Tubberger Esch

Noord Twente

Wandelen
8 km

De gemeente Tubbergen behoorde tot 21 oktober 1811 tot het landgericht Ootmarsum. De gemeente Tubbergen bestaat uit 9 dorpen en 4 buurtschappen. Het dorpsommetje "Tubberger Esch" is één van de vijf dorpsommetjes vanuit het centrum van het dorp Tubbergen.

Toegankelijkheid

De route loopt over opgestelde paden van particulier eigendom.

Startpunt

De start is op het centrumplein (Raadhuisplein) in het dorp Tubbergen.

Highlights op deze route:

 • Raadhuisplein

 • Wandelkeuzepunt D70

 • Wandelkeuzepunt J19

 • 1

  't Oale Roadhoes

  ’t Oale Roadhoes

  Dit karakteristieke gebouw is het voormalige gemeente huis van Tubbergen en is gebouwd onder architectuur van de heer H.W. Valk. Nu is het in gebruik als restaurant met de toepasselijke naam ’t Oale Roadhoes.

  In 1833 verrees op deze plek de openbare dorpsschool. In die tijd werd de gemeente aangestuurd vanuit Huize Veldwijk, het woonhuis van de burgemeester. Op 11 augustus 1868 ontstond daar brand en ging het gemeentearchief gedeeltelijk verloren. In 1896 werd de school ingericht als raadhuis.

 • 2

  St. Pancratius Basiliek

  Glas in lood ramen Nicolas.

  Het huidige kerkgebouw, St. Pancratius Basiliek, werd in 1897 onder architectuur van Alfred Tepe gebouwd en behoort tot de neogotiek. De toren stamt uit het begin van de zestiende eeuw en is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Bekend zijn de glas-in-lood ramen van de fam. Nicolas.

  Het raam in de toren is in 1999 vervaardigd door Diego Nicolas en is geïnspireerd op het boek Daniël uit het Oude Testament. Het is als het ware een samenvatting van alle ramen in de kerk en de beide kapellen. Het raam heeft een letterlijke uitstraling naar de ‘burgermaatschappij’.

 • 3

  Monument

  Monument gesneuvelde soldaten.

  Langs de Basiliek loopt het Pastoor Vredendaalpad richting het kerkhof. Tegenover de ingang van het kerkhof bevindt zich een herdenkingsplaat voor de gevallen Tubbergse militairen ten tijde van de politionele acties in het voormalige Nederlands Indië (1947-1949).

  Op 15 augustus 2013 werd dit monument met militaire eer onthuld.

 • 4

  Hervormde kerk

  Hervormde kerk

  Door een koninklijk besluit van Lodewijk Napoleon en vastgelegd in het Decreet van 14 maart 1809, werd de grote kerk van Tubbergen op 1 januari 1810 overgedragen aan de katholieke gemeenschap. In het voorjaar van 1811 werd door de hervormde gemeenschap deze z.g. waterstaatskerk in gebruik genomen.

  Uit de R.-K. kerk mochten de Hervormden de roerende goederen meenemen, o.a. de in 1519 van Franse kalksteen gemaakte preekstoel en het uit 1789 stammende orgel. Opmerkelijk zijn de afbeeldingen op de preekstoel. Hierop staan de ramen van de St. Pancratius Basiliek afgebeeld.

 • Wandelkeuzepunt J29

 • Wandelkeuzepunt J14

 • 5

  Havezathe Eschede

  Havezathe Eschede/De Eeshof

  Hoewel voor het eerst genoemd in 1316, was deze oorspronkelijk "Hof van Tubbergen" genoemde plek al vele eeuwen bewoond. Van de 15de tot het begin van de 19de eeuw was de havezathe in het bezit van de familie Van Eschede. Daarna werd het diverse malen verkocht.

  In 1844 werd het huis gehuurd door burgemeester Schaepman van Tubbergen. Ook in 1844 werd hier zijn zoon Herman geboren, de latere staatsman. Tegenwoordig is de Eeshof een seniorencomplex annex verzorgingshuis.Het complex werd in 1962 en 1983 ingrijpend verbouwd. De voorgevel is nog origineel.

 • 6

  Oprijlaan Eeshof

  Oprijlaan Havezathe De Eeshof

  Het eerste stuk van de Huyerenseweg maakte vroeger deel uit van de "zichtas" van de Eeshof. De aanleg van dit soort oprijlanen kwam in de 18de eeuw in de mode en was voornamelijk bedoeld om bezoekers te imponeren.

 • Wandelkeuzepunt J45

 • 7

  Dr. Schaepman monument

  Dr. Schaepmanmonument

  Boven op de Tubbergse Esch staat het standbeeld van Mgr. Dr. Schaepman. Het standbeeld, een van de grootste van Nederland, is een ontwerp van de kunstenaar August Falise en is onthuld op 11 augustus 1927. Op de sokkel zie je Schaepmans motto: ‘Credo, pugno’, ofwel ‘Ik geloof, ik strijd’.

  Katholieke emancipatie

  Schaepman werd in 1844 in Tubbergen geboren. Hij was niet alleen priester maar ook dichter en politicus. Schaepman speelde een doorslaggevende rol in de katholieke emancipatie en zette zich o.a. in voor het algemene mannen- en vrouwenkiesrecht.

 • Wandelkeuzepunt J40

 • 8

  Erve Volmerinck

  Erve Volmerinck

  Het oude erf Volmerinck wordt in 1334 voor het eerst genoemd. Het was toen een hof van de Bisschop van Utrecht. De huidige bewoners hebben de oude gebouwen in authentieke stijl gerestaureerd.

  De boerderij fungeerde in de 17de en 18de eeuw regelmatig als schuilkerk voor de katholieke gelovigen van Tubbergen. Boerderij en erf zijn niet voor bezichtiging toegankelijk, het doorgaande pad is openbaar en komt uit op de Veldweg.

 • Wandelkeuzepunt J48

 • Wandelkeuzepunt J76

 • 9

  Monnikenbraak

  Monnikenbraak

  Je kijkt hier vooral naar iets dat er niet is. Er waren ooit serieuze plannen om op Monnikenbraak een klooster voor de orde der kartuizers te stichten, maar dit is nooit gerealiseerd. In de middeleeuwen hebben er trouwens wel degelijk monniken op de Monnikenbraak gewoond.

  Kartuizers

  Ben je geïnteresseerd in het verhaal van de kartuizers en hun streven naar stilte en eenzaamheid? Je leest er meer over in het boekje 'Hilligenpad, Zwerven door Twente'.

 • Wandelkeuzepunt J78

 • Wandelkeuzepunt J46

 • 10

  Steles van Ruckriem

  Styles van Rückriem

  Zeven Styles (2005) en Panorma Rückriem- Ursprung (2014- Arkeweg) op Landgoed Baasdam. Sinds mei 2005 staan langs een zandweg op het Landgoed Baasdam de ‘Zeven stèles’ van de bekende Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem. De van oorsprong (1938) Duitse steenhouwer snijdt en splijt steen.

  Hij plaatst zijn kunstwerken bij voorkeur in een bestaand landschap, zoals hier aan een historische verbindingsroute tussen de landgoederen Baasdam en Herinckhave. Op het landgoed is kunst, cultuur, educatie en natuur met elkaar op een evenwichtige wijze verbonden.

 • 11

  Historisch Centrum Tubbergen

  Historisch centrum Tubbergen

  Het centrum van Tubbergen ademt de sfeer van traditie en Twentse gezelligheid. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen Tubbergen, o.a. tijdens het glaskunst evenement Glasrijk Tubbergen en het Internationale Concours Hippique in Geesteren.

  Raadhuis, kerken en standbeeld

  Hier vlakbij zie je ook 't Oale Roadhoes, de St. Pancratius Basiliek en de Hervormde kerk. Ook op loopafstand: het standbeeld voor de in Tubbergen geboren priester/dichter/staatsman Dr. Herman Schaepman (1844-1903), in 1927 op het hoogste punt van de Tubberger Es geplaatst aan de Almeloseweg.

  Vlinderpunten fietsdag

  Op 18 oktober is de Vlinderpunten fietsdag. Bezoek de glasexposities in het Educatief Centrum CHIEC (Raadhuisplein 4 met VVV en Bibliotheek) van Alex de Witte en Hanneke Barendrecht. Of bekijk de glas in lood ramen van vijf generaties Nicolas in de St. Pancratiusbasiliek.

 • Wandelkeuzepunt J47

 • Wandelkeuzepunt J19

Colofon: Route is gemaakt door de werkgroep Ommetjes Tubbergen i.s.m. 'Toeristisch Glinsterend Tubbergen'.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?