Op pad met de herder

Onze herder Anita Wichers vertelt over het wel en wee van onze schaapskudde met Veluwse heideschapen en de bordercollies van de Lemelerberg.

Schaapskudde, foto Ruud Ploeg

Anita vertelt

December 2017

‘t Is weer voorbij die mooie zomer

Voor de schapen en herders was het een zomer om 'U' tegen te zeggen! Het weer was groeizaam waardoor het wollige spul zich de buikjes heerlijk kogelrond konden eten. Aan voedsel geen gebrek. Geen langdurige hittegolf of droogte. Geweldig! Alles verliep naar volle tevredenheid voor mens en dier.

Ik ben al zo’n twintig jaar betrokken bij de schaapskudde, maar oef, wat is het zomers wel eens heet en enorm droog geweest. Soms vroeg ik me wel eens af hoe we de kudde op de Lemelerberg in leven konden houden. Zo ook de zomer van 2006. Die was tropisch warm en enorm droog. De kudde van de Lemelerberg hebben we toen enkele maanden toe kunnen voegen aan de voormalige kudde van het Wierdense Veld. Ruim 600 schapen liepen die zomer in het Wierdense Veld, waar ruim voldoende voedselaanbod was door het welig tierende pijpestrootje aldaar.

De schaapskudde op de Zuidhelling, foto Anita Wichers
Anita met de kudde, foto Willem Heijdeman

De boel opfleuren

Het wordt zeer gewaardeerd dat wij met onze kudde aanwezig zijn bij bepaalde evenementen en activiteiten. Zo hebben wij met onze deftige dames op zaterdag 5 november een bezoek gebracht aan de Gerrit Voortman hardloopwedstrijd (www.lemelerbergloop.nl). Dit is een jaarlijks terugkerend hardloopevenement bij Restaurant De Lemelerberg en trekt honderden bezoekers en hardlopers. Voor elke inschrijving gaat een euro naar onze kudde. Dus jaarlijks mogen we een mooi bedrag innen voor de schaapskudde! Ondanks de subsidie die we volgend jaar gaan krijgen, zijn er altijd onvoorziene kosten. Deze extra bijdrage blijft dus welkom!

Zondag 18 december organiseerde Team Sukerbiet uit Lemelerveld (www.teamsukerbiet.nl) een Kerstwandeling. Ook hier heeft onze kudde voor bijna 900 deelnemers het geheel opgefleurd.

De prijzen staan klaar bij de Gerrit Voortmanloop, foto Anita Wichers
Team Sukerbiet organiseerde een kerstwandeling

Onze schapendrijvertjes op dreef

Queen is momenteel een tophondje! Maar wat als dit Gouden Dametje iets naars overkomt... Een getrainde Border Collie erbij zou een optie zijn, maar kost zeker rond de €4.500,-. En dan is het nog maar afwachten of de hond in kwestie zich sociaal gedraagt naar de andere honden (en vrijwillige herders) toe... We willen geen blafhonden bij de schaapskooi!

Half september hebben we de 3-jarige Diesel als herplaats-Border Collie gekocht. Hij is eerst 2 weken op proef geweest. En meneer is door de ballotagecommissie gekomen! Hij luistert goed. Hij had nog nooit een schaap gezien, maar hopelijk kunnen we hem dit aanleren.

Ook neem ik zo af en toe mijn eigen Sir Ewart William Gladstone mee. Hij is nu bijna 8 maanden. Ik lach me werkelijk slap om dit jong! Zo leergierig.. En alsmaar loeren naar de schapen... Maar deze Dikke Puber begint het schapenverhaal al wel mooi te snappen. Duumpie veur dit jochie!

De kou trotseren

Ik ben een bevoorrecht mens en zal me ook zeker de komende periode weer intensief en voor de volle 100 procent bezighouden met dat fraaie beestenspul. Wij herders zullen komende tijd nog zeker enige kou op de heide moeten trotseren, maar we gaan ervoor!

We gaan - mits er sneeuw mocht vallen - nog tot begin januari dagelijks 7 uur hoeden. Je wordt soms tot op het bot toe koud als je de hele dag op de berg bent. Vooral met regen erbij is dat soms een lange dag. Dus zeker 'lange onderboks' en borstrokje aan!

Op bepaalde plekken op de berg komen massaal veel ongewenste dennetjes op. De schapen eten deze nauwelijks, dus dit is mooi werk voor ons herders. Tijdens het schapenhoeden verwijderen we deze met de hand of de zaag. Blijven we lekker warm bij...twee vliegen in een klap: schapenhoeden en natuurbeheer.

Diesel (voor) leert van Queen (achter)
Even dollen met de hond

Muitende dames

Sinds half november voeren we de kudde iets droog voer bij. Half november was het nat. Na de hele dag in een vochtig veld te hebben gegraasd, hebben de schapen dan behoefte aan een beetje droog hooi. Dat wordt zeer gewaardeerd door de dames.

Men heeft het wel eens over domme skoapn......Nou echt niet! Na de eerste dag dat ze droogvoer kregen, wilden ze de volgende dag tegen drieën weer wegpiepen richting de kooi. Want daar valt iets lekkers te halen! Stelletje muiters!

Ze eten momenteel eigenlijk alleen maar heide, al willen ze aan dennennaalden ook wel even knagen. Van onze beschermde jeneverbes blijven ze gelukkig af. Alleen de paarse, rijpe besjes die jeneverbesstruiken

dragen willen ze soms nog wel even peuzelen, maar zeker niet massaal. Na het hoeden is sterk behoefte aan het gevarieerde aanbod van likstenen, mineralen- en zoutblokken. Deze zijn altijd aanwezig in de kooi.

Het eerste 'bleerbekkie' laat niet meer lang op zich wachten

Onze kudde bestaat uit Veluwse Heideschapen, een zeldzaam huisdierras. Momenteel zijn er 9 kuddes met Veluwse Heideschapen. Hiervan zijn er acht in Gelderland en wij, als enige, in Overijssel. Ongeveer 1.400 ooien van dit ras is Nederland rijk.

Onder deze kuddes wisselen we elk jaar dekrammen uit om inteelt te voorkomen. In mei hebben we acht rammen van de kudde Epe-Heerde gehaald. Deze heren zijn vanaf begin september meegeweest met onze dames. We laten ze ongeveer 34 dagen bij de kudde en daarna worden ze meestal aan particuliere hobbyisten verkocht.

Groet en graag tot ziens,
Anita Wichers,
schaapskudde Landschap Overijssel

Skelet roofvogel
halfvergane ree
Lammetjesdag, foto Clifton Buitink

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?