Hoe zorg ik voor een goede voorbereiding?

Het op tijd voorbereiden van de zaailocatie is heel belangrijk!

Foto: R.Kamphuis

Het op tijd voorbereiden van de zaailocatie is heel belangrijk!

Een goed schoon zaaibed waarbij een rulle, minerale bodem te zien is en waar geen kiemplanten van (dominante) kruiden of grassen meer staan is cruciaal. Dit doe je door bestaande vegetatie te verwijderen, waarna de bodem zo oppervlakkig mogelijk bewerkt wordt. Verwijder de zode (plaggen), bijv. met een een zodesnijder, en rul de bodem daarna licht op met een hark of machinaal. Of bewerk de zaailocatie door deze heel ondiep te spitten of ploegen. Voor het ontwikkelen van een duurzame bloemenweide heeft de zode verwijderen sterk de voorkeur tegenover spitten of ploegen. Let op: groeien op de zaailocatie al relatief veel bloemen en verschillende soorten grassen, dan is het verwijderen van de zode niet verstandig, omdat hiermee namelijk de volledige zaadbank verwijderd wordt.

Als de zaailocatie vrijgemaakt is van vegetatie is het (meermaals) toepassen van een vals zaaibed aan te bevelen. In het voorjaar, vlak voordat gezaaid moet worden, is de groeikracht nog minimaal en zal meerdere keren een vals zaaibed toepassen niet lukken. In de zomer is dit wel mogelijk, dan kan een aantal keer een vals zaaibed worden toegepast als voorbereiding op najaarszaai.

Frezen is niet aan te bevelen als op de zaailocatie veel dominante kruiden of grassen voorkomen. Vooral in het voorjaar (veel groeikracht!) werkt dit dominante kruiden en grassen zoals ridderzuring en Engels raaigras juist in de hand. Met frezen ontstaat wel een mooie rulle bodem, maar worden plantenwortels in stukken gehakt. Hierdoor zullen juist extra veel dominante kruiden en grassen weer opkomen. Als toch gewerkt wordt met een frees is het meermaals toepassen van een vals zaaibed heel belangrijk.

Aanvullende uitleg over het voorbereiden van jouw bloemrijke akker of bloemenweide vind je in de Natuurakker of Bloemenweide handleiding. Deze vind je op de hoofdpagina van dit project.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?