Bloemenweides en bloemrijke akkers

Bloemenrand, J. Noeverman

Zaai je eigen bloemenweide of bloemrijke akker en draag bij aan de biodiversiteit!

Steeds meer bewoners, initiatiefnemers en lokale bedrijven zaaien bloemenmengsels in. Dit is waardevol voor bijen en andere insecten en voor allerlei vogels en zoogdieren. Wij ondersteunen door het verspreiden van kennis over ontwikkeling, aanleg en beheer en door collectieve inkoop van goed zaaigoed. Doe je mee?

Zaaimengsels waar je uit kunt kiezen:

  • Akkerbloemen: een mengsel van 1-jarige akkerbloemen (ca 1 gr / m2; €0,10 / m2)*
  • Natuurakker: een mengsel van 1- en 2-jarige akkerbloemen en granen (ca 5,7 gr / m2; €0,13 / m2)*
  • Bloemenweide (alleen najaar): een mengsel van meerjarige bloemen (ca 1 gr / m2; €0,21 / m2)*

* Afgeronde bedragen 2021, bij grote bestellingen kunnen de totaalkosten enigszins afwijken

Bloemenweide zaaigoed kan alleen in het najaar besteld worden, omdat dat (van nature) de beste zaaitijd is, zeker voor het meerjarig mengsel. Zaaileverancier Cruydt-Hoeck legt uit waarom.

Zaaigoed bestellen?
Doe je mee met onze collectieve bestelling dit najaar? Bestel jouw zaaigoed dan via het bestelformulier onderaan deze webpagina. Bestellen kan tot en met donderdag 7 oktober 2021. Vrijdag 8 oktober sturen we de bestellijst naar onze zaaigoedleverancier de Cruydt-Hoeck. Je geeft bij het plaatsen van je bestelling toestemming voor een automatische incasso. Na het plaatsen van een bestelling ontvang je een automatische bevestigingsmail. Heb je deze niet ontvangen, dan is er mogelijk iets mis gegaan bij het bestellen, neem dan even contact met ons op.

Levering zaagoed
Het zaaigoed wordt speciaal voor ons gemengd en daarna per deelnemer verpakt. Jouw zaaipakket ontvang je dan per post. We versturen zoveel mogelijk zaaipakketten in de week van 11 oktober met eventueel uitloop naar de week erna. Afhankelijk van het weer kan direct gezaaid worden of bijvoorbeeld tijdens de Natuurwerkdag op 5 en 6 november 2021.

Voorwaarden bestelling

  • Je bent grondeigenaar of grondgebruiker in Overijssel
  • Jouw bloemenweide, bloemrijke akker of bloemenrand heeft een minimale oppervlakte van 100 m2 (let op: deze minimale hoeveelheid geldt voor ieder mengsel dat besteld wordt!)

Download hieronder meer info over aanleg en beheer

Foto: Nico Kloek

Voordelen van ons zaaigoed

Met de inheemse en autochtone mengsels afgestemd op de Overijsselse natuur draag je bij aan de biodiversiteit. De mengsels zijn scherp geprijsd door collectieve inkoop en worden gratis verzonden. We verstrekken daarnaast persoonlijk advies en bieden je de mogelijkheid tot het volgen van een bijpassende cursus.

Collectieve inkoop

De biodiversiteit in Overijssel is pas echt gebaat bij bloemen die van nature thuishoren in Overijssel (inheemse soorten) en zaden die gekweekt zijn in de buurt of in Nederland (autochtoon). Wij werken dan ook samen met zaaigoedleverancier de Cruydt-Hoeck. De mengsels die zij ons leveren zijn inheems en autochtoon. Door collectief in te kopen krijgen we korting en wordt het aanleggen van een ecologisch waardevolle bloemenweide of bloemrijke akker betaalbaar.

promobord natuurakker
netwerk van ambassadeurs

Persoonlijk advies?

Kennisoverdracht over bloemenweides en bloemrijke akkers doen wij samen met onze vrijwillige ambassadeurs. Zij fungeren als lokaal aanspreekpunt en delen graag hun ervaringen. Wil je in contact komen met een ambassadeur in jouw omgeving of wil je zelf graag ambassadeur worden? Neem dan contact op met Annemarie Kamerling.

Stuur Annemarie een e-mail

Bestelformulier zaaigoed

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?