Colums door Eibert Jongsma

Avondzon Lemelerberg, foto Gonny Sleurink

Midlifecrisis?

"Midlifecrisis, zou ik er last van hebben? Ik ben 44, dus het zou kunnen. Ik heb met mijn vriendin (zelfde leeftijdsgroep) de laatste tijd wel eens gesprekken over wat nu belangrijk is in je werk. Wat geeft nu voldoening? Eigenlijk hoef ik niet te twijfelen: ik werk voor het landschap met al haar planten en dieren, omdat ik vind dat we een verplichting hebben om planten en dieren een plek te geven op deze aarde. Ik smul van videobeelden van dassen, een foto van een sleedoornpage en het geluid van wulpen in het voorjaar."

Lees meer
Houtwal, slecht onderhouden. Foto: Ruud Ploeg

Als de Twentse houtwal kon spreken

Als de Twentse houtwal kon spreken, wat zou die dan zeggen? ‘Ik word een beetje kaal tussen de haren, met hier en daar nog zo’n lange pluk.’ Doelend op de vele houtwallen die heden ten dage zijn vervallen tot simpele bomenrijen. ‘Niks geen volle haardos meer met mooie struiken en een bloeiende kruidlaag.’

Lees meer
Veldleeuwerik, foto: Jacob van der Weele

Je weet pas wat je mist als ze er niet is

“Je weet pas wat je mist, als ze er niet is”, zingt De Dijk in één van zijn liedjes. Het gaat natuurlijk over een vrouw, maar hetzelfde geldt voor ons ecosysteem. In mijn jeugd (en echt oud ben ik nou ook weer niet) was de veldleeuwerik al iets zeldzamer dan in mijn vaders jeugd, maar ik kan het geluid van deze vogels me nog goed heugen."

lees meer

Provinciale Staten

"Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, een belangrijke overheid voor dit thema. Want decentralisatie heeft gemaakt dat de provincies sterke spelers zijn in de ruimtelijke ordening in Nederland. Dus pak je invloed en ga stemmen en neem kies voor ons waardevolle en kenmerkende landschap!"

lees meer

We krijgen steeds meer van hetzelfde

"We krijgen steeds meer van hetzelfde. Ons landschap vervlakt en dat is zonde." Waarom? Lees de column van Eibert Jongsma over de staat van ons landschap! Deel 1 van een serie.

lees meer

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?