumptie. Prijslijst is aanwezig, helaas geen toilet.

  Rustpunt De Pieperij no. 7
 • Takkenhoogte-Meeuwenveen

  Stap af bij de toegang naar parkeerplaats Takkenhoogte/Meeuwenveen. Het bord informeert je over dit prachtige natuurgebied. Wil je Kijkheuvel Takkenhoogte bezoeken? Wandel dan na de afsluitboom circa 300 m. Het klimmetje wordt riant beloond.

 • 4

  Top Takkenhoogte

  Top Takkenhoogte

  Wanneer je vanaf de parkeerplaats Takkenhoogte / Meeuwenveen naar de top van Kijkheuvel Takkenhoogte bent gelopen, word je beloond met een prachtig uitzicht over het natuurgebied. Zo kun je de zwaluwwand zien als je naar rechts kijkt richting het woonhuis.

  De grazers op de Takkenhoogte

  Stichting Het Drentse Landschap zet voor het beheer van grote natuurgebieden grazers in, waaronder Schotse Hooglanders. Tijdens een rondwandeling in de zomermaanden, kun je ze ontmoeten op de Takkenhoogte. Houd voldoende afstand, vooral als ze kleine kalfjes hebben.

  Natuurbeheer Drents Landschap

  De naam Takkenhoogte

  Op het informatiebord bij parkeerplaats Takkenhoogte lees je alles over deze omgeving. Zo ook over de naam 'Takkenhoogte', één van de vele 'mysteries' van het Reestdal. Voor meer informatie over de naam 'Takkenhoogte'; klik op de link.

  Mysterie Takkenhoogte
 • 5

  Heidereservaat Nolde

  Zo'n duizend jaar terug...

  Zo'n duizend jaar geleden was het Reestdal een gebied met grote veenmoerassen en dichte broekbossen. Wie goed speurt kan nog een aantal 'horsten' (zandkoppen) ontdekken. Rond 12e eeuw kwamen boeren uit het noorden naar dit gebied, op zoek naar een betere toekomst. Het Nolderveld nu, een reservaat.

 • Ommerweg - Het Kabouterwoud

  Sla linksaf, je verlaat het fietsnetwerk. Volg Ommerweg tot instructie Het Kabouterwoud, Ommerweg 59, alternatief startpunt (2). Lees het vervolg hoofdroute in deze instructie. Voor een bezoek aan Het Kabouterwoud, sla dan rechtsaf.

 • Startpunt (2) Het Kabouterwoud

  (Ver)Volg het vrij liggende fietspad (Ommerweg) richting Zuidwolde tot de eerste wegafslag. Stuur naar rechts richting Dedemsvaart. Volg na het viaduct de fietsbordjes 27 - 17 tot de instructie Schrapveen.

 • Het Kabouterwoud

  Bij horeca 'Het Kabouterwoud' kun je terecht voor een drankje. lunch en diner. Voor de kinderen is er veel te beleven, ook buiten in het bos. Klik op de link voor de recente (weekend) openingstijden.

  Restaurant Het Kabouterwoud
 • 6

  Het Nolderwoud

  Geschiedenis 'Het Nolderwoud'

  'Het Nolderwoud' was vroeger Kamp Linde. Het werd in 1940 gesticht als werkkamp voor werklozen. Zij hebben de bossen in deze omgeving aangeplant. Twee jaar later diende dit kamp voor opvang van Joden. Onder de link: Barak Linde wordt omgetoverd tot expositieruimte.

  Lees meer

  Aan het einde van de tweede wereldoorlog werd dit voormalige kamp gebruikt voor opvang van evacués. De huidige eigenaars, Freek en Wilma Fieten, hebben in 1996 het terrein verbouwd tot een groepsaccommodatie en bungalowpark, hotelkamers, welness en restaurant, Sinds 2020 ook een eigen visvijver.

  Lees meer
 • 7

  Ecoduct Stiggeltie

  Ecoduct Stiggeltie

  Om de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau beter met elkaar te verbinden, werd in 2012 Ecoduct Stiggeltie gerealiseerd. De twee grote natuurgebieden werden op deze manier met elkaar verbonden zodat er uitwisseling kon ontstaan tussen planten en dieren aan weerskanten.

  Door de aanleg van ecoduct Stiggeltie is de verbinding aan de zuidzijde van de N48 verbeterd. In het natuurgebied, dat in beheer is van Het Drentse Landschap, grazen ook vleeskoeien van de boeren.

 • 8

  Buurtschap Paardelanden

  Historie Paardelanden

  In de gemeente Zuidwolde vormt het huidige Linde (Dr) het middelpunt van de buurtschappen Nolde, Schrapveen, Paardelanden, Vuile Riete. De buitenstreek van Linde grenst aan het Reestdalgebied. Van oorsprong is de naam 'Paardelanden' ontstaan uit het gebruik van gemeenschappelijke 'paardenweiden'.

  Linde, het dorp dat wandelde
 • Schrapveen-Den Oosterhuis

  Sla linksaf, je verlaat het fietsnetwerk. Ga na Schrapveen 22 rechts richting Den Oosterhuis het gras(fiets)pad op. Het kronkelende pad komt over de Reest en eindigt op een asfaltweg. Rij rechtdoor tot de T-splitsing. Lees instructie knooppunt 16-15.

 • 9

  Natuurreservaat Schrapveen

  Planten als vertellers

  Reservaat Schrapveen heeft vanwege haar moerassige hooilanden een grote natuurwaarde. De zeldzame planten vertellen stuk voor stuk iets over de plek waar ze groeien en worden daarom nauwlettend gevolgd door de beheerder Het Drentse Landschap. Vanwege de kwetsbaarheid is het gebied niet toegankelijk.

  Natuurreservaat Schrapveen

  Moeraskartelblad

  In het Reestdal groeit een bijzondere plant die het gemis van de orchidee ruimschoots compenseert: 'Moeraskartelblad'. Deze plant bloeit in het voorjaar en houdt van de drassige, matig voedselarme grond van reservaat Schrapveen.

  Moeraskartelblad
 • 10

  Grensoversteek de Reest

  Grensoversteek Schrapveen

  Wanneer je op dit bruggetje staat, heb je rechts zicht op de steeds smaller wordende Reest, stroomopwaarts richting de bron. Links kijk je uit op natuurreservaat Schrapveen. De Reest is een van de weinige echte hoogveenbeken in Nederland.

  Lees meer...

  Onbeduidend slootje

  De oorsprong van de bovenloop van de Reest ligt ten noorden van Dedemsvaart in het buurtschap De Tippe (Ov). De afgedamde rechte sloot bij de oorsprong wordt verrijkt met kwelwater en stroomt als een onbeduidend slootje richting Schrapveen.

  Moerassprinkhaan

  De Reest ligt in (natuur)gebied Schrapveen-Nolderveld-Jodenvonder. Het grensriviertje kenmerkt zich door grote contrasten op korte afstand. Kleinschalig (boeren)landschap wordt afgewisseld met stuifduinen en (moerassige) hooilanden. O.a. de moerassprinkhaan voelt zich hier thuis.

  Ecoloog v der Weele vertelt...
 • 11

  Buur(t)schap: hoe ontstaan?

  Hoe ontstaat een buurtschap?

  Aan deze weg zie je enkele boerderijen. Al rond 1500 bouwden boeren uit het noorden op de hoger gelegen zandgronden in het Reestdal hun boerderijen. Zo ontstonden enkele gehuchten, zogeheten buur(t)schappen. De naam duid vaak op een hoeve (boerderij) of stamt af van een familie.

 • 12

  Atelier Marie Louise Minke

  Ateliertuin Marie Louise Minke

  Voordat je de verrassende belevingstuin van beeldend kunstenaar Marie Louise Minke gaat bezoeken, graag even aanbellen bij de voordeur. In de ruimtelijke ateliertuin staan objecten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal dat voor een bijzondere sfeer zorgt.

  Lees meer
 • Knooppunt 16 - 15 richting 37

  Sla rechtsaf. Atelier Minke & Rustpunt De Kruidenhoeve bezoeken? Rij rechts doodlopende weg in. Vervolg de hoofdroute naar 16 (na tunnel Den Kaat). Sla linksaf en volg de fietsbordjes naar 15 richting 37 tot de instructie Schapenstreek.

 • 13

  De Kruidenhoeve

  De Kruidenhoeve

  Van juni tot september (op dinsdag/woensdag van 12 tot 17 uur) zijn de natuurvriendelijke sier-(kruiden)tuinen van stichting De Kruidenhoeve geopend. De grote natuurtuin van de boerderij grenst aan het unieke natuurgebied 'Het Reestdal'.

  Tuinen en B&B De Kruidenhoeve Natuurgebied 'Het Reestdal' Wandelnetwerk Drenthe
 • 14

  Buurtschap Den Kaat

  Zandhoogte Den Kaat

  Als je kijkt naar de zijkanten van deze weg, dan zie je dat het hoger ligt dan de omgeving. Deze weg ligt namelijk op een natuurlijke zandhoogte. Dit soort zandhoogten zorgden vroeger voor een goede verbinding tussen Ommen, Balkbrug en Ommerschans richting Zuidwolde...

  Werner ten Kate vertelt meer

  Brug en Molen

  Ten noordoosten van buurtschap Den Kaat kruist deze eeuwenoude weg het riviertje de Reest. Al sinds begin 1600 was hier een brug. In de 17e eeuw stond hier ook de Katingermolen, een zogeheten 'standerdmolen'. Een van de eerste molentypen in Nederland.

 • Schapenstreek - De Wheem

  Ga links over het fietspad Schapenstreek naar camping Si-Es-An / Brasserie De Boerderij. Hier gestart, dan het eindpunt. Rij De Haar naar rechts uit. Op Nieuwe Dijk rechtsaf tot de weg Oud Avereest, Volg fietsbordje 37 tot De Wheem, het eindpunt.

 • 15

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • Startpunt (3) camping Si-Es-An

  Start u bij Brasserie De Boerderij? Verlaat de toegang naar links, rij De Haar uit. Op Nieuwe Dijk rechtsaf tot de weg Oud Avereest. Volg fietspad naar links tot het Bezoekerscentrum De Wheem. Lees het vervolg rijrichting in het 'Startpunt De Wheem'.

 • 16

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' staat in het hart van de camping en stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

  Subsidieproject happy bee

  Natuurbeleving is een kernwaarde van de toeristische ervaring. Samen met camping Rheezerwold in Heemserveen hebben wij i.s.m. Landschap Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse delta de kwaliteiten van de omgeving op een speelse en spannende wijze onder de aandacht gebracht in 2020.

  Lees meer over dit project
 • Brasserie & camping Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie. Informeer naar de mogelijkheden. .

  Brasserie De Boerderij
 • 17

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Camping 't Reestdal heeft een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • 18

  Boerderijen in het Reestdal

  Siergevels Reestdalboerderijen

  Misschien heb je de boerderijgevels al gezien, maar op Oud Avereest no. 1 zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij heeft een siergevel.

  Lees meer
 • 19

  Reestkerk in Oud Avereest

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  Na een periode van veel gesteggel, werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam in 1866. De boer van De Weeme, nu het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel, was toen ook tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  De stichting 'Vrienden van de Reestkerk' heeft als voornaamste doel om de kerk, een rijksmonument, op een passende wijze te exploiteren. Waaronder SKOA-concerten (september t/m april op een zondagmiddag). Wisselende exposities (elke zondagmiddag) in de ontvangstruimte grenzend aan de Reestkerk.

  Reestkerk: concert / expositie
 • 20

  Boerderij De Wheem - toen & nu

  Boerderij De Wheem - toen

  Vroeger, toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld en de mysteries.

  De Wheem - nu

  Boerderij De Wheem is is een zogenaamd 'Hallenhuis' en tegenwoordig ingericht als bezoekerscentrum van Landschap Overijssel.

  Wat is een 'Hallenhuis'?

  Bekijk je dit boerderijtype ‘Hallenhuis’ vanaf de voorkant naar achteren, dan zie je een lange zijgevel en een laag aflopend dak. Sta je binnen, dan zie je dikke balken (gebinten) op de grond staan die het dak op zijn plaats houden. Kun je ook zien of er spijkers in die balken gebruikt zijn?

  Wat betekent een 'Levensboom'?

  Heb je al de 'Levensboom' boven de voordeuren in Oud Avereest gezien? Deze witte boom, gemaakt van gietijzer, heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

  Rijksmonument Oud Avereest 22

  Vroeger stonden er twee boerderijen naast elkaar, tegenover de kerk en de pastorie. De Wheem (nr 22) is nu een rijksmonument. Voor zover bekend is deze boerderij bewoond geweest door een boerengezin tot 1967. Het pand naast de kerk was al die tijd pastorie.

  Mysteries van het Reestdal

  Naast de unieke verhalen op internet (open de link) is ook een prachtige routekaart verkrijgbaar die langs alle 31 mystieke plekken over het wel en wee van het mysterieuze Reestdal voert. Deze kaart is verkrijgbaar bij de Tourist Info Punten in de Wijk en IJhorst, maar informeer ook bij De Wheem.

  Mysteries van het Reestdal
 • Bezoekerscentrum De Wheem

Colofon: Reestdalgroep i.s.m. 'Het Kabouterwoud' en 'Camping Si-Es-An'. Routebeheer: Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?