Verhaal

Verbinding met landschap: donateur voor het leven

LO174741600
Foto Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Donateur worden is een mooie manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Het aantal donateurs groeit gestaag. Eén van hen, Marijke, vertelt over haar keuze voor donateurschap voor het leven.

Marijke woonde een groot deel van haar leven in de Randstad. Toen ze stopte met werken, verhuisde ze naar het oosten van het land met het voornemen om meer van natuur en landschap te gaan genieten. “In eerste instantie had ik de bossen en de Veluwe op het netvlies”, vertelt ze. “Maar inmiddels heb ik ook Overijssel ontdekt. En ik ben aangenaam verrast! Zo anders dan het Gelderse landschap. Ik houd van het waterrijke gebied rond de IJssel, maar ook van het kleinschalige coulisselandschap en de landgoederen in Twente. En ik vind het wandelnetwerk erg uitgebreid.”

Natuurmens

Van huis uit natuurmens - Marijke studeerde biologie - was haar eerste drijfveer om donateur te worden een ecologische: “De belasting op onze natuur wordt steeds groter. Niet alleen door de stikstofproblematiek, maar ook door de groeiende recreatiedruk en de behoefte aan zoveel nieuwe woningbouw”. Nu ze het landschap beter leert kennen, groeit bij haar ook de waardering voor de cultuurhistorie: “Al die streekeigen elementen zoals kleinschalige akkertjes, hooilanden, houtwallen; ze maken dat ik me thuis voel in het landschap. En natuurlijk niet alleen ik, maar ook allerlei soorten vogels, insecten en zoogdieren voelen zich thuis in zo’n beschut gebied. Belangrijk dus, om daar zuinig op te zijn.”

Dal van de Mosbeek
Dal van de Mosbeek  Foto Nico Kloek
Akkerkruiden Dal van de Mosbeek
kkerkruiden Dal van de Mosbeek  Foto Nico Kloek
Dal van de Mosbeek, koeien
Dal van de Mosbeek, koeien  Foto Ina Poppe-Marsman

Betoverd

Marijke kwam in contact met Landschap Overijssel tijdens één van haar wandelingen in het Dal van de Mosbeek. Ze was betoverd door de schoonheid van het landschap en voelde de historie van het gebied. “In het bezoekerscentrum vond ik allerlei informatie over de streek en het landschap en dat hielp mij om me te verbinden met deze omgeving. De eeuwenoude grafheuvels, de stuwwallen; ze geven mij telkens weer een besef van waarde.”

Donateur voor het leven

Voor Marijke was de stap naar donateurstap een logische: “Wij zijn als mensen onderdeel van de natuur, al zijn we dat besef met z’n allen een beetje kwijtgeraakt. Door het werk van organisaties als Landschap Overijssel te steunen, leveren we een bijdrage aan het in stand houden van het landschap, zodat niet alleen wij maar ook de generaties na ons ervan kunnen blijven genieten”. Ze koos voor donateurschap voor het leven door middel van een eenmalige gift: “Dat scheelt mij administratieve rompslomp en het is bovendien aantrekkelijk omdat de gift fiscaal aftrekbaar is”, aldus Marijke. Spreekt het verhaal van Marijke je aan en wil je ook een donateurschap voor het leven?

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!