De staat van ons landschap

Zonsopkomst Buurserzand, foto: Clifton Buitink

Geschreven door: Eibert Jongsma

Er gebeurt veel in ons landschap en dat zal alleen nog maar toenemen. En dat is niet erg, landschap is altijd dynamisch en in ontwikkeling geweest.

Eén van ingrijpendste ontwikkelingen in de nabije toekomst zal de energietransitie zijn. Hoe gaat dit een plek hebben in ons landschap? Natuurlijk gaan we het zien. De opgave van de energietransitie is zo groots dat we daar niet omheen kunnen in het landschap. Waar ik vooral benieuwd naar ben, is de wijze waarop landschap wordt meegenomen. Te vaak zien we de gedachte dat landschap altijd een uitkomst is van een ontwikkeling: ‘We maken een nieuw landschap’.

En dat kan op sommige plekken ook zeker, maar als we niet oppassen dan poetsen we ook veel waardevolle en kenmerkende landschappen weg. Het verhaal van het landschap moet logisch blijven en ontwikkelingen moeten daarop aansluiten. Ik vind daarom dat we landschap als uitgangspunt moeten nemen bij de energietransitie. De vraag is: Hoe kunnen we zorgen dat duurzame energie het landschap versterkt?

Onmogelijk? Het kan als we keuzes maken voor de locaties van de ontwikkelingen vanuit de kwaliteiten van het landschap. En dat kan door ervoor te zorgen dat het verdienmodel van de energietransitie-initiatieven ten goede komt aan het landschap. We kunnen dit echter niet van projectontwikkelaars, die nu veel aan het roer van de initiatieven zitten, verwachten.

Daarom is een sterke regie van overheden nodig. Zij kunnen ervoor zorgen dat landschap als uitgangspunt dient voor ontwikkelingen. En daar heb jij invloed op!

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, een belangrijke overheid voor dit thema. Want decentralisatie heeft gemaakt dat de provincies sterke spelers zijn in de ruimtelijke ordening in Nederland.

Dus pak je invloed en ga stemmen en kies voor ons waardevolle en kenmerkende landschap!
Eibert Jongsma

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?