Zelf de handen uit de mouwen!

Het landschap kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Vele handen maken immers licht werk. Je kunt op verschillende manieren een bijdrage leveren. Word ook vrijwilliger.

Direct aanmelden
Excursie Dal van de Mosbeek, foto Nico Kloek

Meer informatie over aansluiten met je vrijwilligersgroep?

Direct naar groepsmogelijkheden

Verhalen van vrijwilligers

In het landschap is altijd van alles te doen en te beleven. Heel veel enthousiaste mensen zetten zich op allerlei manieren in voor het Overijsselse landschap. Lees de verhalen!

Lees meer

Het verhaal van vrijwilliger Nico van Aalst

Dit jaar heeft Nico van Aalst de vrijwilligersprijs gekregen tijdens de jaarlijkse kapavond van Landschap Overijssel. In december stond een interview met Nico in ons magazine Natuurlijk Overijssel.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Nico?

Vergroot je basis met Kennisrijk

Kennisrijk Landschap Overijssel biedt je tal van leuke manieren om zelf bekwaam aan de slag te gaan in het landschap en om meer kennis op te doen over het Overijsselse landschap. Met deskundige docenten, praktische cursussen en workshops en interessante lezingen en e-learningmodules helpen we je graag op weg!

Open Kennisrijk

Dankzij jouw steun...

... kunnen we van ons prachtige landschap blijven genieten.

vrijwilligerswerk

Uitleen gereedschap en ander materiaal

Met gereedschapsuitleensysteem kunnen coördinatoren van vrijwilligersgroepen die zijn aangesloten bij Landschap Overijssel gratis gereedschap en andere materialen bestellen. Het gereedschap wordt goed onderhouden en wij zorgen ervoor dat je met goed en veilig gereedschap aan de slag kunt in het landschap.

Ga naar het uitleensysteem

Sluit aan bij ons vrijwilligersnetwerk!

Door met een bestaande of nieuwe vrijwilligersgroep aan te sluiten bij Landschap Overijssel draag je niet alleen bij aan het uitdragen van vrijwilligerswerk in het Overijsselse landschap, maar geniet je van vele voordelen. Wij bieden begeleiding, advies en actieve ondersteuning bij de uitvoering van de werkzaamheden in het Overijsselse landschap. Ook maak je kosteloos gebruik van onze faciliteiten en materialen.

Sluit je aan

Herstellers

Samen aan de slag om het onderhoud en herstel van ons landschap uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het knotten van wilgen, snoeien van hoogstamfruitboomgaarden, steken van boompjes op de heide of het schonen van poelen. Dit is zomaar een greep uit het grote aanbod van vrijwilligersklussen. Ook helpen we mee met nieuwe ontwikkelingen in het landschap zoals het plaatsen van vlotjes voor de zwarte stern en het maken van eiafzetplekken voor de zandhagedis. Lijkt het je leuk om als hersteller aan de slag te gaan? Er is altijd werk bij jou in de buurt! Voor meer informatie bel: 0529-401731

Of bekijk het actuele aanbod van groen vrijwilligerswerk

Vertellers

Vind je het leuk om jouw passie voor het landschap te delen? Als gids, gastheer of -vrouw in één van onze bezoekerscentra, als promotievrijwilliger of als activiteitenbegeleider van kinderactiviteiten ben je van harte welkom. Vind je het leuk om jouw mooiste routes te delen en onderweg van interessante informatie in woord, beeld of geluid te voorzien, informeer dan eens naar de functie van routemaker. Voor meer informatie bel je met 0529-401731

Of bekijk het actuele aanbod in groen vrijwilligerswerk
Knoflookpadlarven, foto Mark Zekhuis

Tellers

Vindt jij het leuk om informatie over de natuur of het landschap verzamelen, zoals de inventarisatie van de flora in een bepaald gebied of weidevogels te beschermen of je in te zetten voor de steenuil? De gegevens die je verzamelt vormen een basis waarmee we keuzes maken in en aandacht vragen voor het landschap. Natuurlijk is het ook heerlijk om buiten aan de slag te zijn en te genieten van het landschap. Voor meer informatie kun je bellen met 0529-401731

Lees meer

Veelgestelde vragen

Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?

Gemeenten zijn zich terdege bewust van het maatschappelijk belang van vrijwilligerswerk. Daarom zien zij het als hun taak om te zorgen voor een goede verzekering. Niet alle vrijwilligers zijn namelijk zelf goed verzekerd. Om dat risico te ondervangen hebben gemeenten in Overijssel een collectieve verzekering voor vrijwilligers afgesloten. In de meerderheid van de gevallen is dat een VNG vrijwilligerspolis via Centraal Beheer. Hoe heeft jouw gemeente het geregeld?

Kan ik vrijwilligerswerk doen met een uitkering?

Als je een uitkering hebt en je wilt vrijwilligerswerk doen kun je op de website van het UWV zien of dat mag met behoud van je uitkering en aan welke voorwaarden het vrijwilligerswerk daarvoor moet voldoen. Bekijk de website van het UWV

Is er een leeftijdsgrens aan het vrijwilligerswerk?

Nee, je bent van harte welkom! Er is altijd een passende functie te vinden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen takken slepen terwijl ouderen helpen bij het snoeien en koffie en soep schenken. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop.

Moet ik expert zijn om groen vrijwilligerswerk te doen?

Nee hoor, aan heel veel klussen kun je gewoon deelnemen. Als je zelf de kennis niet hebt is er altijd iemand in de buurt die je met plezier op weg helpt en natuurlijk bieden we ook verschillende praktische cursussen aan die je kennis vergroten.

Deel deze pagina

Ook vrijwilliger worden?

Direct aanmelden