Voorbeeldgebieden in Overijssel

Junne, boerderij achter de bolle es, foto Nico Kloek

In de Erfgoedvisie hebben we uitvoeropgaven geformuleerd die moeten bijdragen aan de bescherming van erfgoed in de provincie. Deze opgaven hebben zowel betrekking op de eigen gebieden, maar ook op het erfgoed en landschap in de rest van de provincie.

Hiervoor is een methode opgesteld om het cultuurhistorische verhaal achter het landschap inzichtelijk te maken. Dit noemen we landschapsmatrixen, hierboven zie je daar voorbeelden van naast de kaart. Deze matrixen die beginnen bij het oerlandschap en de ontwikkeling tonen tot het huidige zichtbare landschap vormen de basis.

Overijssel kent zeven oerlandschappen; het zeekleilandschap, het dekzandlandschap, het stuwwallandschap, het beekdallandschap, het rivierenlandschap, het hoogveenlandschap en het laagveenlandschap.

Op de landschappenkaart is de ligging van deze oerlandschappen in de provincie zichtbaar. Deze landschapstypen zijn weer onder te verdelen in dertig cultuurlandschappen, die ieder een eigen ontstaansgeschiedenis hebben.

Om je kennis te laten maken met de verschillende landschappen in de provincie zijn goed geconserveerde voorbeelden bij de cultuurlandschappen gezocht. Met deze voorbeelden proberen we je enthousiast te maken om de landschappen te behouden. Onze stagiair Niek Oosterbaan heeft deze prachtige collectie samen met fotograaf Nico Kloek in beeld gebracht in een storymap waar we je graag doorheen laten bladeren. Na 11 maart zullen we je laten weten of dit definitief de gebieden zijn die we als voorbeeldgebied voor de 7 oerlandschappen en de dertig cultuurlandschappen zullen dienen.

Bekijk hier de voorbeeldgebieden in Overijssel

In de slideshow hieronder kun je vast genieten van die typisch Overijsselse landschappen.

Zeekleilandschap, Blankenham, dijkdorp, foto Nico Kloek

Rivierenlandschap, Welsum, weide- en hooiland, foto Nico Kloek

Beekdallandschap, hooilanden langs de Regge, Nico Kloek

Laagveenlandschap, Scheerwolde, turfwinning, Nico Kloek

Hoogveenlandschap, Vriezenveen, Engbertdijksvenen, hoogveenrestanten, Nico Kloek

Dekzandlandschap, Diepenheim, kampen, Nico Kloek

Stuwwallandschap, Mander, esdorp, Nico Kloek

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?