Terug 16 km

Trailrun Luttenberg

Een afwisselende trail voor de geoefende ( hard)loper. Door bos, weilanden, over schouw- en zandpaden en natuurlijk over de Luttenberg. Af en toe een klein stukje verhard tussendoor. De route is ook geschikt als wandeling.

Startpunt bij buitenplaats "Oud Luttenbergh" aan de Bergweg in Luttenberg. Aangegeven met verkeersborden.

Zandpaden door bos, heuveltjes, weilanden, schouwpaden. Kleine stukjes verharde weg. Afwisselend parcours met mooie panorama's.

 • startpunt

  Startpunt buitenplaats.

  Start op buitenplaats "Oud Luttenbergh". Steek het grasveld over en ga het bos in. Loop rechtdoor het heuveltje op en volg de gele pijlen totdat je bij de sporthal het bos uit loopt. Volg hier de app verder.

  Trailrun Luttenberg
 • 1
  Bezienswaardigheid

  Welkom op de Luttenberg!

  Natuurgebied de Luttenberg

  Dit mooie natuurgebied is ongeveer 50 ha groot en het hoogste punt ligt op 31 meter boven NAP. Vanaf de top van de Luttenbergberg heb je bij helder weer goed zicht op de Palthetoren op de Haarlerberg.

  Vroege bewoning

  In de ijstijd (zo'n 12.000 jaar geleden) stuwde het kruiende ijs uit Scandinavië zand en steen op tot heuvels. Zo ontstond de Luttenberg. Omdat het gebied hoog en droog ligt, werd het al in de prehistorie bewoond. Dat weten we omdat hier in de buurt o.a. speerpunten van vuursteen zijn gevonden.

  50 vogelsoorten

  Begin 20e eeuw was dit het jachtterrein van textielfabrikant Ten Bosch uit Almelo. Nu is het gebied grotendeels in eigendom van Landschap Overijssel en maakt het deel uit van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De Luttenberg heeft een rijk vogelbestand. Meer dan 50 vogelsoorten broeden hier.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Bloemenbos

  Bloemenbos

  Ten westen van bosgebied de Luttenberg vind je het Bloemenbos, dat in de 19de eeuw is aangelegd op de wilde zandgronden. In de 20ste eeuw is ook een aantal woningen gebouwd tussen het groen. De naam komt van vroeger; toen werd de streek zo genoemd.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Boerderij "Wieten op de Haar"

  Boerderij "Wieten op de Haar"

  Boerderij Wieten op de Haar is in 1574 al bekend. 'Haar' duidt op een hoogte te midden van lager gelegen veen- en heidegronden. In deze omgeving werd vroeger turf gewonnen.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Uitzicht met koeien in de wei

  Koeien in de wei

  Lopen langs de koeien in de wei.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Het Oosterbroek

  Het Oosterbroek

  Het Oosterbroek vind je ten oosten van de Luttenberg. Het is laaggelegen grond, waardoor het hier vaak drassig is. De boerderij aan de rand van de weilanden (ingang Heuvelweg) is tegenwoordig een buurtboerderij, waar verschillende groepen dagactiviteiten kunnen doen.Je mag er altijd een kijkje nemen

  Buurtboerderij het Oosterbroek
 • 6
  Bezienswaardigheid

  Lindeboom

  Lindeboom

  Deze lindeboom is geplant op 21 maart 2018 ter ere van 700 jaar Luttenberg. Op de dagcamping vindt u een grotere boom. Er zijn 11 bomen in de buurtschappen geplant ter ere van het 700 jarig jubileum.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Landerij Krukkert

  boomgaard

  Boomgaard Landerij Krukkert

  In 2003 is deze boomgaard opnieuw aangelegd. Er staan 40 oud-Hollandse rassen hoogstamfruitbomen waaronder appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen en ook een notenboom. Er is een picknickplek ingericht waar je lekker even kunt genieten van het uitzicht.

  De boomgaard is een mooie plek met authentieke bomen. Wanneer het fruit rijp is, wordt het hier te koop aangeboden. Ook is er dan eigengemaakt appelsap te koop.

Werkgroep Ommetjes Luttenberg

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!