Verhaal

Ambassadeur: Johan Vonder

Weiland en houtwal breed
Weiland met goed onderhouden houtwal   Foto Linde Stokvis
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De 59-jarige Johan Vonder vindt dat het anders kan: het landschap kan gevarieerder. Hij zet zich in voor een brede biodiversiteit. Johan doet zijn best om zijn woonplek geschikt te maken voor insecten, uilen, vleermuizen en nog veel meer dieren.

Ouderlijk huis

"Mijn vrouw en ik wonen sinds 2005 weer in mijn ouderlijk huis. Dat was destijds een klein gemengd agrarisch bedrijf. We hebben een aantal landschapselementen op ons erf aangelegd in 2007, samen met gemeente Ommen en Groenvoorziening Avereest. Ik ben in 2016 ambassadeur geworden van Landschap Overijssel en in samenwerking met deze stichting zijn nog een aantal landschapselementen toegevoegd."

Gevarieerd landschap

"Ik vind het belangrijk dat ons landschap weer gevarieerder wordt, dit heeft een positief effect op de biodiversiteit. Je ziet bij ons in de omgeving veel monotone melkveehouderij. Ik vind dat het, in samenspraak, ook op een andere manier kan. Daarom ben ik ook ambassadeur, om te laten zien wat je kunt doen op kleine schaal. En om te laten zien wat het qua werkzaamheden inhoudt, ook niet onbelangrijk."

Nestkasten en een vleermuisbunker

"Bij mij op het erf is inmiddels veel te zien: houtsingels, een meidoornhaag, solitaire bomen, een bloemenrand, een kikkerpoel, een boomgaard, een broeihoop en nestkasten voor een steenuil en een bosuil. Bij de provincie heb ik meerdere aanvragen uitstaan om nestkasten voor een kerkuilen en huiszwaluwen te realiseren. En er staat een vleermuisbunker op het lijstje."

Houtwal en bloemenrand
Bloemenrand en houtwal bij ambassadeur Johan Vonder  Foto Linde Stokvis
Tuin van Johan Vonder 5
Tuin van ambassadeur Johan Vonder  Foto Johan Vonder
Vleermuisbunker Johan Vonder
Vleermuisbunker bij Johan Vonder  Foto Linde Stokvis
20240515_194135
Kruidenrijk grasland  Foto Linde Stokvis
Tuin van Johan Vonder 2

Een kijkje nemen bij Johan Vonder

Kun jij wel wat inspiratie of advies gebruiken bij aanpassingen op jouw erf? Onze ambassadeurs ontvangen regelmatig nieuwsgierige bezoekers. Johan beantwoordt vragen over:

  • Bloemenranden
  • Houtsingels
  • Kikkerpoelen
  • Boomgaard
  • Meidoornhaag
  • Nestkasten uilen
  • Nestkasten zwaluwen
  • Vleermuisbunker
Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!