IJsseldelta

Soeslo

Landgoed Soeslo in de herfst
Landgoed Soeslo in de herfst  Foto Gonny Sleurink
52.480951035062546, 6.166766736239503

Laat je verrassen door dit kleine en vriendelijke landgoed, gelegen op een steenworp afstand van de stad Zwolle. Het statige landhuis uit de 17e eeuw is onderdeel van het landgoed en gesloten voor publiek. Het omliggende parkbos is zo’n 150 jaar oud en is zeker het bezoeken waard. Statige lanen, bloemrijke hooilanden, de cultuurhistorische vijvers, akkers, weilanden en sierlijke en of oude bomen.

Geniet van de fijne sfeer rondom Huis Soeslo en ga op zoek naar de zichtassen, een typisch landgoedelement. Alles op dit landgoed lijkt in volledige harmonie. De volledig gerenoveerde boerderij en bijbehorende hooibergen nemen je mee terug in de tijd. In het vroege voorjaar geniet je hier van de vele stinzenplanten en het vrolijke gekwetter van vogels. Door de afwisseling in beplanting en de natte graslanden voelen veel verschillende soorten planten en dieren zich hier erg thuis.

“Dit lanenrijke landgoed met prachtige doorkijkjes is bescheiden van omvang maar groots van sfeer.”
Jeroen Buunen, Terreinbeheerder Soeslo
Lente op Soeslo
Lente op Soeslo  Foto Gonny Sleurink
Soeslo lente
Soeslo lente  Foto Gonny Sleurink
Narcissen op Soeslo
Narcissen op Soeslo  Foto Gonny Sleurink
Lente op Soeslo
Lente op Soeslo  Foto Gonny Sleurink
Lente op Soeslo
Lente op Soeslo  Foto Gonny Sleurink
Bruggetje op Landgoed Soeslo
Bruggetje op Landgoed Soeslo  Foto Gonny Sleurink
Laan op Soeslo
Laan op Soeslo  Foto Gonny Sleurink
Vijver op Soeslo
Vijver op Soeslo   Foto Gonny Sleurink
Winter in Soeslo
Winter in Soeslo  Foto Rudie Tuinsma

Herstel van de bodem

Samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta nemen we maatregelen om de kwaliteit van de bodem en waterleven in dit gebied te verbeteren. Het verwijderen van de voedselrijke landbouwlaag brengt je dichterbij het grondwater en leidt tot een schralere en voedselarmere bodem. Zeldzame planten en dieren zoals de patrijs, kamsalamander, ringslang maar ook zeldzame orchideeën profiteren van deze leefomstandigheden.

Bosanemoon

Help mee Soeslo te beschermen

Doneer

Ontdek Soeslo

Sta vroeg op om dit landgoed te bezoeken, je weet niet wat je ziet. Laat je fascineren door het water op Soeslo. De bosvijver, de Soestwetering en de nattere graslanden maken het gebied tot een walhalla voor plant en dier. De specifieke planten die groeien op de schrale en zanderige bodem vormen een aantrekkelijk leefgebied voor patrijzen, een soort die het moeilijk heeft en sinds 2021 zijn weg weer heeft gevonden naar Soeslo.

Patrijs

Patrijzen waargenomen op Soeslo

Op de kruidenrijke graslanden van Landgoed Soeslo, is begin 2021 een koppel van zeven patrijzen waargenomen. Dit is de eerste bevestigde groep patrijzen die in de gemeente Zwolle is gesignaleerd sinds februari 2017. De patrijzen werden gezien op een deel van het terrein waar het afgelopen jaar werkzaamheden zijn uitgevoerd om de biodiversiteit te vergroten. Op de schrale en zanderige bodem op Landgoed Soeslo groeien specifieke planten die aantrekkelijk zijn voor de patrijzen. Deze soort houdt van een open landschap met ruigte, struweel en braamstruiken en broeden in het gras, op akkers en heidegronden.

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!