Terug 24 km

Fietsen rond Vollenhove

Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster.

Start en eindpunt is vakantiepark 't Akkertien op de Voorste, Noordwal 3 8325 PP Vollenhove. Parkeergelegenheid aanwezig bij het vakantiepark.

De route gaat over landwegen en verharde fietspaden, en is te volgen via fietsknooppunten, instructiepunten en met behulp van de routeapp.

 • startpunt

  Vakantiepak 't Akkertien

  Ga linksaf het vakantiepark af de Noordwal op. In de directe omgeving van deze route liggen interessante dorpjes/stadjes zoals Blokzijl, Giethoorn, Jonen, Belt-schutsloot en Dwarsgracht. Voor natuurliefhebbers; De Wieden en De Weerribben.

 • instructie

  Linksaf

  Ga aan het einde van het fietspad langs de Noordwal, linksaf de Wendeler Bentweg op. Fiets de Wendeler Bentweg uit, en steek de Oppen Swolle weg over. Ga rechtdoor de Halleweg in, en fiets deze weg uit.

 • instructie

  Rechtsaf

  Ga op het kruispunt rechtsaf de Bergkampen in. Fiets door tot fietsknooppunt 80

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Houtwallen

  Houtwal voor biodiversiteit

  Houtwallen en houtsingels zijn landschappelijk en ecologisch van grote betekenis en herbergen een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. De helling biedt variatie in nat/droog en warm/koud. De zonkant is interessant voor insecten, amfibieën en reptielen, de schaduwkant voor varens/mossen

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Fruitboomgaard

  Fruitboomgaard

  Op ieder boerenerf hoort een boomgaard, om pruimen en appels uit te kunnen snoepen en om zomers een beschaduwde plek te hebben waar het goed toeven is. Dicht bij huis, dat is van oorsprong de plek voor de boomgaard. Deze prominente plek geeft al aan hoe belangrijk de teelt van het fruit was.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Houtwallen

  Houtwal

  Aanleg van een houtwal

  Houtwallen worden gemaakt door een greppel te graven op de plaatsen waar een afscheiding gewenst is. De vrijkomende grond vormt een wallichaam direct naast de greppel. Het komt ook voor dat op korte afstand van elkaar twee evenwijdige greppels worden gegraven, met een wal er tussenin. ...

  In de praktijk worden houtwallen vaak aangelegd met de grond die vrijkomt bij het graven van een poel. Na het graafwerk wordt de wal beplant met bomen en struiken die in de omgeving voorkomen. Hierdoor past de houtwal mooi binnen het landschap én is de kans groot dat de gekozen soorten goed groeien.

 • instructie

  Linksaf

  Sla bij het kruispunt linksaf de Wendelerdijk in. Fiets door tot aan de Oppen Swolle weg en neem hier een scherpe bocht naar links. Ga verder op en fietspad langs de Oppen Swolle weg.

 • fietsknooppunt

  80

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Poel

  Poel

  Vroeger werden poelen gegraven om het vee van drinkwater te voorzien. Met de komst van drinkpompen voor het vee zijn veel poelen verwaarloosd, dichtgegroeid of verdwenen. Poelen zijn echter van grote betekenis als voortplantingswater voor amfibieën.

  Poel, Vollenhove
 • 5
  Bezienswaardigheid

  Uitspanning De Krieger

  De Krieger

  Aan Oppen Swolle stond vroeger een illustere pleisterplaats. Doorspekt met sterke verhalen, bol van historie. Café De Krieger, van de gelijknamige buurtschap. Al sinds de middeleeuwen was hier een sobere uitspanning voor passanten die zich konden laven aan een glas. Een druk bereisd traject.

  De diligence tussen Blokzijl en Zwolle hield er halt, de stoomtram stopte hier tussen 1914 en 1934. In het schenkhuis - kaal, zonder enige opsmuk - kon je een kaartje kopen.

 • instructie

  Oversteken

  Steek bij de tweede overgang de Oppen Swolle weg over. Ga rechtdoor het Dennenbos in. Fiets door tot aan de Y-splitsing en ga rechtsaf De Hoogte in.

 • instructie

  Rechtsaf

  Ga rechtsaf het Heetveld in. Sla aan het einde van het Heetveld linksaf en ga de Barsbeek in.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  't Bergje

  Zandkoele, Heetveld

  Zwerfkeien in de Zandkoele

  In Heetveld bevindt zich het geologisch monument de Zandkoele. In de Zandkoele wordt op een met houtsnippers en schelpen gemaakte kaart van Scandinavië de herkomst van de verschillende soorten zwerfkeien aangegeven. Tevens is er een kleine afgraving met een keileemwand te zien.

  In de 8e of 9e eeuw werd de keileembult waarop Vollenhove ligt al (sporadisch) bewoond door Frankische vissers.

 • instructie

  Rechtdoor

  Fiets door tot fietsknooppunt 81.

 • fietsknooppunt

  82

 • fietsknooppunt

  81

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Natuurmonumenten; De Wieden

  Het bezoekerscentrum 'De Wieden' van Natuurmonumenten is een bezoek meer dan waard. Naast interessante informatie over dit gebied kunt u ook gebruik maken van de toiletvoorziening of iets nuttigen in de theeschenkerij.

 • fietsknooppunt

  75

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Houtwal

  Houtwal

  Dubbele houtwal

  Van oorsprong hadden houtwallen als functie het wild buiten en het vee binnen de landbouwpercelen te houden. Daarnaast leverden ze geriefhout en brandhout. Aangelegd langs esranden, als begrenzing van landgoederen, rond de kleine percelen bij de dorpen, op de grenzen van beekdalen.

 • horeca

  Moespot

  In het dorp Moespot is een bezoekje aan het monumentale Café De Moespot, de moeite waard.

  Moespot
 • fietsknooppunt

  74

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Visserij in Vollenhove

  Visserij in Vollenhoven

  Vanaf eind 18e eeuw verdween de adel als bron van bestaan uit Vollenhove. De visserij werd langzaamaan de belangrijkste bron van inkomsten voor de burgerij. Al in de prehistorie werd er gevist in de kreken die afwaterden op de Vecht, die ten zuiden van de Voorst stroomde.

  Vollenhove groeide uit tot een belangrijke vissersplaats aan de Zuiderzee. Deze positie werd nog eens versterkt door de komst van tientallen vissers met hun schepen, die gedwongen werden om hun thuisbasis Schokland te verlaten (1859). Acht Schokker families vestigden zich op het eiland.

  Enkele belangrijke families van reders en vishandelaren ontwikkelden scheepswerf en een stoomtram voor de afvoer van vis naar het achterland. De afnemende visstand, dalende visprijzen en de roep om het afsluiten van de Zuiderzee, betekenden het einde van een tijdperk.

 • instructie

  Oversteken

  Ga rechtdoor over de rotonde Aan Zee in. Deze weg gaat over in Haven.

 • fietsknooppunt

  73

 • instructie

  Oversteken

  Steek het water over, ga rechtdoor langs Konter en volg dit weggetje rechtdoor. Ga aan het einde van dit weggetje rechtsaf De Voorst in.

 • instructie

  Linksaf

  Ga linksaf De Rede in. Ga aan het einde van De Rede linksaf De Noordwal in. Fiets door tot het startpunt.

 • eindpunt

  Vakantiepark t Akkertien

Route gemaakt door Landschap Overijssel

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!