Twente

De Doorbraak

Lente in de Doorbraak, de Groene Delta
De Groene Delta  Foto Lia van Looij
52.313889, 6.605972

Verbaas je over aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Bezoek het gebied De Doorbraak en laat je verrassen door het weidse uitzicht en de aanwezigheid van spectaculair veel planten en dieren.

Aan de zuidkant van Almelo stroomt De Doorbraak. Al kronkelend baant de 13 kilometer lange beek zich een weg door het landschap. Deze nieuwe beek is aangelegd om de wateroverlast in met name de Twentse steden terug te dringen. Aan weerszijden van de beek vind je prachtige natuur, waarin planten en dieren zich kunnen verplaatsen tussen Twente en Salland.

“Hier zie je echt de veerkracht van de natuur. Waar eerst landbouwgrond was, is inmiddels een heel gevarieerd gebied ontstaan.”
Rick Staudt, Terreinbeheerder van De Doorbraak

Nieuwe natuur

Aangrenzend aan het gebied ligt het grootschalige XL Businesspark. Bij de realisatie van dit bedrijventerrein is de samenwerking gezocht met Landschap Overijssel. Om een goede invulling te geven aan de compensatieplicht, is 12 hectare van het terrein ingericht als natuur. Inmiddels is deze Groene Delta een mooie, groene buffer geworden tussen het bedrijventerrein en het woongebied in het zuiden. Een nieuw gebied met al zoveel natuurwaarde. Aan weerszijden van de beek vind je prachtige natuur, waarin planten en dieren zich kunnen verplaatsen tussen Twente en Salland.

Stuw bij de Doorbraak
Stuw bij de Doorbraak  Foto Gonny Sleurink
De Doorbraak
Grazende paarden 
Groene Delta - De Doorbraak
Groene Delta  Foto Lia van Looij
Stuw bij de Doorbraak

Help mee de Doorbraak te beschermen

Help mee

Ontdek de Doorbraak

In natuurgebied De Doorbraak ontdek je bijzondere planten en dieren. Het maakt niet uit op welk moment je het gebied bezoekt, je wordt iedere keer verrast want het gebied blijft zich ontwikkelen. Een deel van het terrein is ingezaaid met een kruidenrijk mengsel, waar vlinders als bont zandoogje, gehakkelde aurelia en de kleine vuurvlinder hun weg naar de nectar al snel hebben gevonden.

Kleine karekiet

Een walhalla voor vogelliefhebbers

Bezoek de vistrap en kom tot rust bij het geluid van het kabbelende water. Kijk om je heen en geniet van bijzondere planten en dieren om je heen. Het maakt niet uit wanneer je komt, je zult iedere keer nieuwe ontdekkingen doen, omdat het gebied zich jaar na jaar ontwikkelt. De vele bloemen trekken veel vogels en dat maakt De Doorbraak een fantastische plek om foto's te maken en ook om vogels te kijken! Neem plaats voor het vogelkijkscherm en wie weet zie je hier de ijsvogel en de kleine karekiet, hoewel je deze laatste vooral zijn eigen naam hoort zingen.

Vliegvissen in de Doorbraak

Vliegvissen in de Doorbraak

Sportvisserij Oost-Nederland, Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel hebben in 2021 een pilot gestart in de Doorbraak om vliegvissen met een dagvergunning toe te staan. Met deze pilot wordt een bij het natuurgebied passende vorm van extensieve sportvisserij toegestaan en beleefbare natuur mogelijk gemaakt. Vliegvissen is alleen toegestaan met een geldige VISpas in combinatie met een speciale fly only dagvergunning. Om de rust in het gebied te bewaren, worden er in het broedseizoen geen dagvergunningen uitgegeven en is het dus niet toegestaan om te vliegvissen in de Doorbraak.

Doorbraak Vis Tv

De Doorbraak in uitzending van Vis TV

In januari 2023 was De Doorbraak te zien in een aflevering van Vis TV op RTL7. De hele aflevering is terug te kijken via de site van Sportvisserij Oost Nederland. .

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!