Ecologisch boeren

Salland

Wandelen
2 km

Langs oude landgoederen en de boerderij & het land van ecologische boerderij Overesch (1,5 of 5,5 km) Natuurwinkel op het terrein aanwezig waar biologische producten gekocht kunnen worden, en tevens horeca-gelegenheid. Overesch is ook onderdeel v.d. fietsroute 'eten van het Sallandse land'.

Toegankelijkheid

Route deels drassig. Geschikt schoeisel en/of droge sokken mee. Alternatieve route 3,8 km langer (oranje lijn). Kasteel Nijenhuis op loopafstand.

Startpunt

Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig bij het startpunt: Overesch Ecologische Landbouw,Hondemotsweg 40, 8101 NJ Raalte. Tevens OV-mogelijkheid vanuit station Heino, en dan met OV-fiets, wandelend of eigen fiets in de trein, naar het startpunt. Extra 1,5 km. (zie oranje lijn) De fietsroute 'Eten van het Sallandse land' van Landschap Overijssel gaat tevens langs terrein van Overesch.

Highlights op deze route:

 • Overesch ecologische landbouw

  Overesch is een bedrijf met een volledig gesloten bedrijfskringloop.

 • Boerderijwinkel

  Openingstijden: Dinsdag van 13.00 tot 18.00 uur Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur Donderdag van 9.30 tot 13.00 uur Vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

  http://www.overesch.nl
 • Linksaf vanaf de parkeerplaats

  Linksaf vanaf de parkeerplaats (met de rug naar de parkeerplaats)

 • 1

  Natuurboer Overesch

  Natuurboer Overesch

  Jan Overesch en zoon Rick runnen een biodynamische boerderij met koeien, varkens en akkers vol groenten en granen. Bij de boerderij zijn een winkel én een skybox om de varkens te bekijken die kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Tegenover groeien de artisjokken naast de zonnebloemen.

 • 2

  Biologische boerderijwinkel

  Biologische boerderijwinkel

  Ruim assortiment aan biologische producten verkrijgbaar, o.a. broccoli van eigen land die even verderop tijdens deze fietsroute op het land te zien is.

  Website Overesch
 • 3

  Varkens kijken

  Varkens kijken

  Hier kunt u in onze skybox naar de varkens kijken. U kunt hier van maandag t/m zondag gratis naar de varkens kijken.

 • 4

  Speeltuin

  Speeltuin

  Speeltuin voor de kinderen

 • 5

  Tarwe voor brood, gebak, pasta

  Tarwe voor het brood

  Meel van tarwe is, afhankelijk van het ras geschikt voor het maken van brood, gebak en pasta. Tarwerassen worden ingedeeld naar groeiseizoen (wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe).

 • 6

  Pompoenen in de bloei

  Pompoen uit de oven

  Wat heb je nodig: Verse tijm, 1 (oranje) pompoen, zeezout, 2 rode (gesnipperd) uien, 3 teen knoflook, 250 gr. (plakjes snijden) kastanjechampignons, (lokale) azijn, olijfolie, walnoten. (flinters) pittige kaas, hüttenkäse

  Werkwijze: Oven voorverwarmen op 200 graden, blaadjes tijm van takjes, pompoen in 8 parten snijden en ontdoen van draden/pitten, pompoenparten in ovenschaal leggen, bestrooien met uien, tijm, peper/zeezout, olie en azijn. In 40 min gaar laten worden; regelmatig bedruipen met braadvocht....

  Serveer met geroosterde walnoten, hüttenkäse en de flinters kaas. Lekker met couscous of bulgur.

 • 7

  Spelt voor brood

  Spelt voor brood

  Bij de biologische landbouw is er belangstelling voor de teelt van spelt omdat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen plantenziekten en insectenvraat. De zogenaamde harde korrel heeft een hoog gehalte aan gluten, wat gunstig is bij het bakken van brood.

  Tot in de middeleeuwen was spelt een wijdverbreide graansoort. De benedictijnse abdis Hildegard van Bingen schreef in de 12e eeuw dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven: "Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid"

 • 8

  Amerikaanse windmolen

  Amerikaanse windmolen Overesch

  In 1854 in Amerika ontwikkeld, kwam dit type rond 1900 naar Nederland. Omstreeks 1920 werd deze molen door de familie Overesch aan de Raalter Wetering gebouwd en tot 1972 gebruikt bij het droogmalen van het omliggende terrein. In 2002 is deze gerestaureerd

  Tarwe, gerst, haver of rogge

  Op bordjes bij de windmolen staat nog weer eens handig op een rijtje wat tarwe, gerst, haver of rogge is. Tijdens deze fietsroute is tarwe, gerst én spelt in het landschap te zien, maar haver en rogge helaas (nog) niet. Meest verbouwde (graan) soort is mais.

 • Weg oversteken

  Weg oversteken, en in tegenover liggend weiland rechts langs het water de route vervolgen. Je loopt tegen de richting in van de 'Boer & pret route' van Overesch. Drassig, bij nat weer minder geschikt. Alternatieve route; oranje lijn vervolgen, 3,8 km

 • Linksaf, bruggetje over.

  Linksaf, bruggetje over.

 • Rechtsaf

  Rechtsaf asfaltweg op.

 • Rechtsaf

  Rechtsaf naar eindpunt

 • Wandelkeuzepunt B21

 • Overesch Ecologische Landbouw

 • Station Heino

  Oranje lijn (1,5 km) vanaf station volgen naar het startpunt. Ook OV-fiets aanwezig. (niet te reserveren)

 • 9

  Gemarineerde paardenbloemen

  Gemarineerde paardenbloemen

  Wat heb je nodig: Hand verse paardenbloemen, 20 g boter. Voor de vinaigrette; 3 eetl walnotenolie, 2 eetl azijn, 1 theel honing. Werkwijze: Paardenbloemen kort stoven in boter met theelepel water, uit laten lekken, afkoelen, en 1 a 2 uur in vinaigrette leggen.Serveer met molsla, noten & kaas.

 • Wandelkeuzepunt D31

 • Wandelkeuzepunt D32

 • Wandelkeuzepunt D52

 • Wandelkeuzepunt D53

Colofon: Route is gemaakt door Overesch & Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?