Salland en Sekdoorn

Salland

Fietsen
36 km

Een afwisselende fietsroute door het buitengebied van Hanzestad Zwolle. Langs de thuisbasis van Landschap Overijssel op de Horte in Dalfsen, over het sfeervolle landgoed Soeslo en een bezoek aan de Vogelkijkhut in Sekdoorn. Een aanrader voor vogelliefhebbers!

Toegankelijkheid

Merendeels over landwegen en verharde fietspaden. Route is te volgen via fietsknooppunten, instructiepunten & de route-app.

Startpunt

Start en eindpunt is bij Camping Heino, Schoolbosweg 10, 8141 PX Heino. Er is parkeergelegenheid aanwezig.

Highlights op deze route:

 • Camping Heino

 • Linksaf

  Sla linksaf de Schoolbosweg op.

 • Rechtsaf

  Steek aan het eind de weg over en ga rechtsaf het fietspad op.

 • Rechtsaf

  Sla rechtsaf de Berkendijk op en steek aan het einde de Rondweg Heino over.

 • Rechtdoor

  Fiets rechtdoor langs de Raalterdwarsweg en steek bij de eerste straat links de weg over de Korenbloem in.

 • Linksaf

  Sla linksaf de Raalterstraat in en neem daarna de eerste afslag rechts de Bendijksweg in. Volg de Bendijksweg, die over gaat in de Rozendaelsweg tot aan het spoor.

 • Oversteken

  Steek het spoor over en fiets door naar fietsknooppunt 15

 • 1

  Weidevogels

  Hulp nodig voor weidevogels

  Dankzij het werk van vele vrijwilligers en boeren worden jaarlijks meer dan 70.000 nesten van weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster gevonden en beschermd. Dit lijkt veel, maar het is slechts een fractie van het aantal nesten dat in onze weilanden te vinden is.

  Het probleem is dat veel onontdekte nesten sneuvelen tijdens het bewerken van het land waardoor de aanwas van jonge weidevogels steeds verder onder druk komt en het aantal weidevogels steeds verder afneemt.

 • 2

  Polder Sekdoorn

  Jonge natuur dichtbij Zwolle

  Verbaas je over de rust, zo onder de rook van Zwolle, vlakbij de Soestwetering. Hier geniet je van een natte polder met drassig hooiland. Een polder die ruimte aan water biedt en waar natuur zich verder kan ontwikkelen. Misschien vind je er wel een wuivende kievitsbloem. Dat zou zomaar kunnen.

  Vogels spotten

  Hou je van vogels spotten? Polder Sekdoorn is een eldorado voor allerlei vogels. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Vanuit de vogeluitkijkpost heb je een mooi zicht op de vele vogels in de polder. Al wel eens een zwaluwenwand gezien?

  Soortenbeheer loont

  Landschap Overijssel heeft ism gemeente Zwolle en Waterschap Groot Salland een oeverzwaluwwand aangelegd. De steile zandwanden, waar de oeverzwaluw van nature zijn nesten maakt, komen steeds minder voor in Nederland. Er zijn kunstmatig betonnen wanden aangelegd. En het werkt.

 • 3

  Soeslo

  Bescheiden, maar sfeervol

  Op een steenworp afstand van Zwolle vind je het vriendelijke landgoed Soeslo. Het statige huis Soeslo (particulier bezit en niet toegankelijk) met rechte lanen, het ongeveer 150 jaar oude park, de fruittuin, kleine gevarieerde bosjes, weiland en akkerland zijn volledig in harmonie.

 • Instructie passage N35

  Na Sauna Swoll rechtsaf nieuwe parallelweg op, vervolgens over het N35 viaduct richting Wijthmen, langs restaurant de Mol. Op de kruising rechtsaf de Kroesenallee op via KP 79 bij het verlaten van Wijthmen.

 • Rechtdoor

  Rechtdoor over de Kroesenallee die over gaat in de Poppenallee. Vrij lange weg.

 • 4

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap! Meld je aan als donateur op: https://www.landschapoverijssel.nl/financiele-steun/word-donateur

 • 5

  Jachtpaal

  Jacht paal

  Deze Bentheimerzandstenen paal staat hier als baken van het jachtterrein van landgoed Den Aalshorst. Op deze wijze werd de omvang van het jachtterrein aangegeven.

 • Rechtsaf bij Schoolbosweg

  Rechtsaf bij Schoolbosweg

 • Camping Heino

Colofon: Deze route is gemaakt door Landschap Overijssel en gecontroleerd door routevrijwilliger Ab Bent.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?