Haaksbergen Wereldoorlog II

Zuid Twente

Fietsen
59 km

Route langs WO II-gedenkplekken rond Haaksbergen. Met deze route wil de maker allen aan wie wij onze vrijheid danken, eren. Zie ook de publicaties: 'Onder de Vliegroute' (H. Brummelman) en 'Dorp in de mediene' (R. Geritz-Koster), in te zien bij het Historisch Centrum Haaksbergen.

Toegankelijkheid

Route over zowel (on)verharde (bos-)fietspaden als asfaltwegen; volgt grotendeels fietsknooppunten.

Startpunt

Startpunt: Stationsstraat 3, 7481 JA Haaksbergen. Parkeren aan de Parallelweg aan de andere kant van het spoor. Daarnaast kan men parkeren en starten bij alle horeca gelegenheden in de route.

Highlights op deze route:

 • 1

  Museum Buurtspoorweg

  Museum Buurtspoorweg

  Het is thans een toeristen-spoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo. Maar deze werd aangelegd als aanvoerlijn voor de industrie in Twente en voor het eerst in 1885 in gebruik genomen door de Geldersch Overijssels Locaal Spoorweg Maatschappij (G.O.L.S.). Zie ook: www.museumbuurtspoorweg.nl

 • 2

  Holthuizerstraat/Hondelink

  Duits jachtvliegtuig

  Op 23 januari 1945 stortte na een luchtgevecht een Duits jachtvliegtuig neer. De piloot was UffZ. G. Langer. De plek waar dit plaatsvond is aan de Holthuizerstraat 11 voorheen C 185. (thans Hondelink) in de nabijheid van erve Ten Voorde. Bewoner is de familie Ter Woerst (Barg).

 • 3

  Hazemolenweg bombardement

  Bombardement woning 1945

  Op 31 maart sloeg het noodlot toe voor de familie Wilders in St. Isidorushoeve in wijk C nr 180a. Door een luchtaanval van geallieerden vliegtuigen werd de woning getroffen.

  Gesneuvelden

  Dina Wilders-Meijerink (39) en 4 kinderen kwamen daarbij om het leven: Fons (11), Marietje (10), Frans (6) en Jootje (3). Verder een jongeman Gerard Keizers (24), Hanna Jannink (45) en Gefr. Fritz Kuppich (Duits soldaat).

 • Horeca en/of toilet Dwars

  Cafe Dwars, St. Isidorushoeve: Voor openingstijden zie: www.cafedwars.nl

 • 4

  Beckummerweg oorlogsmonument

  Oorlogsmonument

  Het monuments stond voorheen op de kruizing Goorsestraat-Beckummerweg en wordt door leerlingen van de Bonifaciusschool onderhouden.

  Barakken

  Tijdens de oorlog is hier aan de Beckummerweg in oktober 1940 door de Duitsers een inlichtingenbarak gebouwd, in de volksmond 'de Barakken'. Na de oorlog werden de barakken gebruikt voor huisvesting ca 1946 tot 1960 en later huisvesting van bedrijven. Van 1969-2010 provincie Overijssel.

  Wederopbouw

  Het Erve Boonk werd door de geallieerden onder vuur genomen en alleen de voorgevel bleef intact. Na de bevrijding werd de boerderij weer opgebouwd met overheidssteun (zie ook het bord dat hier geplaatst is).

 • 5

  Leferinksweg / Thunderbolt

  Amerikaanse Thunderbolt

  Op 30 januari 1944 is achter het erve Leferinksweg 10 een Amerikaanse Thunderbolt neergestort. De piloot was 2nd. Lt. E.R. Maed.

 • 6

  Beckummerweg / Messerschmitt

  Messerschmitt BF 109

  Crash op 23 februari 1945 van een Messerschmitt. Piloot is onbekend. Plaats is achter de boerderij van Keizer (Rietoarend).

 • 7

  Neergekomen parachutist

  Duits piloot

  De neergekomen Duits piloot Feldwebel Felix Emmerich is zwaar gewond geraakt (zie volgende punt Oude Boekeloseweg).

 • Rustpunt Ensinkweg

  Rustplek waar men van koffie of thee kan genieten.

 • 8

  Oude Boekeloseweg / Focke Wulf

  Focke Wulf

  Op 10 oktober 1943 is hier een Duits vliegtuig van het type Focke Wulf Fw 190 A 5 om 15.00 uur neergestort. Piloot was Feldwebel Felix Emmerich. De zwaargewonde piloot kwam terecht op de hoek Schoolkaterdijk / Rondeelweg.

 • 9

  Molenbeltenweg / Lanceerbasis

  Lanceerinrichting V1

  Hier aan de Molenbeltenweg werd een lanceerbasis voor V1-raketten gebouwd.

  Lanceerinrichting

  De foto laat één lanceerinrichting zien zoals die geplaatst zou moeten worden.

 • 10

  Leppepaalweg / Wellington

  Wellington HE281

  Op 24 mei 1943 stortte een vliegtuig van het type Wellington HE 281 neer aan de Leppepaalweg bij de boerderij van G. Meijer. Piloot, Leslie Gorden Sutherland Canada, Dunkerley (Engeland), Jepson (Engeland), Masterson (Canada), Rivest (Canada). Allen begraven in Haaksbergen.

 • Infocentrum de Wakel

  De Wakel: voor openingstijden zie www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/buurserzand/infocentrum-de-wakel

 • 11

  Rietschotweg / Duits vliegtuig

  Messerschmit

  20 februari 1943: crash van een Duits vliegtuig van het type Messerschmitt op de hoek Stendermolenweg/Rietschotweg waarbij twee bemanningsleden sneuvelden, piloot Lt. Norbert Budde en marconist gefreiter Karl Roth.

 • 12

  Porikweg / Engelse Spitfire

  Spitfire

  Achter de boerderij van H.J. ter Huurne (’t Hag) aan de Porikweg 7 stortte op 4 januari 1945 een vliegtuig neer. Het betrof de Spitfire van piloot Kester Jack Thomsen uit Canada.

  Meijersgaardenweg

 • Horeca en toilet Captain-Jack

  Restaurant Captain-Jack.Voor openingstijden zie: www.captainjack.nl

 • 13

  Hegeveldweg / Halifax

  Halifax

  Achter het woonhuis van A.J. ten Harkel aan de Bramerveldweg verongelukte op 13 mei 1943 tijdens WO II een halifax bommenwerper in het weiland. Piloot Flt. J. Sale en de Engelsen Richards en Sawyer kwamen hier bij om. Allen begraven in Haaksbergen.

  Schijnvliegveld

  Hier in de buurt, op de hoek van de Bramerveldweg en de Witteveenweg, bevond zich een 'schijnvliegveld', compleet met landingsbaan en houten vliegtuigen die werden verlicht als het donker werd.

 • Witteveenweg rustplek

  Rustplek waar men van koffie of thee kan genieten.

 • 14

  Luchtafweergeschut & zoeklicht

  Luchtafweergeschut

  Aan de Bramerveldweg stond een zoeklicht en 'Flakgeschütz' (luchtafweergeschut). Ook op andere plekken rond Haaksbergen werd luchtafweergeschut geïnstalleerd, o.a. in de driehoek Krakeelsweg - Watermolenweg - Veenrietweg en op de hoek Hazenweg-Stepelerveldweg.

  Zoeklicht

  Zoeklicht dat werd gebruikt om de vliegtuigen te volgen en vervolgens met 'Flakgeschutz' (luchtafweergeschut) neer te halen.

 • Horeca en/of toilet Harmölle

  Restaurant Harmölle. Voor openingstijden zie: www.haarmuehle.de

 • 15

  Alsteedseweg / B17

  Bommenwerper B17

  10 Oktober 1943 werden 3 Amerikaanse bommenwerpers neergeschoten. 1 stortte er in Buurse neer 2nd. Lt. F Ward. Uit elk vliegtuig sneuvelde een inzittende die op Haaksbergse grondgebied neerkwamen: Schneider, Rightmire en Look. Deze werden in Haaksbergen begraven en later in Margraten.

 • Horeca en/of toilet Hooge Esch

  Pannenkoekenrestaurant Hooge Esch Buurse: Voor openingstijden zie: www.hoogeeschbuurse.nl

 • Horeca en/of toilet Winkelman

  Café Winkelman: Voor openingstijden zie. http://www.cafewinkelman.nl/

 • 16

  Munsterdijk / Engelse jager

  Tempest MK V

  Op 24 februari 1945 stortte piloot Lt. L.A. Wood met zijn gevechtsvliegtuig Tempest MK V neer bij de Munsterdijk nabij boerderij ter Heegde (‘De Hilder’). De Tempest was de snelste jager van de Engelse luchtmacht.

 • 17

  Zendvelderweg / Wellington

  Wellington bommenwerper

  Aan de Zendvelderweg 7 stortte op 24 mei 1943 Edward Silas Morris neer met zijn bommenwerper van het type Wellington HE 290. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. De gesneuvelden zijn: : Dunkerley, Williamson, Thompson, Stewart en Morris. Begraven in Haaksbergen.

 • 18

  Buurserveen / Halifax

  Engelse Halifax

  De Engelse Halifax van piloot F.Lt J.R. Frith kwam neer in het Buurserveen op 28 augustus 1942. Hierbij kwamen 7 bemanningsleden om het leven, de namen zijn: Wilson, Hopkins, Frith, Blundall, Briant, Craig en Duncombe. Begraven in Haaksbergen.

 • 19

  Buurserveen / Duits vliegtuig

  Focke Wulf

  Het jachtvliegtuig type 'Focke Wulf' van de Duitse piloot UFFZ. A. von Hoofen stortte hier neer op 1 januari 1945. De gesneuvelden zijn: Wilson, Hopkins, Frith, Blundall, Briant, Craig en Duncombe. Begraven in Haaksbergen.

 • 20

  Schuilhut Assinkbos

  Schuilhut

  De familie van slager De Lieme hielt zich eerst schuil in een hutje in het Assinkbos. De hut stond in de buurt van deze woning. Op 25 maart 1943 verhuisden ze naar het Honescbos.

  Verraden

  In 1943 kwamen ook 16 joden uit Eibergen voor een schuilplek naar het Honeschbos hier in de buurt. Ze werden verraden aan de Duitsers en tijdens de klopjacht op een zondagmorgen werd ook de familie De Lieme opgepakt.

 • 21

  Bombardement Westendorp

  Voltreffer woning Westendorp

  Op 3 april 1945 in de nacht van de bevrijding op Paaszaterdag viel een bom op de woning van Westendorp (Slatboer), waarbij twee kinderen van de familie Westendorp om het leven kwamen, te weten Jo (1929) en Wilhelmien (1937). Het boerderijtje Slatboer aan de Eibergsestraat is daarna herbouwd.

 • Horeca en/of toilet Watermolen

  Hier aan de Watermolen kan men even uitrusten en wanneer de molen geopend is van binnen bekijken. Voor openingstijden zie: www.watermolle.nl

 • 22

  Noodlanding / Focke Wulf

  Messerschmitt

  Op 22 januari 1945 maakte een Duitse Messerschmitt een noodlanding op de Es aan de Buurserstraat achter de woning van K. van Houten.

 • 23

  Buurserweg / Duits vliegtuig

  Buurserweg / Duits vliegtuig

  Het eerste vliegtuig die op 1 januari 1945 neerkwam op de Buurserweg - tussen de woningen op nummers 196 en 198 - was een Duits gevechtsvliegtuig van het type 'Focke Wulf'. Staffelkaptän Hptm. Norbert J. Katz kwam daarbij om het leven.

 • 24

  Tewerkstelling (Slavenweide)

  Slavenweide.

  Op deze plek werden Haaksbergse mannen en vrouwen bijeengebracht voor tewerkstelling in Duitsland. Zie voor verdere informatie het bord dat hier is geplaatst.

 • 25

  Bombardement / Buurserstraat

  Bombardement bij vergissing

  In de laatste maanden van WO II, op 4 maart 1945 vloog een formatie Amerikaanse vliegtuigen vanuit Frankrijk over Nederland. Daarbij werd op ongelukkige wijze Haaksbergen getroffen; een bombardement waarschijnlijk bij vergissing. Hieronder het huis van de familie Noordink.

  57 Haakbergers komen om het leven

  De bommen vielen in de Klaashuisstraat, Buurserstraat, Beverstraat, Veldkampstraat, Vinkstraat en de Enschedesestraat. Hierbij kwamen 57 inwoners om het leven. Één van de slachtoffers was de burgemeester. Jhr. Von Heijden.

  Gaten in de gevel

  Woonhuis van de familie Schreibelt waar de gaten van het bombardement nog duidelijk zichtbaar zijn. In 1965 stond de woning er nog.

 • 26

  Begraafplaats geallieerden

  Begraafplaats geallieerden

  Op deze begraafplaats zijn de omgekomen bemanningsleden van de geallieerde vliegtuigen begraven, 20 van de 23 geallieerden. De 3 Amerikanen zijn in 1946 herbegraven in Margraten.

 • 27

  Herdenkingsmonument

  Herdenkingsmonument

  Op 26 november 1949 werd dit oorlogsmonument, “Moeder van het verzet”. ontworpen door Corinne Fransen-Heslenfeld, onthuld (plaatselijke benaming: Hanna van de Markt). Bij dit monument hoort een plaquette met daarop alle namen van slachtoffers. Deze bevind zich in het gemeentehuis.

  Gevallene Haaksbergen

  Later werd er naast de raadszaal een nieuw monument gemaakt met een kopie van dit namenplaquette. Ook het Indië monument werd aan dit nieuwe monument toegevoegd.

 • 28

  Betsie Frankenhuis

  Beeldje van Betsie Frankenhuis

  Betsie Frankenhuis geld als symbool voor alle joodse inwoners van Haaksbergen tijdens de Jodenvervolging/Holocaust 1940-1945.

 • 29

  Herdenkingsmonument Meistaking

  Gefusillieerd

  Op 29 april 1943 werd bij machinefabriek Stork in Hengelo het sein gegeven voor een staking waaraan ook het personeel van textielfabriek Jordaan meedeed. Het gevolg was dat 24 mensen in Haaksbergen werden opgepakt, waarvan er 8 werden gefusilleerd.

  Plaats van executie is bij de Broeierd Hengelosestraat Enschede, waar een monument is geplaatst. Voor meer informatie volg de link. https://www.tracesofwar.nl/sights/3651/Monument-Executies-Enschede.htm

  Herdenkingsmonument Meistaking

  Na de oorlog werd hier een gedenksteen geplaatst voor de omgekomen medewerkers van textielfabriek Jordaan. Inmiddels is de steen ingemetseld in één van de muren van Gezondheidscentrum "De Bouwmeester".

 • Horeca en/of toilet Markt

  Hier zijn verschillende horecagelegenheden.

Colofon: De route is gemaakt door Gerard Vaanhold.
Deel deze pagina