Terug 0,8 km

Speurtocht Bas de Das

Queeste (speurapp) I Oud Avereest

Beestenboel in het Reestdal. Dit is een speurtocht voor kinderen van 4 tot 10 jaar bij De Wheem in Oud Avereest. Als je deze speurtocht downloadt op je telefoon, dan ben je zelf het gps bolletje. Zodra je bij een nieuw punt komt met een vraag, krijg je een signaal. Succes!

Je start op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum De Wheem in het dorpje Oud Avereest. Je ontvangt daar ook de eerste loopinstructie. Het adres is: Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Je hond mag niet meewandelen!

Het terrein (bos en grasland) is goed toegankelijk, tegen het einde is het soms wat drassig. Maar met laarzen aan wordt de speurtocht nog spannender!

 • parkeerplaats

  P Bezoekerscentrum De Wheem

 • startpunt

  Klaar voor de start?

  Ha, leuk dat je meespeurt. De START van de speurapp begint bij dit infobord 'Speelnatuurpad De Wheem' (foto). Heb je het bekeken, loop dan kort terug tot de smalle doorsteek beukenhaag (net voor de parkeerplaats). Loop tussen de heggen door naar links het grasveld op.

  Piepje bij elke opdracht

  Sta je nu op het grasveld achter boerderij De Wheem? Dan krijg je de eerste speuropdracht op je mobiel (piepje en gps bolletje op de kaart). Tik op elke melding! Hierin staat een speuropdracht en een tip voor de looprichting. Bij klaar, melding weer sluiten!

 • speurpunt

  Bas de Das (1)

  De das

  Zo tegen de schemering, als de zon ondergaat, komen de dassen in het Reestdal uit hun burcht; een groot, ondergronds hol met verschillende kamers. In een burcht, met meerdere uitgangen, woont de hele familie bij elkaar. En de jonge dasjes, die spelen met elkaar dicht bij de burcht.

  Je hebt hier rond de boerderij ook boomgaarden met appels, waar de dassen dol op zijn. Dassen zijn echte alleseters, omnivoren met een moeilijk woord. Betekent dit dat ze dan ook bijvoorbeeld wel een molletje lusten? Wat denk jij?

  Looprichting naar De Wheem

  Wandel verder over het gras langs de zijkant van boerderij naar de hoofdingang (voordeur) van De Wheem. Daar krijg je speuropdracht 2. Maar weet je dat je (hoge) punten kunt scoren met het juiste antwoord in elke vraag? Doe dus goed je best, dan krijg je bij de FINISH de totaalscore te zien. Succes!

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Foto: Bennink fotografie

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdalkoek

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd. Ook is het recept voor 'Reestdalkoek' er verkrijgbaar.

  Wandel- en fietsroutes

  De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

  routes Landschap Overijssel openingstijden De Wheem
 • speurpunt

  Hoezo, Gelagkamer? (2)

  Mmm... even uitrusten...

  De Wheem was vroeger een herberg. Binnen vind je een 'gelagkamer'; de voorste kamer in de boerderij waar tafels en stoelen staan (foto) om wat te drinken. Neem ook even een kijkje in de bedstede. Aan de muur hangen foto's en/of schilderijen. De boer die hier vroeger woonde was dominee in de kerk.

  Bezoekerscentrum open? Welkom

  Looprichting naar opdracht 3

  Foto: vanaf de voordeur van De Wheem heb je zicht op een hoge pegel met keien, een TOP en infoborden. Wandel ervoor naar links over het dubbele klinkerpad en rechtdoor langs de parkeerplaats! Aangekomen bij de bosrand zie je een paal met gekleurde pijlen en, speuropdracht 3.

 • speurpunt

  Klepper-de-klep (3)

  Deftige vogels

  In het Reestdal zie je heel veel ooievaars. Dat komt doordat hier in de buurt de Lokkerij zit; een plek waar de ooievaars veilig waren en waar ze bijgevoerd werden toen het heel slecht met ze ging. Dat het slecht ging kwam doordat wij mensen veel gif gebruikten en dat kwam in het voedsel.

  Zie jij hier ook ooievaars?

  Nu gaat het gelukkig weer beter met de ooievaar en het Reestdal is een heel goed leefgebied voor ze. Je hebt er voldoende voedsel en de ooievaars hebben hier niet veel vijanden. Wat eten ooievaars eigenlijk? 1. Eendenkroos en gras 2. Kikkers, mollen, muizen en wormen.

  Looprichting naar opdracht 4

  Op de kruising van bospaden (markeringspaal met gekleurde pijlen aan je rechterhand) wandel je rechtuit het (speel)bos in tot kort voor een open veld. Maak speuropdracht 4.

 • speurpunt

  Muizen? (4)

  Huh, gaatjes in de grond?

  Heel vaak zie je in het bos ronde gaatjes in de grond. Ongeveer zo groot als het rondje dat ontstaat als je je duim naar je wijsvinger brengt. Maar heb jij deze gaatjes op de grond al gezien? Let er maar eens op tijdens een wandeling!

  Looprichting naar opdracht 5

  En, is het invullen van de vraag gelukt? Goed zo! Voor de goede looprichting wandel je nu voor het open veld (de akker van een boer) naar links het smalle bospaadje op. Blijf het ietwat kronkelige pad rechtdoor volgen tot speuropdracht 5.

 • speurpunt

  De vogel met de stropdas (5)

  Bostaal en stadstaal

  Raad eens? Ik ben als vogel niet zo groot, ik heb een geel met een zwarte kop en een stropdas voor! In de stad (veel lawaai) zing ik de verschillende liedjes wat hoger dan in het bos (rustiger) maar het nabootsen van een fietspomp is ook heel leuk! O ja, vetbolletjes vind ik heerlijk! Wie ben ik?

  Tip: heb je jouw mobiel op de stand Vliegtuigmodus staan, zet deze dan even uit om het geluidsfragment te kunnen horen!

  Looprichting speuropdracht 6

  Blijf na het bijzondere vogelhuis (paadje naar rechts) het smalle bospad volgen tot na de bocht naar links. Je ziet daar, op een wat open plek in het bos, een hoog houten bouwwerk (foto).

 • speurpunt

  Koppijn, maar waarvan? (6)

  De grote bonte specht

  Klop klop klop, roffel, roffel. Hoor je dit? Grote kans dat je een grote bonte specht hoort. Ze komen best veel voor. Het zijn grote vogels met knalrode veren op hun billen en op de kop (nou ja, de mannetjes dan). Spechten vliegen een beetje golvend in plaats van gewoon rechtdoor.

  Lees snel verder...

  Wist jij dat de specht zijn holletje maakt in de boomstam? Hij hakt net zo lang tot er een nestholte ontstaat met een rond gat. Weet jij hoe kan dat ze geen koppijn krijgen? Je moet er toch niet aan denken dat je de hele dag met je snavel tegen een boomstam staat te hakken.

  Welk antwoord kies jij?

  Looprichting speuropdracht 7

  Na het klimmen en klauteren in het bouwwerk, een spechtenhol, loop je rechtdoor tot de bosrand. Volg naar links het brede bospad. Aan je rechterhand (even gluren tussen de boomstammen door) zicht op een (moerassig) veld. Voor een dassenkop mag je weer een speuropdracht maken, nummer 7. Succes!

 • speurpunt

  Miauwende vogels (7)

  Wat zweeft daar in de lucht?

  Ha, da's leuk, soms hoor je in de lucht opeens "MIAUW!" Wel een beetje apart he? Maar dit is zo'n plek waar je dat soms hoort.

  Looprichting speuropdracht 8

  Speuropdracht gemaakt? Sla dan rechtsaf en volg het graspad richting een poel. Het lijkt bij speuropdracht 8 wel een beetje op een kleine waterplas. Je kunt daar ook leuk spelen hoor. Spannend he?

 • speurpunt

  Kwaak, kwaak (8)

  Boe!

  Aha, je bent aangekomen bij de poel, toppie! Die poel ligt daar niet zomaar hoor. Vroeger maakten mensen poelen (natuurlijk wel op het laagst gelegen stuk van het weiland, want dan hoefde je niet zo veel te graven) om de koeien water te laten drinken.

  Die poelen trokken kikkers en salamanders (foto) aan. Die planten zich voort in poelen. Dan komt er kikkerdril (foto) en later heel veel kikkervisjes. Als je hier in de zomer bent, zie je vaak hele kleine kikkertjes springen over het pad. Je moet soms zelf springen om er niet op te stappen.

  Waarom denk je dat kikkers graag poelen opzoeken om zich voort te planten (kleine kikkertjes te maken)? Dat kan toch ook in een rivier of in een meer?

  1. Ja, maar in een rivier of een meer komen roofvissen voor die graag kikkereitjes (kikkerdril) en kikkervisjes eten.

  2. Ja, maar daar stroomt het water te hard en dan drijven de kikkervisjes te ver van hun moeder weg.

  Looprichting naar de FINISH

  De poel, vanaf de oever, goed bekeken en uitgespeeld? Loop dan maar verder over het graspad tot voor de sloot en naar links. Ruim voor het houten brugje staat de laatste speuropdracht voor jou klaar. Goed opletten hoor!

 • speurpunt

  FINISH Bas de Das

  De laatste opdracht

  Wauw, je bent aan het einde van de speurroute 'Bas de Das' gekomen. Bekijk, voor het maken van de laatste vraag, ook de foto's. Maar het is ook interessant om het dierenhotel van nabij te bekijken op de parkeerplaats. Daar staat ook een picknicktafel.

  Scoor extra punten!

  In dit hotel zijn allerlei insecten welkom. Insecten zijn heel belangrijk voor ons. Zonder insecten zouden wij, mensen, niet kunnen leven. De bij is een van de insecten die wij niet kunnen missen. Weet jij wat voor bouwwerken bijen kunnen maken? Een goed antwoord levert maar liefst 20 punten op!

  En, heb jij, jullie genoten van deze speurtocht per app van Landschap Overijssel en dik tevreden met het eindresultaat? Fijn, dan krijg je van ons ook nog eens een dikke pluim op je hoed. Heel graag tot ziens op één van die leuke kindermiddagen bij het bezoekerscentrum De Wheem.

  Looprichting naar het eindpunt

  Wandel verder over het graspad en loop naar rechts over een houten plank (brugje). Gelijk daarna, aan je linkerhand, een zogeheten 'Vlindermuur' (foto gemaakt na aanleg). Op het bordje staat hierover informatie. Neem je ook nog een kijkje bij de hoge watermeter en het insectenhotel?

Route gemaakt door Landschap Overijssel. In 2023 gecontroleerd door de routevrijwilligers Reestdalgroep.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons