Terug 1,7 km

Ecologisch boeren

Raalte

Langs oude landgoederen en de boerderij & het land van ecologische boerderij Overesch (1,5 of 5,5 km) Natuurwinkel op het terrein aanwezig waar biologische producten gekocht kunnen worden, en tevens horeca-gelegenheid. Overesch is ook onderdeel v.d. fietsroute 'eten van het Sallandse land'.

Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig bij het startpunt: Overesch Ecologische Landbouw,Hondemotsweg 40, 8101 NJ Raalte. Tevens OV-mogelijkheid vanuit station Heino, en dan met OV-fiets, wandelend of eigen fiets in de trein, naar het startpunt. Extra 1,5 km. (zie oranje lijn) De fietsroute 'Eten van het Sallandse land' van Landschap Overijssel gaat tevens langs terrein van Overesch.

Route deels drassig. Geschikt schoeisel en/of droge sokken mee. Alternatieve route 3,8 km langer (oranje lijn). Kasteel Nijenhuis op loopafstand.

  • startpunt

    Overesch ecologische landbouw

    Overesch is een bedrijf met een volledig gesloten bedrijfskringloop.

    Overesch ecologische landbouw
  • horeca

    Boerderijwinkel

    Openingstijden: Dinsdag van 13.00 tot 18.00 uur Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur Donderdag van 9.30 tot 13.00 uur Vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

    http://www.overesch.nl
  • parkeerplaats

    Parkeerplaats met Wi-Fi

  • instructie

    Linksaf vanaf de parkeerplaats

    Linksaf vanaf de parkeerplaats (met de rug naar de parkeerplaats)

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Natuurboer Overesch

    Natuurboer Overesch

    Jan Overesch en zoon Rick runnen een biodynamische boerderij met koeien, varkens en akkers vol groenten en granen. Bij de boerderij zijn een winkel én een skybox om de varkens te bekijken die kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Tegenover groeien de artisjokken naast de zonnebloemen.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Biologische boerderijwinkel

    Biologische boerderijwinkel

    Ruim assortiment aan biologische producten verkrijgbaar, o.a. broccoli van eigen land die even verderop tijdens deze fietsroute op het land te zien is.

    Website Overesch
  • 3
    Bezienswaardigheid

    Varkens kijken

    Varkens kijken

    Hier kunt u in onze skybox naar de varkens kijken. U kunt hier van maandag t/m zondag gratis naar de varkens kijken.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Speeltuin

    Speeltuin

    Speeltuin voor de kinderen

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Tarwe voor brood, gebak, pasta

    Tarwe voor het brood

    Meel van tarwe is, afhankelijk van het ras geschikt voor het maken van brood, gebak en pasta. Tarwerassen worden ingedeeld naar groeiseizoen (wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe).

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Pompoenen in de bloei

    Pompoen uit de oven

    Wat heb je nodig: Verse tijm, 1 (oranje) pompoen, zeezout, 2 rode (gesnipperd) uien, 3 teen knoflook, 250 gr. (plakjes snijden) kastanjechampignons, (lokale) azijn, olijfolie, walnoten. (flinters) pittige kaas, hüttenkäse

    Werkwijze: Oven voorverwarmen op 200 graden, blaadjes tijm van takjes, pompoen in 8 parten snijden en ontdoen van draden/pitten, pompoenparten in ovenschaal leggen, bestrooien met uien, tijm, peper/zeezout, olie en azijn. In 40 min gaar laten worden; regelmatig bedruipen met braadvocht....

    Serveer met geroosterde walnoten, hüttenkäse en de flinters kaas. Lekker met couscous of bulgur.

  • 7
    Bezienswaardigheid

    Spelt voor brood

    Spelt voor brood

    Bij de biologische landbouw is er belangstelling voor de teelt van spelt omdat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen plantenziekten en insectenvraat. De zogenaamde harde korrel heeft een hoog gehalte aan gluten, wat gunstig is bij het bakken van brood.

    Tot in de middeleeuwen was spelt een wijdverbreide graansoort. De benedictijnse abdis Hildegard van Bingen schreef in de 12e eeuw dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven: "Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid"

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Amerikaanse windmolen

    Amerikaanse windmolen Overesch

    In 1854 in Amerika ontwikkeld, kwam dit type rond 1900 naar Nederland. Omstreeks 1920 werd deze molen door de familie Overesch aan de Raalter Wetering gebouwd en tot 1972 gebruikt bij het droogmalen van het omliggende terrein. In 2002 is deze gerestaureerd

    Tarwe, gerst, haver of rogge

    Op bordjes bij de windmolen staat nog weer eens handig op een rijtje wat tarwe, gerst, haver of rogge is. Tijdens deze fietsroute is tarwe, gerst én spelt in het landschap te zien, maar haver en rogge helaas (nog) niet. Meest verbouwde (graan) soort is mais.

  • instructie

    Weg oversteken

    Weg oversteken, en in tegenover liggend weiland rechts langs het water de route vervolgen. Je loopt tegen de richting in van de 'Boer & pret route' van Overesch. Drassig, bij nat weer minder geschikt. Alternatieve route; oranje lijn vervolgen, 3,8 km

  • instructie

    Linksaf, bruggetje over.

    Linksaf, bruggetje over.

  • instructie

    Rechtsaf

    Rechtsaf asfaltweg op.

  • instructie

    Rechtsaf

    Rechtsaf naar eindpunt

  • wandelknooppunt

    B21

  • eindpunt

    Overesch Ecologische Landbouw

  • instructie

    Station Heino

    Oranje lijn (1,5 km) vanaf station volgen naar het startpunt. Ook OV-fiets aanwezig. (niet te reserveren)

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Gemarineerde paardenbloemen

    Gemarineerde paardenbloemen

    Wat heb je nodig: Hand verse paardenbloemen, 20 g boter. Voor de vinaigrette; 3 eetl walnotenolie, 2 eetl azijn, 1 theel honing. Werkwijze: Paardenbloemen kort stoven in boter met theelepel water, uit laten lekken, afkoelen, en 1 a 2 uur in vinaigrette leggen.Serveer met molsla, noten & kaas.

  • wandelknooppunt

    D31

  • wandelknooppunt

    D32

  • wandelknooppunt

    D52

  • wandelknooppunt

    D53

Route is gemaakt door Overesch & Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons