Beleef Ommen! - tweedaagse (1)

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
20 km

Dag 1 van deze tweedaagse wandeling brengt u door het afwisselende coulisselandschap met eeuwenoude stuwwallen, stuifduinen en de meanderende rivier Regge. De blikvangers zijn Jeneverbesstruwelen, Archemerberg & Lemelerberg met schaapskudde en Park 1813. Overnachting aan de voet van de Lemelerberg.

Toegankelijkheid

Grotendeels onverharde, soms hellende bos-, heide- en zandpaden. Horecamogelijkheden bij het startpunt, De Nieuwe Brug en onderaan de Lemelerberg.

Startpunt

Startpunt is treinstation Ommen, Stationsweg 35, 7731 AX Ommen; vrij parkeren. (Honden niet overal toegestaan!) Route is voor 90% gemarkeerd door het Wandelnetwerk Vechtdal. Let op de instructies m.b.t. de juiste looprichting!

Highlights op deze route:

 • Beleef Ommen! - tweedaagse (1)

  Sta met de rug naar het stationsgebouw. Loop voor de TOP naar rechts tot KP M50. Linksaf volg je het fietspad door landgoed Het Laar tot KP 56. Volg Wandelnetwerk Vechtdal; als de route afwijkt, volg dan de instructies op de app.

 • 1

  Treinstation Ommen: historie

  Internationale treinen...

  Een kort citaat uit het Algemeen Handelsblad van 7 augustus 1928: "Op gewone dagelijkse dagen pufte er op de lijn Zwolle-Dalfsen-Ommen en verder naar het noorden een klein pingpingelen locomotiefje, dat moeizaam enige wagons voortrekt. Maar eens in het jaar denderen over die rails...

  ... machtige locomotieven en harmonicawagens van de Internationale Slaapwagen Maatschappij Mitropa, wereldtreinen voor Parijs en Marseille, voor havens aan de Atlantische Oceaan, waar boter naar Engeland, Amerika en Azie afvaren". Bron: boekje Krishnamurti in Ommen - Wandelen langs vergeten paden.

  Station Ommen - rond 1920...

  Het station van Ommen - en in 1929/1930 ook de halte Sterkamp, direct ten oosten van de overweg naar Vakantiecentrum Besthmenerberg - was voor de meeste bezoekers het begin- en eindpunt van het verblijf op een Sterkamp. Dit ten tijde van 'de Orde van de Ster in het Oosten'. Meer info via link.

  Stichting Krishna Murti

  Huize Het Laer

  Landgoed Het Laer is nu een gerenommeerd restaurant en trouwlocatie. Rond 1700 als havezate gebouwd en kreeg verschillende eigenaren. 1903: Het landhuis met de bossen behoorde toe aan de Van Pallandt, een familiehotel en uitermate geschikt om later te dienen als verblijf voor de 'Orde van de Ster'.

  Horeca Spoor 7 Ommen

  Het karakter van dit mooie monumentale pand aan de rand van het laarbos maakt dat menigeen geïmponeerd is voor dit station. Dat het ook nog eens gerestaureerd is in een zeer unieke stijl maakt het geheel nog aantrekkelijker. Men kan hier 7 dagen in de week al vanaf 9 uur ’s ochtends terecht.

  Spoor 7 Ommen
 • Wandelkeuzepunt M50

 • Wandelkeuzepunt M63

 • Wandelkeuzepunt M56

 • M56 tot achterzijde Het Laar

  Na M56 rechtuit voorbij 't gebouw Het Laar. Kies 1ste bospad links. Na de gracht linksaf. Ga rechtsaf tussen de spiegelvijvers tot voor de sloot (recht voor je). Koers linksaf langs greppel tot houten brugje. Instructie M57.

 • 2

  Landgoed Het Laar: toen & nu

  Historie Landgoed Het Laer

  De statige havezathe 'Huize Het Laer' (1744) met het bijbehorende landgoed (56 ha) kent een rijke geschiedenis. In 1932 kocht de gemeente Ommen de havezate, de bijgebouwen en bossen. De ijskelder van Het Laer is nu een vleermuizenverblijf.

  Project Reggeherstel

  In het kader van het 'project Reggeherstel' is een lange kade door het Laarbos aangelegd. Ook zijn in 2013 waterbekkens (spiegelvijvers) aangelegd in het Laarbos, achter Huize Het Laer. Ze dienen voor de waterberging van de 'regenrivieren' Vecht en Beneden Regge.

  Project Reggeherstel

  Als je het herstelproject hebt gevolgd, zie je hier nu misschien al de positieve veranderingen in het landschap; een rijk gevarieerde vegetatie. Voor de stuw, wanneer je de dijk beklimt, staat een informatiebord over dit gebied.

 • M57 tot P10 Nieuwe Brug

  Ga rechtsaf over het houten brugje. Loop rechtdoor tot M57. Sla linksaf. Vanaf dit punt volg je weer het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: grijs en wit-rood) tot P10 nabij het restaurant De Nieuwe Brug.

 • Wandelkeuzepunt M57

 • Wandelkeuzepunt M62

 • Wandelkeuzepunt M64

 • Wandelkeuzepunt M65

 • Wandelkeuzepunt M66

 • 3

  Het Onderland

  Zicht op De Mars

  In de achterliggende jaren is het natuurgebied De Mars behoorlijk op de schop gegaan. In 't kader van het Project Reggeherstel is op verschillende locaties de bodembreedte van rivier de Regge versmald waardoor de stroomsnelheid van het water groter is geworden.

  Natuurlijke rivierprocessen als oeverafkalving in de buitenbochten en aanzanding in de binnenbochten vinden hierdoor weer plaats. De rivier werd zo, op deze plek en elders, weer een stuk dynamischer. In de steile oevers kunnen de ijsvogel en de oeverzwaluw weer nestelen.

  Oorsprong rivier de Regge

  De Regge, een regenrivier, vindt de oorsprong in een aantal beken in Twente. Het riviertje stroomt langs Rijssen en Nijverdal en mondt dan ten westen van Ommen uit in de Vecht. Het Giethemer kerkbrugje, vanaf dit punt ook te zien, is een ophaalbrug zoals dit tot begin 1900 in gebruik was.

  Lees meer...
 • Wandelkeuzepunt N12

 • Wandelkeuzepunt N11

 • Wandelkeuzepunt P11

 • 4

  Besthmenermolen in Ommen

  Historie Besthmenermolen

  Deze molen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1583, is volledig gerestaureerd. Bij de laatste opknapbeurt is ook het binnenwerk gebruiksklaar gemaakt, zodat er weer gemalen kan worden. De roeden van deze molen (lengte 21m) zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.

  Besthmenermolen
 • Nieuwe Brug tot Camping

  Steek de Regge over, bij P10 rechtsaf. Volg pijl: paars tot na de tweede brug. Sla linksaf, rechts een boerensloot. Verderop wordt het wandelpad weer gemarkeerd (pijl: paars). Loop tot instructie Camping tot P19.

 • Wandelkeuzepunt P10

 • Restaurant De Nieuwe Brug

  Welkom voor een kop koffie/thee met huisgemaakte appeltaart en/of een heerlijk (streek)product. Ook is er op deze historische plek zeer interessante geschiedenis geschreven. Informatiepaneel op de parkeerplaats.

  Restaurant De Nieuwe Brug
 • Camping tot p19.

  Let op: ga op deze splitsing rechtuit. Blijf langs de bosrand, waterplas links. Loop verderop het campingpad uit. Steek Damsholterweg over het zand-/fietspad op. Volg vanaf P19 het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: groen en rood).

 • Wandelkeuzepunt P19

 • Wandelkeuzepunt P20

 • Wandelkeuzepunt P21

 • 5

  Jeneverbesstruwelen

  De Jeneverbes

  De Jeneverbes (Juniperus communis) is met enige mystiek omgeven. De Egyptenaren gebruikten de aromatische naalden in etherische oliën, in de Middeleeuwen verbrandde men de takken om het kwaad weg te houden. Hedendaags gebruikt men nog steeds de bessen bij de bereiding van jenever en zuurkool.

  Inheemse conifeer

  De Jeneverbes is een karakteristieke conifeer. Door het in cultuur brengen van Nederland is deze boom met grillige vormen steeds meer verdrongen naar de heiden en zandverstuivingen. De Jeneverbes is tweehuizig, geeft In het eerste jaar een groene bes, het tweede jaar donkerpaars.

 • Wandelkeuzepunt P22

 • Oude Raalterweg (kp p22)

  Aangekomen bij Keuzepunt p22 rechtsaf. Op dit punt een schuilhut met infoborden. Volg het zand-/fietspad (Oude Raalterweg) tot de instructie Uitzichtpunt.

 • Uitzichtpunt

  Volg rechts het paadje tot uitzichtpunt. Keer terug naar Oude Raalterweg. Koers rechtsaf tot de eerste kruising. Sla linksaf, je passeert een afsluitboom. Volg het wandelnetwerk (pijl: blauw en groen) tot de top Archemerberg. Instructie Berg.

 • 6

  Uitzichtpunt Dalmsholte

  Uitzichtpunt Dalmsholte

  In de maand augustus wordt je naar de toegang tot het uitzichtpunt niet alleen beloond met een prachtige paarse deken van bloeiende struikheide, maar op de top riant zicht naar Dalmsholte (rechtuit). Schuin rechts richting Vilsteren. .

  Geschiedenis Dalmsholte

  Dalmsholte is een buurtschap in de gemeenten Dalfsen en Ommen en was tot eind 19e eeuw een groot aureool woeste grond. De onherbergzaamheid van het gebied speelt in diverse sagen, oude volksvertellingen, een rol.

  Lees meer...
 • 7

  Schaapskudde

  Veluwse heideschapen

  De schapen van de kudde op de Lemelerberg zijn Veluwse heideschapen. Dit is een zeldzaam huisdierras, waar maar een aantal kuddes van bestaan in Nederland. Ze zorgen onderling voor de instandhouding van het ras. De schaapskooi hier vlakbij, is in de winter hun thuisbasis.

  Goed uitgerust

  De Veluwse heideschapen doen het prima op de schrale heide. Ze eten de grassen en de jonge boompjes zodat de heide meer ruimte krijgt. Ook zorgen ze voor verjonging van de heide.

  In de schaapskooi

  In de wintermaanden verblijft de schaapskudde van Landschap Overijssel in de schaapskooi. De ooien en hun lammetjes blijven tot en met maart in en rond de kooi. De lammetjes worden al in februari in de warme kooi geboren.

  Ook de kudde steunen?
 • Archemerberg tot P30

  Bij P28, top Archemerberg, scherp rechtsaf de trap af. Volg het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: grijs gaat over in groen) tot Keuzepunt P30. Instructie Lemelerberg.

 • Wandelkeuzepunt P28

 • 8

  Oriëntatietafel & Vliegden

  Uitzichtpunt Archemerberg

  Het glooiende landschap van het natuurreservaat de Lemelerberg is ruim 887ha groot en bestaat uit de Lemelerberg (45m) en Archemerberg (78m). De oriëntatietafel is een ontwerp van Gerrit Ebbink en geplaatst in 2005. Beide bergen vormen samen een stuwwal die meer dan 150.000 jaar geleden is ontstaan.

  Grove Den of Vliegden

  Ontdek dat de Grove Den zijn pionierachtige levenswijze van vroeger heeft behouden! Sommige bomen, net een Bonsai. Toen de gletsjers zich aan het einde van de IJstijd zich terugtrokken was slechts een grote conifeer (Grove Den) in staat de door het ijs geteisterde gebied te veroveren.

 • Wandelkeuzepunt P35

 • Wandelkeuzepunt P36

 • Wandelkeuzepunt P37

 • 9

  Dikke Steen & bronnen

  Oorsprong 'Dikke Steen'

  Veel stenen die in het gebied van de Lemelerberg liggen zijn geboren in het oosten van Duitsland en Scandinavie. Zij bewijzen dat er in Nederland inderdaad landijs is geweest. Het bewijs is de enorme zwerfkei (een Zweedse granietsoort) die de toepasselijke naam 'Dikke Steen' heeft gekregen.

  Bronnen op de Lemelerberg

  De Lemelerberg kent drie bronnen, zogenaamde 'kwelders'. Deze zijn ontstaan door de leemlaag in de berg. Hierdoor kan het regenwater niet de grond in zakken. Het water zakt alleen in de bovenlaag, stroomt naar beneden om verderop weer aan de oppervlakte te komen.

  Vroeger was bron 2 omringd door bomen en struikgewas (rododendrons). De bomen namen echter zoveel water op uit de grond, dat de bron dreigde uit te drogen. Ter bescherming van de bron is de begroeiing weggehaald. Deze bron kun je niet van dichtbij bekijken, maar is op afstand goed te zien.

 • P30 Lemelerberg tot Park 1813

  Bij P30, linksaf, Oude Raalterweg. Bij dit punt een infobord Landschap Overijssel. Volg linksaf het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: oranje/paars/blauw). Loop tot P61. Instructie Park 1813.

 • Wandelkeuzepunt P30

 • Wandelkeuzepunt P63

 • Park 1813 tot Kerkweg

  Bij p61 rechts naar beneden zicht op Gedachtenishoek Park 1813 (oranje lijn op mobiel). Volg links het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: oranje) tot voorbij het restaurant, Standbeeld Lemelerleeuw, P62 tot instructie Kerkweg.

 • Wandelkeuzepunt P61

 • Wandelkeuzepunt P60

 • 10

  Gedachtenishoek: 'Levensbos'

  Sterrenbos

  Onderdeel van Park 1813 is het sterrenbos: acht paden komen samen in het middelpunt en vormen zo een ster. Vroeger diende zo'n sterrenbos vaak voor de jacht. Vanuit het midden had je goed zicht op overstekend wild.

  Herstel park

  Dit sterrenbos werd niet aangelegd voor de jacht, maar vanwege de aantrekkelijke vorm. In 2013 is park 1913, inclusief sterrenbos, hersteld door Landschap Overijssel. Ook de 'Gedachtenishoek', in het hart van het sterrenbos, is in ere hersteld en heeft nu de naam 'Levensbos'.

  'Levensbos'

  Sinds 2013 kun je in de Gedachtenishoek weer, net als 100 jaar geleden, om een mooi of verdrietig moment te gedenken. Een plek om naar terug te keren of gewoon een goed gebaar voor een groene toekomst. Hiermee is het sterrenbos weer een mooie plek voor bezinning, gedachtenis en reflectie geworden.

  http://www.landschapoverijssel.nl/levensbos
 • Restaurant De Lemelerberg

  Restaurant/theehuis De Lemelerberg met huisgemaakte appeltaart, meestal alleen in het weekend open. Adres: Kerkweg 32, Lemele

  Restaurant Lemelerberg
 • 11

  Park 1813 & de Leeuw

  Rode leeuw

  Hoog op zijn sokkel zit de rode leeuw. Hij waakt over de Lemelerberg en kijkt uit over Park 1813. Maar wat doet die leeuw daar?

  Hoop voor arme stedelingen

  In 1893 ging het slecht in de Nederlandse steden. Grote gezinnen leefden in armoede in kleine ongezonde huizen. De 'Oranjebond van Orde' wilde de arme stedelingen hoop bieden om aan het troosteloze bestaan in de stad te ontsnappen.

  Park 1813

  De Oranjebond kocht ‘woeste’ gronden aan om deze te laten bewerken door arme arbeiders uit de steden. Hier werd door de bond herinneringspark 'Park 1813' aangelegd ter ere van het 100 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1913.

  Waakhond

  Rechte lanen met namen van de leden van de bond en slingerende paden werden aangelegd door arbeiders uit de steden. De leeuw werd geplaatst als symbolische 'waakhond' van de Oranjebond van Orde. Hij kijkt via een rechte laan uit over het park richting het sterrenbos.

 • Wandelkeuzepunt P62

 • Kerkweg - Lemele

  Loop na witte afsluitboom rechtuit. Het voetpad loopt parallel aan de Kerkweg. Loop door tot na het bord bebouwde kom. Maak kennis met de plaats Lemele tot knooppunt P70. Instructie De Driesprong, aldaar horeca (geopend vanaf 13 uur).

 • De Driesprong

  Wandel op de kruising rechtsaf (op dit punt horecagelegenheid). Op de eerste splitsing ga je Ledeboerweg op. Volg het wandelnetwerk (pijl: wit-rood) tot knooppunt P80. Instructie Zuidhelling Lemelerberg.

 • Wandelkeuzepunt P70

 • Wandelkeuzepunt P86

 • 12

  Zuidhelling Lemelerberg

  Lemelerberg & Natura 2000

  Mysterieuze jeneverbessen, prachtige zandvlaktes, eenzame dennen en mooie vergezichten vergezellen u op deze tocht. De schreeuw van de buizerd klinkt hoog boven ons, een roodborsttapuit in de top van een klein struikje. Zuidhelling van de Lemelerberg, een bijzonder stukje Natura 2000.

  Natura 2000

  De biodiversiteit (soortenrijkdom) in Europa gaat al jaren achteruit. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Doelstelling Natura 2000 is het verlies aan soorten planten & dieren te stoppen en te herstellen. Zo willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt.

  Lees meer over Natura 2000
 • Wandelkeuzepunt P85

 • Zuidhelling Lemelerberg - P83

  Let op: verlaat bij P80 Ledeboersweg loop voor de parkeerplaats het smalle bospad op. Aan je linkerhand de halfverharde weg die je verlaten hebt. Volg het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: geel) tot instructie P83.

 • Wandelkeuzepunt P80

 • Wandelkeuzepunt P81

 • Wandelkeuzepunt P82

 • 13

  Stuifzand

  Stuifzand

  Het stuifzand hier is één van de redenen waarom de Lemelerberg de Natura2000 status heeft. Stuifzandgebieden zijn in Europa schaars. Landschap Overijssel werkt met vrijwilligers om dit gebied te behouden en te versterken. O.a. door te voorkomen dat het gebied dichtgroeit.

  Grootschalige kap

  Stuifzand is eeuwen geleden ontstaan door het grootschalig kappen van bossen, plaggen en overbegrazing. De heide die ontstond werd intensief begraasd door schapen en geplagd. De grond verdroogde en verarmde en er ontstonden open plekken met zand waar de wind steeds meer invloed op kreeg.

  Minder biodiversiteit

  Meststoffen worden door de lucht meegevoerd en komen hier neer, sommige (vaak algemenere) soorten profiteren hier van. De typische soorten van de droge heide en het stuifzand worden daardoor weggedrukt. Dominante soorten overheersen, kritische verdwijnen. Dit leidt tot minder biodiversiteit.

  Bijzondere dieren en planten

  Van het stuifzand profiteren echter bijzondere dieren als de zandhagedis die hier in de zomer de eitjes afzet. Vanaf februari hoort en ziet u nog zo’n typische bewoner van dit gebied; de boomleeuwerik. Een plant als het IJslandsmos voelt zich hier ook thuis.

 • P83 tot B&B Barg Willem

  Ga bij P83 linksaf (pijl: blauw). Het pad daalt het bos in. Let op: kies het eerste zijpad links! Volg naar links het wandelnetwerk Vechtdal (pijl: groen). Passeer P84. Steek Kerkweg over. Loop rechtuit naar B&B Barg Willem. Eindpunt Dag 1.

 • Wandelkeuzepunt P83

 • 14

  Kramsvogels

  Kramsvogels

  Met name in de wintermaanden is het getsjak van de kramsvogels te horen. Wintergasten uit het hoge noorden die samen een smakelijk maal van jeneverbessen nuttigen.

 • Wandelkeuzepunt P84

 • 15

  B&B Barg Willem

  B&B Barg Willem

  Het witte huisje ademt binnen een en al nostalgie. Laat je verrassen en geniet, op het terras of binnen, met zicht op de Lemeler Esch. In overleg vooraf kun je, na de wandeling van dag 1, ook genieten van een heerlijk diner. Indien niet mogelijk, dan dineren in Het Boscafé.

  B&B Barg Willem

  Historie Barg Willem

  De plek "Barg Willem" wordt al heel lang bewoond. Op de eerste Kadasterkaart van 1832 staat "Bergjan" vermeldt. Kennelijk woonde er in die tijd ene Jan hier op de berg. Deze woonplek schijnt later ook gebruikt te zijn als dependance van het Hotel De Lemelerberg (foto), nu een Theehuis.

 • B&B Barg Willem

 • RA B&B of RD naar de camping

  Overnacht je op camping De Lemeler Esch? Ga op de kruising rechtdoor. T-splitsing rechtsaf en rechts aanhouden. Verderop. na het klimmetje (pijl: geel) volgen tot receptie De Lemeler Esch. (oranje lijn in telefoon). Start na de overnachting dag 2.

 • Boscafé & camping Lemeler Esch

  Aan de voet van de Lemeler- en Archemerberg vindt u het sfeervolle Boscafé & De Lemeler Esch I natuurcamping. Een mooi startpunt van het wandelnetwerk. Hier kunt u terecht voor koffie, thee, lunch. In de weekenden en tijdens het hoogseizoen ook diner.

  Boscafe Lemele
 • In Ommen

  Horeca Spoor 7, in het stationsgebouw, is niet altijd geopend; zie website. Dichtbij het station, aan de route, zijn meerdere mogelijkheden aanwezig. Archieffoto OudOmmen.nl: Hotel / Pension S. Kuijt ten noorden van het station Ommen. Nu horeca 'De Wildzang'.

  Horeca in station Ommen
Colofon: Groep Vechtdal
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?