Salland beslaat het gebied langs de IJssel van Zwolle tot Deventer tot en met Sallandse heuvelrug.

Bejaarde eiken tussen de weilanden, de blauwe lijnen van kanalen en weteringen in het landschap, prachtige statige landhuizen op eeuwenoude landgoederen, oude boerderijen met  klassieke erfbeplanting en natuurlijk de fonkelende, kronkelende IJssel. Misschien wel de mooiste rivier van Nederland.

De oude Hanzesteden Zwolle en Deventer met hun prachtig geconserveerde binnensteden. Kleine, verrassende dorpen in het groene, soms lichtglooiende landschap door de, met mest opgehoogde, bolle essen waarop de boeren uit de omgeving al eeuwenlang hun gewassen verbouwen. Dat is Salland.

 

Het Nijenhuis, Arno ten Hoeve

Landgoederen

 

Eeuwenoude landgoederen vind je overal in Salland. Een mooi voorbeeld is het Nijenhuis bij Heino. Op dit landgoed is museum de Fundatie gevestigd, een museum met beeldentuin. Een bezoek is zeker de moeite waard.

Maar ook andere landgoederen en havezaten in Salland hebben veel te bieden zoals de Sprengenberg, De Haere, en de Oostermaet. Onder architectuur aangelegde tuinen, oude statige beukenlanen , fraaie waterpartijen en uitgekiende zichtlijnen halen je even weg uit het hedendaagse, hectische leven. Kijk voor meer informatie over Sallandse landgoederen op www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl

 

 

Luttenberg Arno ten Hoeve

Luttenberg

Een kenmerkend stukje Salland is de Luttenberg, een stuwwal met het gelijknamige dorp aan de voet. Een afwisselend gebied met heide, bos, vergezichten, groene weidjes en glooiende akkers op de es. Ideaal voor een wandeling of fietstochtje. In het café in het dorp is tijd voor een kopje koffie met gebak.