Aan de slag in jouw buurt

Met je buurt aan de slag in Wierden, August Grouw

Wil jij je samen met je buurt inzetten voor het groener maken van jullie leefomgeving? Wij kunnen je daar op verschillende manieren bij ondersteunen. Op deze pagina vind je alle info om samen met jouw buurt aan de slag te gaan!

Inspirerende voorbeelden

Een buurtboomgaard vol leven, een insectenhotel, een aaneenschakeling van natuurlijke erven. Zomaar een greep uit de inspirerende voorbeelden die mensen samen met buurtgenoten hebben gerealiseerd.

Bekijk hier de voorbeelden

Heb jij een groen initiatief? Laat het ons weten!

Het opknappen van de dorpsboomgaard, het verfraaien van het speelveldje of het opknappen van een historisch kapelletje. Iedereen heeft wel ideeën over het aantrekkelijker maken van zijn buurt. Zie jij ook wel eens dingen die beter kunnen? Die je omgeving en het landschap nóg leuker maken? Landschap Overijssel helpt je graag bij het realiseren van jouw groene idee met het project Trots op je Landschap.

Lees meer over Trots op je Landschap
Foto: Menno Reemer, EIS

Planten en dieren in jouw buurt

Wil je weten hoe je samen met jouw buurt een thuis kunt bieden aan specifieke plant- en diersoorten? Op deze pagina vind je per soort een uitleg over welke maatregelen je kunt treffen.

Bekijk hier de adviezen voor verschillende plant- en diersoorten

Groene Loper brengt buurtinitiatieven bij elkaar

Groene ideeën en initiatieven bij elkaar brengen en leren van elkaar. In steeds meer plaatsen vind je de Groene Loper. Doe ook mee en kijk over bij jou een netwerk actief is!

Lees meer

Sluit je aan bij het netwerk van Groenbezig

Wil je weten welke groene initiatieven er zijn in jouw omgeving? Weten of je verzekerd bent of hoe je veilig in het groen aan de slag kunt? Groenbezig is de plek waar je alles wat met groen vrijwilligerswerk in Overijssel te maken heeft kunt vinden. Van informatie en tips voor jouw (buurt)initiatief tot een overzicht van alle groene (vrijwilligers)organisaties in Overijssel. Van inspirerende verhalen van vrijwilligers tot informatie over nieuwe cursussen. Van interessante vacatures tot leuke ad hoc klussen.

Neem een kijkje op Groenbezig

Projecten

Regelmatig hebben we projecten waar je met jouw buurt aan deel kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een buurtboomgaard creëren, akkerranden inzaaien en zo een voedsel- en schuilplek bieden voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Bekijk hier alle projecten
Rink Hof

Cursussen

Hoe doe je dat? Akkerranden inzaaien of heggen leggen? Wil jij een lekkere appeltaart met appels van jullie eigen boomgaard en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan biodiversiteit? Volg alleen of samen met je buurt één van onze interessante cursussen waarmee je jouw kennis laat groeien!

Bekijk ons cursusaanbod
Foto Henrica de Joode

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over wat je met jouw buurt kunt doen om jullie leefomgeving te vergroenen? Wil je meer weten over subsidies of projecten waarop je kunt aanhaken? We hebben een aantal veelgestelde vragen alvast voor je beantwoord.

Bekijk de veelgestelde vragen