Een heel speciale boom voor een speciaal moment

Een boom planten in het Levensbos

In Park 1813 op de Lemelerberg ligt het Levensbos. Het bos waar je een boom kunt planten om een mooi of verdrietig moment te gedenken of om een mooi gebaar te maken voor een groenere toekomst. Een plek om naar terug te keren en na te denken. Er zijn al veel bomen geplant, elk met een andere aanleiding; geboorte, een feestelijk moment of sterfte. Momenten, verdrietig of vreugdevol, die bij het leven horen. Dit maakt het Levensbos een plek vol waardevolle en dierbare herinneringen.

Het Levensbos is voor iedereen toegankelijk, een verhard pad loopt door het bos.

Een beuk, eik, zoete kers of linde

In het Levensbos kun je een beuk, eik, zoete kers of linde planten. Elke boom heeft zijn eigen symbolische betekenis.

Levensbos, Hans Kamerling

Boomplantdag verplaatst naar november 2021

Wij keken er naar uit om ook dit voorjaar weer een boomplantdag (in aangepaste vorm) te organiseren. Een moment dat mensen voor hun dierbare een boom kunnen planten in het Levensbos op de Lemelerberg. Door de verscherpte maatregelen van het RIVM lijkt dit helaas niet mogelijk. Mits de regels het toelaten, organiseren wij een volgende editie van de boomplantdag in november dit jaar.

Nieuw leven ter herinnering

We kregen van een betrokken donateur van onze stichting - die graag anoniem wil blijven - een mooi verslag van een bezoek aan het Levensbos. In overleg met hem mogen we zijn verslag delen, waarvoor onze hartelijke dank. “Met mijn beide zonen hebben we op vrijdag 31 augustus jl. de jonge aanplant in het Levensbos bezocht en het Levenslooppad gelopen. Tegen de achtergrond van het oudere bos gaf de jonge aanplant in het Levensbos een frisse indruk van nieuw leven..."

Lees meer

Beuk

De beuk staat symbool voor duurzaamheid, energie, betrouwbaarheid, geduld, maar ook vruchtbaarheid en geborgenheid.

Eik

De eik is de koning van het bos en staat symbool voor een lang leven. De eik staat ook symbool voor moed, kracht en macht. Waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde horen bij de eik.

Zoete Kers

Betoverende bloesem, zoete kersen en roodgevlamd hout. De zoete kers staat symbool voor hemelse vrucht, een absoluut hoogtepunt, maar ook voor opvoeding.

Linde

De linde staat symbool voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap, maar ook voor vriendschap, liefde, trouw, tederheid, schoonheid en rust. Als alleenstaande boom wordt deze linde vaak aangeplant op een bijzonder moment, op een prominente plek in stad of dorp.

Levensloop

Dwars door het Levensbos loopt de Levensloop. Een wandelpad met beschilderde tegels. Dit is een aantal jaar geleden een project geweest in samenwerking met basisschool de Ichtus uit Lemele.

Park 1813

Park 1813 is een bijzonder park, door de Oranjebond van Orde aangelegd ter ere van het honderdjarig bestaan van de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Onderdeel van dit park zijn de acht lanen met namen van begunstigers van het park. De acht paden komen samen bij een middelpunt en vormen zo een ster, daarom wordt het ook wel het 'sterrenbos' genoemd. In het midden van de ster ligt het Levensbos.

De Leeuw waakt over Park 1813

Hoog op zijn sokkel zit de rode leeuw. Hij waakt over de Lemelerberg. Hoewel zittend? Bij zijn oprichting in 1913 lag de leeuw op z'n sokkel. De liggende leeuw doorstond de tand des tijds niet. Hij werd aangetast door verweer en vernieling. In 1934 is de liggende leeuw vervangen door de hoog op zijn zuil zittende rode leeuw. Nog steeds kijkt hij uit over Park 1813.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?