Wat we doen en waarom

Aalstal, foto Oebele Gjaltema

Wij beschermen, ontwikkelen en beheren het Overijsselse landschap met zijn bijzondere natuur en streekeigen historie met waarde voor mens, plant en dier om in te leven en om het te beleven.

Dat doen we door onze verantwoordelijkheid te nemen en anderen aan te sporen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het Overijsselse landschap met zijn bijzondere natuur en streekeigen historie.

Dit zijn wij

Landschap Overijssel is een daadkrachtige organisatie die zich met deskundige medewerkers (betaald en onbetaald) met hart en ziel inzet voor het gehele landschap in onze prachtige provincie. Vastberaden, verantwoordelijk, verbindend, ontwikkelingsgericht en nabij.

Ontmoet ons

Ons waardevolle landschap

Ons landschap is van grote betekenis voor ons. Het betekent meer dan de esthetische waarden en de waarde die landschap heeft voor biodiversiteit. Het is de basis van het leven. We vinden er zuurstof en voedsel. Het is een natuurlijke fabriek die draait om leven. Ons landschap is ook het decor van waar wij wonen en werken. Het zorgt voor een schone en frisse omgeving met zuiver water en een aangenaam klimaat. Ons landschap is goed voor onze gezondheid, ons welzijn en ter inspiratie. Het is ons thuis.

Bekijk onze landschapswaarden
Aanleg Landweer, foto Martin Degen

Beschermen, beheren en ontwikkelen

Om ons Overijsselse landschap zo goed mogelijk te beschermen, te beheren en te ontwikkelen zetten we een breed scala aan instrumenten in, altijd passend bij de specifieke plek en zijn omgeving. En altijd met oog voor mens, plant en dier.

Bekijk onze kerntaken

Zorgen voor natuur, erfgoed, beleving en productie

Iedere dag, overal in Overijssel werken wij aan het maximaliseren van vier landschapswaarden: de natuurwaarde, de cultuurhistorische waarde, de belevingswaarde en de productiewaarde. Vanuit onze missie richt onze primaire aandacht zich op het vergroten van de natuur- en de cultuurhistorische waarde. Afhankelijk van het gebied en de situatie stellen we gezamenlijk de gewenste waardes vast.

Bekijk ons afwegingskader

Dankzij jouw steun…

... kunnen we het landschap in Overijssel beschermen, beheren en ontwikkelen.

Steun onze Regge actie!

Met de aanleg van kruidige kernen stimuleren we de biodiversiteit in het Reggedal én wordt het gebied door alle kleurrijke bloemen een lust voor het oog.