Verhalen uit het veld

Wij hebben mooi werk! En we maken veel mooie momenten mee. Onze verhalen delen we graag.

Lindepad opgedragen aan veel organisaties - Wim van der Heide
ambassadeur

Een dag aan de slag.. bij ambassadeur Wim van der Heide

Wim van der Heide uit Ommen is één van onze ambassadeurs in het landschap. Hij inspireert zijn omgeving en heeft ook op zijn eigen plek op landgoed Den Woesten Heide een bijzonder landschap gecreëerd. Nieuwsgierig?

Hier lees je het verhaal van Wim!
Harm Edens, foto: Sigrid Westerbaan
bio - bekend in overijssel

In gesprek met Harm Edens

Harm Edens (Enschede, 1961), neerlandicus en dramaturg, is vooral bekend als spitse tvpresentator en radioman. Hij is ook ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en pleitbezorger van een samenleving die op duurzame wijze omgaat met natuur en milieu. We ontmoeten elkaar op een mooie plek langs de IJssel: de glazen serre van restaurant ’t Veerhuys in Olst, met een magnifiek uitzicht op de rivier, de oude veerpont en de uiterwaarden.

lees meer
column

Column deel 3: Staat van ons landschap

Bekijk hier de columns over de staat van ons landschap door Eibert Jongsma: “Je weet pas wat je mist, als ze er niet is”, zingt De Dijk in één van zijn liedjes. Het gaat natuurlijk over een vrouw, maar hetzelfde geldt voor ons ecosysteem. In mijn jeugd (en echt oud ben ik nou ook weer niet) was de veldleeuwerik al iets zeldzamer dan in mijn vaders jeugd, maar ik kan het geluid van deze vogels me nog goed heugen.

Lees meer
Foto: Daniël Tuitert
invasieve exoten

Welkom wasbeer en wasbeerhond?

Ze ogen aandoenlijk door hun gemaskerde snoeten. En met hun dikke vachten lijken het echte knuffelberen. Maar zijn we wel zo blij met de komst van de wasbeer en de wasbeerhond?

Lees meer

De achtertuin van Judith Snepvangers

Op 1 januari 2019 verlaat Judith Snepvangers na ruim tien jaar onze organisatie om als regiomanager bij LTO Noord regio Oost aan de slag te gaan. Van natuur naar landbouw, een opmerkelijke stap?! Niet voor Judith. Als dochter van een boomkweker heeft zij geleerd dat er op een agrarisch bedrijf veel natuur kan zijn.

Lees meer
bio - bekend in overijssel

In gesprek met Tom Egbers

Tom Egbers staat bekend als een gentleman onder de sportpresentatoren, interviewers en journalisten. Zijn haar zit al 30 jaar in de war - in contrast met zijn piekfijne kleding - en hij is prettig in de omgang. Als zoon van een Nederlandse vader en een Engelse moeder zag hij het levenslicht in Almelo (1957). We ontmoeten elkaar op het gezellige terras van ‘Proeflokaal België’ in zijn geboorteplaats.

Lees meer
Foto: Mark Zekhuis

In actie voor de soorten in Overijssel!

In de wet Natuurbescherming zijn provincies verantwoordelijk geworden voor actieve soortenbescherming. De Provincie Overijssel heeft het verbeteren van de condities voor soorten dan ook als actiepunt benoemd in haar Natuurvisie. Met de beschikbaar gestelde subsidie heeft Landschap Overijssel, samen met particulieren, agrariërs en andere partners, al vele plant- en diersoorten kunnen helpen. Lees hier wat we al hebben gedaan voor specifieke soorten.

Lees meer
Das Wesepe met 3 jongen, foto Gerard Berendsen

Succesvolle herplaatsing in kunstburcht Lonnekerberg

Nadat hun moeder was doodgereden, werden drie jonge dasjes met zorg opgevangen en uitgezet in de kunstburcht op de Lonnekerberg. Eén keerde er terug om zelf moeder te worden. Nieuwsgierig naar de rol van diverse organisaties en vrijwilligers in dit enorme succes?

Lees het verhaal

Op pad met onze herder Anita

In 2017 heeft onze herder Anita Wichers een jaar lang het wel en wee van onze schaapskudde met Veluwse heideschapen en de bordercollies op de Lemelerberg beschreven. Een prachtige inkijkje in dit bijzondere werk van schaapsherder.

Ga mee op pad

Onze buitendienst: 'Wij hebben altijd eer van ons werk.'

Goed natuurbeheer vraagt expertise. Landschap Overijssel heeft hiervoor een vakkundige buitendienst. Mannen die niet zomaar maaien, snoeien of zagen. Maar met beleid te werk gaan. Wij zochten ‘onze’ mannen op in het veld.

Neem een kijkje bij onze buitendienst

De achtertuin van...

We nemen een kijkje in de achtertuin van een echte liefhebber van het Overijsselse landschap, Wim van der Heide. De geschiedenis van zijn landgoed Den Woesten Heide gaat terug naar de vroegere Marke Varsen, waar op de woeste grond alleen een herder met zijn schapen kwam. In 1994 kwam hij in aanraking met Landschap Overijssel. “Samen met ook de bedrijfsverzorging realiseerden wij honderdvijftig aanplantprojecten."

Naar de achtertuin van Wim van der Heide