Zorgend Landschap

Zorg jij voor het landschap, dan zorgt het landschap voor jou!

In een natuurlijke omgeving herstellen mensen sneller van ziektes, voelen ze zich beter en blijven ze gezonder. Niet voor niets hebben wij het thema ‘Zorgend Landschap’ omarmd. In diverse projecten bieden we groene, gezonde kansen voor mensen die minder gemakkelijk toegang hebben tot de natuur. Met resultaat!

Wout Nieuwenhuis is projectleider van het thema Zorgend Landschap en vertelt: “Het is onze ambitie om zorgdoelen aan groene doelen te koppelen. De gezondheidszorg wil mensen beter maken en gezond houden. Een groene omgeving en actief zijn in het groen dragen daaraan bij, daarvoor is steeds meer wetenschappelijk bewijs. Als we kansen zien, zoeken we daar partners bij en zetten we projecten op. We krijgen hiervoor subsidie van de provincie. Het gaat dan vooral om projecten voor mensen die minder gemakkelijk in de natuur komen, maar daar juist zoveel baat bij kunnen hebben. Voor deze mensen moet je dus echt iets organiseren om ze de positieve effecten van de natuur te laten ervaren en het laten bijdragen aan kwaliteitsverbetering van het landschap! ”

Een mooi stuk over Zorgend Landschap bij Erve Peeze in Tubantia

Bekijk het nieuwsitem hier
zorgend landschap

Jongeren

Zorg jij voor het landschap, dan zorgt het landschap voor jou: met deze gedachtegang zochten Landschap Overijssel en Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie Zwolle vanaf 2018 de samenwerking. De succesvolle ervaringen met klusmiddagen voor jongeren zijn uitgemond in een pilot onder het project Zorgend Landschap. Elke twee weken werkt een groep jongeren onder begeleiding in het landschap.

Lees meer
Zorgend Landschap, foto: Nico Kloek
zorgend landschap

Jong dementerenden

De natuur kan een medicijn zijn. Maar wat kan werken in de natuur betekenen voor mensen die op jonge leeftijd dementieklachten ervaren? Veel, heel veel, zo ontdekten Carintreggeland en Landschap Overijssel in het project Zorgend Landschap: van meer eigenwaarde en positieve gevoelens, tot conditie en kleur op de wangen. Tel daar de winst voor de natuur bij op en een succes is geboren!

Lees meer over dit project
zorgend landschap

Baanbrekend Landschap

In het project Baanbrekend Landschap krijgen mensen met een uitkering de kans om opnieuw werkritme op te doen en zich te ontwikkelen naar een duurzame baan. De deelnemers werken onder begeleiding van een voorman, vier dagen per week in het Twentse landschap met onderhoud en beheerwerkzaamheden. Werken in de natuur vermindert stress, en lijf en leden komen weer in beweging. Baanbrekend landschap is een samenwerkingsproject van Landschap Overijssel, Groeipunt en Twentse gemeenten. Op dit moment is er een ploeg actief in de gemeente Wierden-Hof van Twente.

Lees meer over dit project
zorgend landschap

Groen Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis wil het groene medicijn voor haar patiënten laten werken. Het ziekenhuis staat in de prachtige, groene omlijsting van de Douwelerkolk en Rielerenk. Dit biedt mooie kansen om zorg en groen met elkaar te verbinden. In Deventer zijn groene werkzaamheden onderdeel van het inburgeringstraject. Vluchtelingen vinden het ook fijn dat ze iets kunnen terugdoen voor het land waarin ze mogen wonen. We brengen ze kennis en vaardigheden bij, die kunnen helpen bij het vinden van een baan. In samenwerking met het Stichting IJssellandschap en VWON (Vluchtelingenwerk Oost Nederland) wordt gewerkt aan het vergroenen van de binnentuin van het Deventer Ziekenhuis.

Lees meer over dit project
zorgend landschap

Groene inburgering Zwolle

Ook in Zwolle worden vluchtelingen ondersteund bij hun inburgering met behulp van het landschap. In samenwerking met VWON (Vluchtelingenwerk Oost Nederland) is gewerkt aan de ontwikkeling van een buurttuin. Deze tuin wordt opnieuw ingericht en biedt een prachtige verblijfsplek voor de buurt. Daarnaast volgen vluchtelingen natuurlessen en werkdagen in het groen. Het ondersteunt hun sociale vaardigheden, biedt nieuwe kansen en ontmoetingen en versterkt het zelfvertrouwen.

zorgend landschap

Vluchtelingen Deventer

Ook in Deventer worden vluchtelingen bij hun inburgering ondersteund. Het landschap is het decor voor kennismakingen en oefeningen met de Nederlandse taal. Het onderhouden van een eigen tuin met buurtfunctie en ontmoetingsfunctie biedt een veilige en natuurlijke werkplek. Het ondersteunt hun sociale vaardigheden, biedt nieuwe kansen en ontmoetingen en versterkt het zelfvertrouwen.

Lees meer over dit project

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?