Bloemenweides en bloemrijke akkers

Zaai je eigen bloemenweide of bloemrijke akker en draag bij aan de biodiversiteit!

bloemenweide - Jorim Kamerling

Zaai je eigen bloemenweide of bloemrijke akker en draag bij aan de biodiversiteit!

Steeds meer bewoners, initiatiefnemers en lokale bedrijven zaaien bloemenmengsels in. Waardevol voor bijen en andere insecten en voor allerlei vogels en zoogdieren. Wij ondersteunen door het verspreiden van kennis over ontwikkeling, aanleg en beheer en door collectieve inkoop van goed zaaigoed. Doe je mee?

Zaaimengsels waar je uit kunt kiezen:

  • Akkerbloemen: een mengsel van 1-jarige akkerbloemen (1 gr / m2; €0,10 / m2)*
  • Natuurakker: een mengsel van 1- en 2-jarige akkerbloemen en granen (5,7 gr / m2; €0,13 / m2)*
  • Bloemenweide (alleen najaar): een mengsel van meerjarige bloemen (1 gr / m2; €0,21 / m2)*

* Afgeronde bedragen voorjaar 2021, bij grote bestellingen kunnen de totaalkosten enigszins afwijken


Zaaigoed bestellen?

Het eerstvolgende moment waarop besteld kan worden is najaar 2021. Het bestelformulier verschijnt naar verwachting in augustus weer onderaan deze pagina. Je geeft bij het plaatsen van een bestelling toestemming voor een automatische incasso. Na het plaatsen van een bestelling onvang je een automatische bevestigingsmail. Heb je deze niet ontvangen, dan is er mogelijk iets mis gegaan bij het bestellen, neem dan even contact met ons op.

Bloemenweide zaaigoed kan alleen in het najaar besteld worden, omdat dat (van nature) de beste zaaitijd is, zeker voor het meerjarig mengsel. Zaaileverancier Cruydt-Hoeck legt uit waarom.

Levering zaagoed

Nadat alle deelnemers zaaigoed besteld hebben, wordt het zaaigoed speciaal voor ons gemengd en verpakt. Het zaaigoed wordt vervolgens per post naar de deelnemers verstuurd.

Voorwaarden bestelling

  • Je bent grondeigenaar of grondgebruiker in Overijssel
  • Jouw bloemenweide, bloemrijke akker of bloemenrand heeft een minimale oppervlakte van 100 m2 (let op: deze minimale hoeveelheid geldt voor ieder mengsel dat besteld wordt!)

Download hieronder meer info over aanleg en beheer

Foto: Nico Kloek

Jouw voordeel

* Unieke inheemse en autochtone zaaimengsels afgestemd op de Overijsselse natuur. * Korting door collectieve inkoop. * Gratis verzending van het zaaigoed. * Persoonlijk advies * Mogelijkheid tot het volgen van een bijpassende cursus.

Collectieve inkoop

De biodiversiteit in Overijssel is pas echt gebaat bij bloemen die van nature thuishoren in Overijssel (inheemse soorten) en zaden die gekweekt zijn in de buurt of in Nederland (autochtoon). Wij werken dan ook samen met zaaigoedleverancier de Cruydt-Hoeck. De mengsels die zij ons leveren zijn inheems en autochtoon. Door collectief in te kopen krijgen we korting en wordt het aanleggen van een ecologisch waardevolle bloemenweide of bloemrijke akker betaalbaar.

promobord natuurakker
netwerk van ambassadeurs

Persoonlijk advies?

Kennisoverdracht over bloemenweides en bloemrijke akkers doen wij samen met onze vrijwillige ambassadeurs. Zij fungeren als lokaal aanspreekpunt en delen graag hun ervaringen. Wil je in contact komen met een ambassadeur in jouw omgeving of wil je zelf graag ambassadeur worden? Neem dan contact op met Annemarie Kamerling.

Contactgegevens Annemarie

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?