Regio

Twente

Groene Delta - De Doorbraak
Groene Delta  Foto Lia van Looij

Lieflijk kleinschalig landschap, glooiende essen met stromende beekjes op de stuwwal maar ook uitgestrekte hoogveengebieden. Twente biedt het allemaal. Welkom in Twente!

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ontdek Twente

Bij Twente denk je misschien aan kleinschalig boerenlandschap met glooiende essen en kabbelende beekjes. Wist je dat je in deze regio ook uitgestrekte hoogveengebieden vindt? Twente is daarnaast ook bekend om zijn landgoederen. Deze zijn veelal aangelegd door textielfabrikanten tijdens de hoogtijdagen van de textielindustrie. Grote variatie dus in landschapstypen, plant- en diersoorten en cultuurhistorie.

12_RobertP_4307

Robert Pater, landschapsadviseur Noordoost Twente

"Twente is voor mij mijn thuiskomplek omdat ik hier opgegroeid ben. Ik houd van de groene erfgoedelementen in het oude Twentse landschap zoals eeuwenoude hakhoutstoven, eiken knotbomen en oude landschapselementen en -structuren, zoals houtwallen. Ik word blij van de individuele particuliere eigenaar die zijn gronden landschappelijk wil inrichten, tot gebiedsinitiatieven waar mensen zich collectief inzetten voor het landschap. Ook word ik blij van agrariërs die het landschap waarderen naast hun bedrijfsvoering en hier nieuwe kansen zien. Zo was ik laatst bij een agrariër die door het gecontracteerde landschapsbeheer weer veel meer betrokken was geraakt bij het beheer hiervan. Mooi om te horen was dat hij zei als ik vroeger wist wat ik nu weet had ik het anders gedaan. Wat bewoners hier doen is heel divers. Zo merk ik dat veel nieuwe bewoners in het buitengebied open staan voor inrichtingsmaatregelen die de biodiversiteit bevorderen zoals b.v wilde bloemenstroken, heggen en fruitboomgaardjes. Agrariërs zien kansen in vergroeningsopgaven binnen hun bedrijfsvoering. Het gaat dan vaak om aanleg en herstel van houtwallen en singels, landschappelijke bosjes en randenbeheer. Ik heb mooi werk."

16_AnnemarieK_3992

Annemarie Kamerling, landschapsadviseur N.P. Sallandse Heuvelrug

"Ik vind de afwisseling en hoogteverschillen op de Sallandse heuvelrug heel mooi en ik houd van de diversiteit aan mensen. Ik word heel blij van een initiatief als dat van Leefbaar Beuseberg. Met de hele buurt denken zij na over hoe zij hun buurt leefbaar houden. Hierbij zijn energie en een gezonde agrarische sector belangrijke thema’s, maar ook het streekeigen landschap en de biodiversiteit worden nadrukkelijk besproken. Ik word vooral blij van hun actieve en opbouwende aanpak. En ook van alle initiatiefnemers die hun erf passend bij het landschap inrichten en de buurt hierbij betrekken."

Wandel- en fietstips

Wandelen, fietsen, een bezoek aan ons bezoekerscentrum Hof Espelo. Laat je verrassen door de veelzijdige natuur en het landschap van Twente! Hieronder een aantal inspirerende routes.

Eropuit

In Twente organiseren we heel vaak interessante en leuke activiteiten voor jong en oud. Reeën kijken met een ervaren gids, of uilenballen pluizen, of een wandeling langs erfgoed. Er is voor ieder wat wils.

Koetshuis Hof Espelo, Ben Vulkers (10)

Welkom in onze bezoekerscentra

In het glooiende Dal van de Mosbeek bij Vasse en op Landgoed Hof Espelo vind je onze bezoekerscentra in Twente. Je bent er van harte welkom. Onze vrijwilligers vertellen je graag over de omgeving en hoe je deze het best kunt ontdekken.

Planten en dieren

De variatie in landschapstypen maakt Twente een fijn gebied voor veel verschillende soorten dieren en planten, hoewel de soortenrijkdom ook in Twente onder druk staat. Een soort waar het - door allerlei maatregelen - inmiddels weer goed mee gaat is de boomkikker. Zo ver is het helaas nog niet met de veldleeuwerik. Lees meer over planten en dieren in Overijssel

natuurwerkdag Reestdal, Nico Kloek

Zet je in voor het Twentse landschap

Wil jij meehelpen met behoud en herstel van Twents landschap? Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen actief in Twente! Je kunt bijvoorbeeld denken aan het knotten van wilgen, snoeien van hoogstamfruitboomgaarden, steken van boompjes op de heide of het schonen van poelen. Dit is zomaar een greep uit het grote aanbod van vrijwilligersklussen. Ook helpen we mee met nieuwe ontwikkelingen in het landschap zoals het plaatsen van vlotjes voor de zwarte stern en het maken van eiafzetplekken voor de zandhagedis.

Korenbloem, Reestdal

Kruidige kernen dankzij jouw steun

In het najaar van 2020 deed Landschap Overijssel de oproep om te helpen bij de aanleg van kruidige kernen in het Reggedal. De respons was enorm. Met maar liefst 627 giften is ruim € 35.000 opgehaald. Daarbij kwam de gift van IJsfabriek Ben & Jerry’s in samenwerking met de Gemeente Hellendoorn. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen willen investeren in hun natuurlijk leefomgeving en de biodiversiteit,” zegt terreinbeheerder Evert Dijk trots. Door het kruidenrijk zadenmengsel wordt het Reggedal ruiger en dat is goed voor de biodiversiteit. De kruiden, grassen en bloemen trekken veel insecten, vogels en andere dieren aan, zoals het icarusblauwtje en de wielewaal die profiteren van de natuurlijker omstandigheden.

gevlekte orchis, Marco Gerritsen
Gevlekte orchis  Foto Marco Gerritsen
reebok
reebok  Foto Annie Keizer
Vliegend hert, Gerrit Rekers
Vliegend hert  Foto Gerrit Rekers

Nieuws uit Twente

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!