Veilig en voorbereid aan de slag

Broeihoop maken voor de ringslang
Broeihoop maken voor de ringslang  Foto Nico Kloek

In samenwerking met alle landschappen hebben we verschillende middelen ontwikkeld voor onze vrijwilligers. Het maakt het voor jou als vrijwilliger vooral eenvoudiger om veilig je werk te kunnen doen. Op deze pagina informeren we je uitgebreid.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Veilig werken in het veld is ontzettend belangrijk. Op het werk van vrijwilligers in het beheer van het landschap is de Arbowet van toepassing. Vrijwilligersgroepen moeten bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat ze aandacht hebben voor de veiligheid van deelnemers tijdens een werkdag in het veld. Deze aandacht begint al in de voorbereidende fase. Met de verschillende middelen op deze pagina, ondersteunen wij jou als vrijwilliger op dit vlak. Het maakt het vooral eenvoudiger om je werk veilig te kunnen uitvoeren.

  1. Formulier Vaststelling taken en verantwoordelijkheden
  2. Startershandleiding digitaal werkdagformulier
  3. Werkdagformulier
  4. Vragenlijst risico's terrein
  5. Handleiding Veilig Vrijwilligerswerk. Ontwikkeld samen met Stigas
  6. In de online omgeving van de Leer je Groen website kan je allerlei e-learnings volgen over veilig werken. Dit is een handig hulpmiddel. Neem er vooral een kijkje.

Vrijwilligers op Landgoed Soeslo - Natuurwerkdag 2015

Wat hebben wij al voor vrijwilligers?

Voordat je aan de slag gaat
Een goede en veilige werkdag staat of valt met de juiste voorbereiding, gebruik daar het ‘Werkdagformulier’ en de formulieren ‘Vaststelling taken en verantwoordelijkheden’ en ‘Vragenlijst risico’s terrein’ voor.

Hieronder vind je voor elke klus die je als vrijwilliger gaat doen een VRIE, een Risico Inventarisatie & Evaluatie voor vrijwilligers. Deze helpen je om de andere formulieren makkelijker in te vullen. Zoals het werkdagformulier. En je ziet gelijk welke persoonlijke beschermingsmiddelen je nodig hebt.

Wil je dit liever allemaal digitaal invullen? Dat kan ook met de handige app die is ontwikkeld door Stigas. Gebruik onderstaande button om direct de site te bezoeken. De eerste keer moet je toegang aanvragen tot de app. Via deze site wijst zich dat vanzelf.

Risico Inventarisatie en Evaluaties vrijwilligers

handschoenen, Nico Kloek

Meer informatie over vrijwilligerswerk

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!