Vecht & molens: Nwleusen/Ommen

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
46 km

Verstilde landgoederen, zwoegende molenraderen, spannende (natuur) paden en natuurlijk de waterkant – terug naar de middeleeuwen tot de weidevogels van nu. Er is veel te beleven in het gastvrije Vechtdal waar heerlijke streekgerechten je toelachen in gerenommeerde restaurants.

Toegankelijkheid

Goed toegankelijke (half)verharde (fiets) wegen. Route volgt voor 90% het fietsroutenetwerk Overijssel. Let op de instructies m.b.t. rijrichting.

Startpunt

Parkeerplaats Museum Palthehof, Westeinde 3, 7731 CH Nieuwleusen of aan Dommelsdijk. Per trein? Stap uit op NS Station Ommen en maak eventueel gebruik van de OV fiets.(vooraf reserveren kan helaas niet) Rij over Stationsweg tot eerste zijweg (wit hek) voor parkeerplaats hotel Paping. Sla scherp linksaf. Rij rechtdoor tot fietsknooppunt 49. Eindpunt is NS station Ommen..

Highlights op deze route:

 • Vecht & molens: Nwleusen/Ommen

  Startpunt: Volg de fietsbordjes 34 tot afslag Westerveen. Sla linksaf. Rijrichting: volg de omhooglopende nummering en fietsbordjes van het fietsnetwerk Overijssel tot het eindpunt. Lees ook de (i)nstructies tot de juiste rijrichting.

 • 1

  Molen Massier

  Molen Massier in Nieuwleusen

  In 1893 weet molenaar Jan Massier op een openbare veiling in het bezit te komen van de in 1861 door Willem Hendrik de Graaf gebouwde koren- en pelmolen. Eerdere pogingen tot restauratie van de molen lukten niet, maar vanaf de zomer 2008 is de molen weer draai en maalvaardig.

  Molen Massier in Nieuwleusen
 • 2

  Oudleusen

  Lo-essen wordt Oudleusen

  Toen in de zeventiende eeuw de hoogveenmoerassen ten noorden van Leusen door de Luessener Compagnie werden ontgonnen ontstond daar een nieuwe nederzetting, Nieuwleusen. Het oude dorp Leusen kreeg toen de naam Oudleusen. De naam Leusen is waarschijnlijk afgeleid van 'lo-essen', houtessen.

 • Mooi Rivier

  Mooi Rivier, een inspirerend hotel aan de Vecht in Dalfsen. Prachtige plek aan het water en terras met uniek uitzicht. Vanaf deze locatie kunt u ook de wandelroute-app van Landschap Overijssel "Dalfsen-Ommen: unieke plekjes" starten. Wandel vanaf de hoofdingang naar de Vecht en volg de route tot station Ommen (7km). Met de trein naar Dalfsen en wandel vanaf station Dalfsen tot het eindpunt hotel Mooi River (14km). Totale lengte wandelroute-app 21 km.

  Hotel-Restaurant Mooirivier
 • 3

  Scheepvaart & stuwen.

  Goed toeven bij de stuw.

  De Vecht heeft, tot ver in de 19e eeuw, een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart. De rivier was eigenlijk alleen goed bevaarbaar in de waterrijke tijd, ongeveer van oktober tot april. Door o.a. de kanalisatie daalde het water in de rivier naar een laag niveau en moest men stuwen bouwen.

  Stuw bij Vilsteren
 • 4

  Meanderende Vecht

  De oude Vecht

  Het water dat u ziet, is een oude meander van de Vecht. Eind 19e, begin 20e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en zijn veel bochten afgesneden. De lengte van het Nederlandse deel van de Vecht werd ca. 30 km korter. Deze meander is zo'n bocht, maar werd gelukkig niet afgesneden.

  Nevengeul

  In 2015 is een zogenaamde 'nevengeul' van de Vecht op het landgoed aangelegd. Indien u het Stuwepad naar het noorden volgt, kunt u ook hier een kijkje nemen.

 • 5

  De Vilsterse molen

  De Vilsterse molen

  De achtkantige stelling korenmolen is eigendom van landgoed Vilsteren. Vilsteren is al eeuwenlang een zogenaamd esdorp, met bijhorende boerderijen, akkers (de essen), natte hooilanden langs de Vecht en de "woeste" gronden met schapen. Onder de link recente openingstijden.

  De Vilsterse molen
 • Herberg De Klomp

  Herberg De Klomp of restaurant 'De Nieuwe Ruif'.

  Herberg de Klomp
 • 6

  Giethmensche Veld

  Bier als betaalmiddel...

  Lees dit en meer op het informatiebord over Giethmensche Veld.

 • 7

  Giethemer kerkbrugje

  Giethemer kerkbrugje

  De smalle brug over de Regge is gelegd omstreeks 1905. Daarvoor lag er een schuit, een zelfbedienend voetveer. De eigenaar van het landgoed Vilsteren, dhr.Pathuis Cremers, heeft de aanlegkosten betaald in ruil voor het jachtrecht in Giethmen voor de duur van 12 jaar.

  Informatie over Giethmen
 • Besthmenermolen - knooppunt 76

  Rij rechts Giethemer Hooiweg op. Volg de halfverharde weg. Ga verderop links/rechts langs de Besthmenermolen richting fietsknooppunt 76.

 • 8

  Besthmener molen.

  Besthmenermolen

  De roeden van deze korenmolen, met een lengte van 21 meter, zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen en worden geregeld door een vrijwillig molenaar in bedrijf gezet. De molen en de bijgebouwen zijn tevens het onderkomen van het Natuurinformatiecentrum Ommen.

 • Hampshire Hotel Paping Ommen

  Nabij station Ommen, merendeels geopend. Actuele openingstijden, zie website.

  Hampshire Hotel & Spa - Paping
 • 9

  Treinstation Ommen: historie

  Internationale treinen...

  Een kort citaat uit het Algemeen Handelsblad van 7 augustus 1928: "Op gewone dagelijkse dagen pufte er op de lijn Zwolle-Dalfsen-Ommen en verder naar het noorden een klein pingpingelen locomotiefje, dat moeizaam enige wagons voortrekt. Maar eens in het jaar denderen over die rails...

  ... machtige locomotieven en harmonicawagens van de Internationale Slaapwagen Maatschappij Mitropa, wereldtreinen voor Parijs en Marseille, voor havens aan de Atlantische Oceaan, waar boter naar Engeland, Amerika en Azie afvaren". Bron: boekje Krishnamurti in Ommen - Wandelen langs vergeten paden.

  Station Ommen - rond 1920...

  Het station van Ommen - en in 1929/1930 ook de halte Sterkamp, direct ten oosten van de overweg naar Vakantiecentrum Besthmenerberg - was voor de meeste bezoekers het begin- en eindpunt van het verblijf op een Sterkamp. Dit ten tijde van 'de Orde van de Ster in het Oosten'. Meer info via link.

  Stichting Krishna Murti

  Huize Het Laer

  Landgoed Het Laer is nu een gerenommeerd restaurant en trouwlocatie. Rond 1700 als havezate gebouwd en kreeg verschillende eigenaren. 1903: Het landhuis met de bossen behoorde toe aan de Van Pallandt, een familiehotel en uitermate geschikt om later te dienen als verblijf voor de 'Orde van de Ster'.

  Horeca Spoor 7 Ommen

  Het karakter van dit mooie monumentale pand aan de rand van het laarbos maakt dat menigeen geïmponeerd is voor dit station. Dat het ook nog eens gerestaureerd is in een zeer unieke stijl maakt het geheel nog aantrekkelijker. Men kan hier 7 dagen in de week al vanaf 9 uur ’s ochtends terecht.

  Spoor 7 Ommen
 • 10

  Molen De Konijnenbelt

  Voor Hendrik Konijnenbelt

  In 1806 gebouwd als olie- en pelmolen voor Hendrik Konijnenbelt. Hendrik's moeder kreeg in 1820 toestemming op "hare molen staande voor de brugge" koren te malen.

  De Konijnenbelt
 • Hotel Restaurant De Zon

  Voor openingstijden; zie website.

  Hotel De Zon in Ommen
 • 11

  Geschiedenis Ommen

  De stad Ommen

  Al rond het jaar 1100 genoemd als doorwaadbare plaats langs de Vecht. In 1248 kreeg het stadsrechten. Tot 1811 bestonden er twee bestuurlijke organisaties. Het stadsgericht Ommen, bestaande uit een smalle strook vanaf de Vecht, van de stad tot en met Ommerschans, en het Kerspel of Schoutambt Ommen.

  Historische Kring Oud Ommen
 • 12

  Molen Den Oordt

  Molen & Museum Den Oordt

  Een van de acht overgebleven zeskante molens van Nederland. Onderin de molen is het Streekmuseum Ommen gevestigd.

  Museum Ommen
 • Naar molen De Lelie

  Rij rechtdoor (volg de oranje lijn). Ga verderop rechts/linksaf tot molen De Lelie. Vervolg de oranje lijn tot de aansluiting fietsroutenetwerk richting knooppunt 43. Hoofdroute: rechtsaf langs molen Den Oord richting fietsknooppunt 43.

 • 13

  Molen De Lelie

  Molen De Lelie

  Een gedicht.. De Lelie blef behold’n veur oons Om’n De Oldemans verdient hier grote lof. Hun mooie mölle zal weer in ere kom’n en dat gif mij töt dichten stof....

  Gedicht over De Lelie
 • 14

  Het geheim van Witharen

  Het geheim van Witharen

  In het centrum Witharen staat het kunstwerk "De Druppel". Dit kunstwerk, gemaakt door Louis van Vilsteren en Thea Dijkema, is geïnspireerd op het feit dat Witharen midden in een waterwinningsgebied ligt. Uit de zandrillen van Witharen wordt al sinds 1932 grondwater gepompt, bedoeld als drinkwater.

  Historie Witharen & omgeving

  Het gebied ten noorden van Ommen is prachtig. De afwisseling van bos, uitgestrekte weilanden met dreven (kolonielanen), koeien en paarden, maakt het gebied uniek. Ontdek de vergeten geschiedenis van de Crueskuele, waar al vanaf 1418 werd door Ommenaren en Varsenaren gestreden werd om een grenspaal.

  De Ommerschans, één van de verdedigingswerken uit de Spaanse oorlog rond 1625 gebouwd. Later, begin 19e eeuw, werden de bedelaars uit het hele land hier naar toe gestuurd. Het (natuur)gebied kent anno 2018 ook vele creatieve mensen. die u graag willen ontvangen. Bel vooraf over de openingstijden.

  Historie Ommermoer

  Het huidige Ommerveld werd in de 19e eeuw rendabel gemaakt door in het hoogveen greppels te graven voor de ontwatering. De niet af te turen heidevelden werden in brand gestoken, daarna werd in de afgekoelde vruchtbare aarde boekweit gezaaid. Het zogeheten armeluisgraan in Ommermoer. Lees meer >>>

  Boekweit en haar historie...
 • 15

  De Twee Vinkjes

  De Twee Vinken

  "Van woeste grond tot hechte buurtschap" - Historie over de Vinkenbuurt te lezen op het infopaneel, er staat ook een schuilhut. Kinderen van de basisschool hebben aan de hand van kunstwerken de agrarische achtergrond van deze buurtschap in beeld gebracht in de wandeling 'Rondje Vinkenbuurt'.

 • Nieuwleusen centrum

  Meerdere horecagelegenheden.

  http://www.hetwittepeerd.nl
 • 16

  Museum Palthehof

  Museum Palthehof

  In museum Palthehof wordt de geschiedenis van Nieuwleusen getoond. Het dankt zijn naam aan de familie Palthe die hier bezittingen had. Museum Palthehof is gelegen in het mooie Palthebos. De collectie bevat o.a. de inventarissen van diverse ambachtelijke bedrijfjes, gereedschap en kledingstukken.

  Museum Palthehof

  Verhalenpaal Palthehof

  Als het museum gesloten is, kunt u via de verhalenpaal Vechtdal de geschiedenis van de Palthehof beluisteren.

 • Vecht & molens: Nwleusen/Ommen

Colofon: Groep Vechtdal i.s.m. Museum Palthehof en Landschap Overijssel.
Deel deze pagina