Nieuws

De eerste lammetjes van onze schaapskudde zijn geboren!

Lammetjes Schaapskooi Lemelerberg
Foto Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De eerste lammetjes zijn geboren! Er worden de aankomende periode zo’n 175 lammetjes verwacht in onze schaapskooi in Giethmen op de Lemelerberg. Tijdens het lammeren is de schaapskooi voor hun veiligheid gesloten voor publiek. Wel kan je je aanmelden voor de traditionele Lammetjesdag op 23 maart.

Afgelopen vrijdag, vijf dagen eerder dan verwacht, trof onze schaapherder Anita Wichers de eerste lammetjes aan. Zes stuks; twee tweelingen en twee eenlingen. Een beetje verrast was ze wel. “Normaal zijn de schapen zeer precies en zijn ze exact 149 dagen drachtig. Maar net als vorig jaar zijn ze weer vijf dagen te vroeg. Ik heb de mini’s dan ook even vermanend toegesproken”, zegt ze lachend.

Drukke periode

Ondertussen staat de teller alweer op twaalf lammetjes. En alle moeders en het jonge kroost zijn gezond dankzij de goede zorg van onze herder en de vrijwilligers. Zo hebben ze alle kraamkamers in orde gemaakt. De aankomende weken wordt het een drukke periode voor hen, want van de 200 ooien verwacht Anita ongeveer 175 lammetjes.

Helaas is tijdens de lammerperiode de schaapskooi gesloten voor bezoekers. Dit is erg belangrijk, want hoewel onze kudde is ingeënt tegen q-koorts, kan de bacterie tijdens het lammeren worden overgedragen. De bacterie kan namelijk in de nageboorte zitten. Wij houden ons dan ook aan de regels van de NVWA. “Ik merk nog wel eens dat mensen langs willen komen, maar dan moet ik ze echt wegsturen”, zegt Anita.

Lammetjesdag
Op 23 maart is onze schaapskooi open voor publiek tijdens de traditionele jaarlijkse Lammetjesdag! Anita Wichers heeft er zin in: "Het jonge spul springt en dartelt dan in het rond. Alle kinderen mogen de lammetjes komen knuffelen en aaien. Ik sta samen met andere vrijwillige herders klaar om alle vragen te beantwoorden."

Wil je komen kraamschudden? Meld je van tevoren even aan. We werken met tijdvakken zodat het niet te druk wordt en de lammetjes voldoende rust krijgen. Zo houden we het leuk voor mens en dier. Aanmelden kan hier.

Grazende Veluwse heideschapen

Maak kennis met onze natuurlijke maaiers

Het beheer van onze heideterreinen doen wij al tientallen jaren met behulp van schaapskuddes. Ze leveren als natuurlijke maaiers een positieve bijdrage aan ons beheer en helpen voorkomen dat heideterreinen dichtgroeien met bomen en grassen. Op de Lemelerberg graast onze eigen kudde en in het Wierdense Veld maken we gebruik van een inhuurkudde. We stellen onze natuurlijke maaiers hier graag aan je voor!

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons