IJsseldelta

De Struinwaard en Maatgraven

Struinwaard
Struinwaard  Foto Edwin van der Linde
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Maatgraven en Struinwaard zijn beide onderdeel van het Natura 2000-gebied Uiterwaarden, Zwarte Water en Vecht. Het is op Europese schaal zo bijzonder, dat het extra beschermd moet worden.

Het gebied Maatgraven is afgesloten voor bezoekers vanwege de bijzondere natuurwaarden. In dit gebied vind je stroomdalflora en bijzondere broedvogels waaronder ook weidevogelsoorten. De naastliggende Struinwaard biedt wel mogelijkheden om te kunnen genieten van de natuur. Samen met bewoners van Berkum is dit natuurgebied ingericht als struinnatuur. Daarnaast zijn er in de afgelopen periode ook agrarische gronden langs de maatgravenweg ingericht met extra struinpaden voor recreanten. Deze worden beheerd door boeren van de stadslanderijen.

Buitengewoon bijzonder Maatgraven

De Maatgraven is waardevol voor de natuur en kenmerkt zich door kievitsbloemhooilanden en zogenaamde stroomdalgraslanden die erg uniek maar ook kwetsbaar zijn. Langs de oever van de Berkumer Kolk worden steeds vaker knaagsporen van de bever aangetroffen en ook de otter maakt gebruik van het gebied. Daarnaast leven en broeden verschillende vogels in het gebied, waaronder de ijsvogel en verschillende weidevogels zoals de grutto, tureluur en scholekster. Het gebied is niet toegankelijk voor bezoekers. Dit wordt ter plekke gecommuniceerd door de aanwezigheid van panelen en afrastering.

De Maatgraven
De Maatgraven  Foto Loekie van Tweel
Otter
Otter   Foto Mark Zekhuis
Bever
Bever  Foto Mark Zekhuis
De Maatgraven
De Maatgraven  Foto Loekie van Tweel

De Struinwaard

Een bijzonder en relatief klein gebied in de uiterwaarden van Berkum. Het gebied ligt een beetje geïsoleerd door het water, daarom kunnen op deze plek wel bezoekers genieten van de natuur. Jong en oud kunnen hier echt op ontdekkingstocht en ook honden zijn welkom. Natuur en waterberging komen hier samen. Onderweg geniet je van het uitzicht vanaf de stenen heuvel of ervaar de stilte aan de rand van de oever.

Kom struinen en ontdek de dynamiek van een uniek terrein aan de Vecht. Genieten van de Struinwaard kan al fietsend of wandelend vanaf de dijk. Leuker is het natuurlijk om lopend dwars door dit gebied te struinen. Dat kan en mag hier. Laat je verrassen.

Het Struinwaardteam, vrijwilligersgroep

Vrijwilligersgroep het Struinwaardteam

De Struinwaard is een uitloopgebied voor veel bewoners van Berkum. Daar is Landschap Overijssel blij mee! Want hoe meer mensen genieten van de natuur, hoe beter. Omdat we het belangrijk vinden dat bewoners betrokken zijn bij hun achtertuin, vragen we hen met ons mee te denken over de invulling van natuurterreinen. Dit doen we bij de Struinwaard met het Struinwaardteam.

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!