Terug 8 km

Delmaroute in Geesteren (Ov)

De Delmaroute is één van de vier dorpsommetjes in Geesteren. De route laat u genieten van het Twentse coulissenlandschap in al haar schakeringen: mooie vergezichten, weilanden en akkers die worden omzoomd door houtwallen. U komt langs historische erven met een eeuwenoude geschiedenis.

Startpunt: Noaberplein bij Erve Kampboer, Kampboerlaan 6 in Geesteren. Routebeschrijving: volg richting Langeveen (na 100m: Toeristisch Informatiepunt),daarna Geesteren centrum, dan de oranje pijltjes blijven volgen . Parkeren: Geermanstraat (rechts van de kerk) in Geesteren. Noaberplein: laadpunt e-bikes en informatie over wandelroutes.

De route, aangeduid middels oranje-> gaat over verharde wegen, afgewisseld door een paar (mulle) zandwegen De route is niet geschikt voor rolstoelers.

  • startpunt

    Toeristisch informatiepunt

  • instructie

    Toeristisch Informatiepunt

    Vanaf dit punt starten vier Dorpsommetjes. Voor de Delmaroute volgt u de oranje pijlen. De Veldhoekroute is te volgen via de groene pijlen en ook te downloaden via de app 'wandelen in Overijssel.

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Beeld Brevierpad

    Brevierpad

    Een brevier of breviarium (van het Latijn 'brevis') is een boek dat de gebeden bevat die een geestelijke van de Katholieke Kerk dagelijks moet bidden. Dat bidden kon bijvoorbeeld op een 'Brevierpad': een pad in de tuin van de pastorie.

    Beeld

    Dit door Alphons Oude Avenhuis ontworpen beeld, vertelt over het gebruik van het vroegere brevierpad in de pastorietuin.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Oorlogsmonument

    Ontwerp: Wim Harzing (1953)

    Het monument 'Christus is Opgestanden' in Geesteren is een natuurstenen beeld van een christusfiguur die ten hemel kijkt, terwijl hij beide handen naar boven opheft. Vier oorlogsslachtoffers uit de gemeenschap worden hiermee herinnerd.

  • wandelknooppunt

    C99

  • 3
    Bezienswaardigheid

    St. Pancratiuskerk

    Sint Pancratiuskerk

    Deze neogotische kerk werd samen met de pastorie in 1925-1926 gebouwd volgens een ontwerp van J. Stuyt onder de architectuur van Th. Elsberg. Pastoor J. de Graaf gaf opdracht. De kerk werd gebouwd in de tuin van de vroegere pastorie, 'de Aanleg'.

  • wandelknooppunt

    C86

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Pand Dames Kock

    Luuks vrouwleu

    Dit winkelwoonhuis werd in 1926 ontworpen door architect Wiechers uit Harbrinkhoek. De opdrachtgeefsters waren de zes ongetrouwde zusters Kock, in Geesteren bekend als de 'Luuk's vrouwleu', naar hun grootvader Lucas Kock.

    Winkelbestemming

    De gezusters Kock dreven hier tot 1963 een winkel in kruidenierswaren en drogisterij-artikelen. De woning is thans eigendom van de familie Silderhuis. Er is nu een juwelierszaak in gevestigd en het woongedeelte is verhuurd.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Erve Hamer

    Erve Hamer

    Erve Hamer (Hamerinck) werd als boerenerf het laatst bewoond door de familie Olimulder. Het is een goed voorbeeld van een Saksische boerderij uit de 19e eeuw. Rechts voor ziet u de boavenkamer, die omstreeks 1800 gebouwd is.

    Oudste vermelding

    De oudste vermelding van 'de Hamer' is van 1381 in het leenregister van de bisschop van Utrecht. Hamerinck was ook een van de gewahrden in de Marke Geesteren en behoorde aan de ridderlijke Duitse Orde te Ootmarsum.

    Voormalige dierenartspaktijk

    In het pand was enkele decennia een dierenartspraktijk gevestigd. Dierenarts Pol liet het geheel restaureren. Hij werd opgevolgd door dierenarts Bruggink. Ex-profvoetballer Arnold Bruggink woonde hier tijdens zijn jeugdjaren.

  • horeca

    Café Zaal Kottink

    Café Zaal Kottink, Twents familiebedrijf met terras voor o.a. koffie, lunch, borrel, live muziek, dansen.

    http://www.kottink.nl/
  • wandelknooppunt

    C87

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Erve Effink

    Onder de eiken

    Erve Effink, thans Dierink, behoorde in 1323 toe aan het Huis Almelo. In 1546 wordt hij als 'gewahrde' genoemd. Het onder architectuur gebouwde woonhuis is vrij nieuw maar ertegenover staan twee oude (gerestaureerde) schuren uit de 19e eeuw.

    Historische bouwwerken

    De eerste schuur rechts van de weg met 'deurreed' (doorrit) en een grote oversteek is een wagenschuur.

    De andere schuur was een 'schaapsschot' (schappskooi) en bevat een heidegevel. Bedenk dat dit gebied rond 1900 nog veel heidevelden had, waarop schapen gehouden werden.

  • wandelknooppunt

    J98

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Erve Wulferink

    Erve Wulferink

    De bewoners van dit erf zijn oorspronkelijk van adelijke afkomst. Zij namen naast de 'gewahrden' (een soort aandeelhouders) in de Marke Geesteren een bijzondere plaats in als vermogende boeren.

    Schenker

    De naam Wulfert of Wulferdinck wordt tussen de 13e en de 19e eeuw diverse keren in oorkondes vermeld als schenker om niet en als kredietverstrekker. De boerderij wordt nog altijd bewoond door de familie Wulferink.

    Bakhuis

    Het woonhuis op het erf is geheel vernieuwd, maar de schuur en bakhuis aan de overkant van de weg zijn gerestaureerd onder leiding van H. Meinders. Het interieur van het bakhuis is zelfs nog helemaal origineel. De steen is gedateerd op 1842.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Paardenstal

    Met liefde gebouwd

    De hobby van de familie Kruse is het houden van paarden. Op dit boerenerf uit de vorige eeuw is een mooie vakwerkstal voor paarden gebouwd.

  • wandelknooppunt

    H35

  • 9
    Bezienswaardigheid

    IJsbaan het Landriet

    't kan vriezen, 't kan dooien

    Aan de linkerkant van de route kijkt u uit op het clubgebouw van ijsbaan het Landriet. Deze ijsclub werd opgericht in 1963. Als de weergoden meewerken, is dit een winterse trekpleister in de regio.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Esker

    Smeltwaterrug

    Geesteren bevindt zich deels op een smeltwaterrug, die ontstaan is in de voorlaatste IJstijd. In die tijd was dit gebied bedekt met landijs. Door wrijving smolt een deel van de onderste ijslaag, zodat onder het ijs een beek werd gevormd.

    Tunneldal of esker

    De krachtige stroming zorgde ervoor dat onder het ijs een tunneldal werd uitgesleten, een zogenaamde esker. Deze esker heeft een langwerpige vorm en loopt van Geesteren via Langeveen over de grens naar Duitsland.

    Verhoging

    Doordat het gebied na de ijstijd begraven is onder sedimenten, is de esker bij Langeveen slechts beperkt zichtbaar. Als je goed kijkt, zie je op verschillende plekken een verhoging in het landschap. Het deel van de esker dat in Duitsland ligt, is beter herkenbaar.

    Aardkundig erfgoed

    Bij erfgoed denken we vaak aan oude, door mensenhanden gemaakte voorwerpen of gebouwen. Een deel van ons erfgoed is echter niet gevormd door de mens maar door de natuur, zoals een stuwal, dekzandrug en ook een esker is een mooi voorbeeld. Dit noemen we 'aardkundige waarden'.

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Herdenkingskruis

    Niet vergeten

    Op 15 december 1944 werd Jan Oude Voshaar op deze plek neergeschoten door een drietal leden van de landwachters, omdat ze hem ten onrechte aanzagen voor een plaatselijk bekende verzetsman. Jan werd dus per vergissing doodgeschoten.

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Ten Cate

    Villa ten Cate

    Geesteren maakte na de oorlog een ongekende groei door dankzij Louis ten Cate. Deze telg uit een rijk geslacht bouwde in 1948 een villa aan de Delmaweg. Vanaf de weg ziet u de villa aan de rechterkant. Op de foto een schuurtje voor pluimvee.

    Grondlegger

    Louis ten Cate was na de oorlog de oprichter van de nylonkousenfabriek L.ten Cate. Deze onderneming had op zijn hoogtepunt in 1966 ruim 300 werknemers in dienst, die in Geesteren gingen wonen. Het dorp groeide in die jaren dan ook snel.

  • wandelknooppunt

    H31

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Klootschietbaan de Huier

    Klootschietvereniging de Huier

    Het zou zo maar kunnen dat klootschietvereniging de Huier de oudste vereniging van Geesteren is. Men denkt dat de club al sinds 1871 bestaat. Klootschieten was natuurlijk al heel vroeg een uitlaatklep voor de boerenzoons en knechten.

    Kaarsrecht

    De club is hier gehuisvest. Als u langs het clubgebouw kijkt, ziet u de veldbaan. De weg die u nu nadert is kaarsrecht en is de wedstrijdbaan.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Oud en nieuw

    Een mooie mix

    Deze woning is gelegen aan de Poolsweg onder de rook van Geesteren. Een nieuwe woning met een mooi landelijk erf onder karakteristieke eikenbomen.

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Leef- & Beweeg Park Lutkeberg

    Leef-& Beweeg Park Lutkeberg

    U heeft al ongeveer 7 km gelopen. Leef- & Beweegtuin Park Lutkeberg biedt u de gelegenheid om even rustig op een bankje te verpozen. Maar het is ook mogelijk om stram geworden spieren op te rekken bij één van de 5 toestellen.

    Mooie entree

    Dit park is ontworpen - als schoolopdracht - door Rien Heerdink en is ingericht o.l.v. Joop Prinsen en Anton Schrijver via een werkgroep onder auspiciën van Stichting Dorpsbelang Geesteren. Het plein is op 21 maart 2013 geopend door gedeputeerde Hester Maij. Het is een mooie entree voor het dorp.

  • horeca

    Hu Dynasty

    Hu Dynasty: Chinees Restaurant.

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Noaberplein

    Noaberplein

    U eindigt uw wandeling op het Noaberplein van Geesteren. Dit op 26 april 2014 geopende plein is gerealiseerd door een werkgroep met leden uit diverse organisaties: St. Erve Kampboer, St. Aloysiusschool, locatieraad St. Pancratius en de Bibliotheek.

    Wierkomm'n!

    Stichting Dorpsbelang Geesteren gaf uiteindelijk na jaren van voorbereiding de opdracht na goedkeuring van de gemeente Tubbergen. Tegelijkertijd werden de pleinen van de school opnieuw ingericht met steun van de gehele bevolking. Wierkomm'n!

  • eindpunt

    Toeristisch informatiepunt

De route is samengesteld door de Werkgroep Dorpsommetjes onder auspiciën van Stichting Dorpsbelang Geesteren.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons