Groene Loper Vechtdal, Ommen

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
15 km

De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit. 'Samen groene stappen maken, laat het Vechtdal bloeien!' Laat deze slogan u inspireren om in uw omgeving aan de slag te gaan.

Toegankelijkheid

Route grotendeels verhard, met een stukje zandpad. Om sommige locaties te bereiken is zo nu en dan een stukje lopen vereist.

Startpunt

Startpunt: Tante Pos, Markt 17 in Ommen. Vanaf station Ommen is het 15 minuten lopen naar het centrum van Ommen. Met de auto: vanaf N48 en N340 afslag Ommen. Lang parkeren zonder parkeerschijf kan vanaf het centrum richting Zwolle, staat aangegeven.

Highlights op deze route:

 • Start bij Tante Pos, Markt 17.

  Tante Pos, horeca in een oud postkantoor. Je kunt de route beginnen of afsluiten met een hapje & een drankje. Op het Marktplein is nog meer horeca te vinden.

  Website Tante Pos
 • Fietsverhuur Brunink

  Je kunt de route starten op de Markt in Ommen. Hier vind je horeca en fietsverhuur Lub Brunink, tevens fietsenmakerij. In een zijstraat van de markt vind je een boerenwinkel met streekproducten.

 • 1

  Groene Loper Overijssel

  Groene Loper Overijssel

  Doelstelling van 'Groene Loper Overijssel' is bewoners en bedrijven betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit via het stimuleren van groene buurtinitiatieven. Achterliggend idee is dat deze betrokkenheid duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur bevordert.

  Dat werkt!

  En dat werkt! Groene Lopers brengt buurtbewoners en (groene) organisaties bij elkaar en kan kennis en financiële ondersteuning bieden bij de uitvoering van groene projecten. Op deze route maak je kennis met een aantal initiatieven van Groene Loper Vechtdal.

  Voor meer informatie over o.a. voucheraanvragen en contactpersonen, kijk op de website.

  http://groenelopersoverijssel.nl
 • 2

  Ommermars

  Samen denken...

  ...samen doen! Bewoners uit Ommen en 175 basisschoolleerlingen hebben bedacht hoe dit gebied het best ingericht kan worden. Er is een prachtig ontwerp gemaakt waar plaats is voor water en natuur, educatie en recreatie.

  (Speel)natuur

  Realisatie van dit plan is nog niet zo eenvoudig. Het plan ligt er en zowel overheid als initiatiefnemers zoeken naar mogelijkheden om het ontwerp te realiseren. Dat gaat zeker lukken! Nog even geduld en dan zien we hier een prachtig gebied met (speel)natuur.

  Ommermars is een van de deelnemers van Groene Loper Vechtdal. In de media en bij diverse organisaties is belangstelling voor de Ommermars en de bijzondere ontwerpwedstrijd voor de gebiedsinrichting van dit stukje Ommen. Meer weten?

  Waterschap over Ommermars Landschap Overijssel De Toren over Ommermars
 • 3

  Archeologisch kunstwerk

  Archeologische vindplaats

  Op deze plek zijn restanten gevonden van de Trechterbekercultuur, zoals sporen van woningen en een waterput. Deze sporen zijn opnieuw zichtbaar gemaakt via gestileerde plattegronden van boerderijen uit die tijd. Dit gebied was ideaal voor bewoning; hoog en in de buurt van water.

  Vrijwilligers

  Een aantal vrijwilligers uit de buurtschap Varsen onderhoudt deze plek, zodat bezoekers haar kunnen bereiken en ervan kunnen genieten. Met hulp van de Groene Loper Vechtdal werd er meer variatie in de beplanting aangebracht.

  Plukken mag!

  Je vindt hier allerlei een- en tweejarige planten. Als je deze plek in de zomer bezoekt, staat er heel wat in bloei. De vrijwilligers zaaien steeds wilde bloemen bij. Ga even zitten op een van de zitstenen en geniet ervan. Plukken mag!

 • 4

  Het Baken, GKV

  Een ecologische tuin

  Vanuit de kerkgemeenschap Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt is een plan bedacht om de tuin zo in te richten, dat zoveel mogelijk planten en dieren zich er thuis voelen. Een tuin bij een Godshuis vraagt immers om een invulling met hart voor de natuur. De tuin is aangesloten bij de Groene Loper Vechtdal.

  Insectenhotel met *****

  Een vijf sterren hotel, zo kun je het wel noemen. In dit hotel is plek voor heel veel verschillende insecten, maar ook hagedisjes en overwinterende padden zijn er welkom. In insectenhotels vinden bijvoorbeeld solitaire bijen en vlinders een plek om te overwinteren.

  Vleermuizen en vogels

  Er is ook gedacht aan vleermuiskasten en nestgelegenheid voor vogels. Nog niet alles is gerealiseerd, maar stap voor stap creëren de kerkleden een oase voor dieren en planten.

 • 5

  Zwembad d' Olde Vechte

  Vrijwilligers

  De vrijwilligers van het zwembad hebben delen van het terrein gebruikt om het geheel aantrekkelijk te maken voor vogels, vlinders en bijen. De oevers van de oude Vechtarm zijn aangepakt en zo ingericht dat bezoekers van het zwembad zich meer bewust worden van de natuur om hen heen.

  (Het zwembad vraagt aan bezoekers een entree van € 4,-. Neem dus de gelegenheid te baat om ook even van het zwembad zelf te genieten.)

  Met de Vlinderslag

  Aan de vlinders is gedacht met planten waar ze voedsel kunnen vinden en planten waar ze eieren op kunnen leggen. Langs het peuterbad staan Vlinderstruiken om kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met de aanwezigheid van insecten.

  (Geen) muurbloempjes

  Sommige plekken van het terrein zijn ingeplant met bijen- en vlinderplanten om een mooier aanzicht te creëren, bijvoorbeeld langs een erfafscheiding. Een win-winsituatie, waarvan allerlei dieren volop profiteren.

 • 6

  Kinderboerderij

  Nieuw!

  De Kinderboerderij is in 2016/2017 mede gerealiseerd door samenwerkende vrijwilligers van verschillende organisaties. Bij het ontwerp is rekening gehouden met landgoed het Laar. De zichtas naar de duiventil is tevens de centrale 'hal' van de Kinderboerderij.

  Buiten leren

  Het terrein is zo ingericht dat er ook allerlei buitenactiviteiten kunnen plaatsvinden. Deze worden begeleid door vrijwilligers van verschillende organisaties die bij de Kinderboerderij zijn betrokken.

  Groene Loper vechtdal

  De Kinderboerderij is aangesloten bij de Groene Loper Vechtdal. Met een voucher werd het mogelijk educatieve materialen aan te schaffen. Maar ook buiten spelen, omgang met dieren en oog voor de natuur zijn belangrijk op deze locatie.

 • 7

  Bijenstal

  Bezige bijen

  In de bijenstal vind je allerlei informatie over het leven van de honingbij. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van veel vruchten. We kunnen niet zonder bijen. De bijenstal is gebouwd door de bijenhoudersvereniging Ommen.

  Imkerpakjes

  In de bijenstal staat een aantal bijenkasten met bijenvolken. Met hulp van de Groene Loper Vechtdal heeft de bijenhoudersvereniging imkerpakken in kindermaten gekocht, zodat kinderen - samen met volwassen imkers - in de kasten kunnen kijken. Een hele belevenis!

 • 8

  Vlindertuin De Vechtstreek

  Vlinders

  De vlindertuin is aangelegd door vereniging voor natuur en milieu de Vechtstreek. De tuin is niet alleen bedoeld om vlinders te lokken; het heeft ook een educatieve functie. In de tuin kun je goed zien welke soorten er zijn.

  Vlindervorm

  Als je goed kijkt, zie je dat de tuin de vorm van een vlinder heeft. In de tuin en ook in de omgeving vind je veel verschillende plantensoorten. Die dienen niet alleen als voedsel; ook kunnen vlinders daar hun eitjes op leggen, waar uiteindelijk rupsen uitkomen.

  Niet alleen voor vlinders...

  Vrijwilligers van vereniging voor natuur en milieu de Vechtstreek onderhouden de tuin. De tuin lokt niet alleen vlinders, ook de bijen van de naburige bijenstal zijn hier volop te vinden.

 • Brunink fietsverhuur

 • Bij het zwembad is ijs te koop

 • IJssalon Ekkelenkamp

 • Kinderboerderij Ommen

Colofon: Route gemaakt door Miriam Gerrits (Groene Loper Vechtdal) i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?