Landgoed Beerze

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
4 km

Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze.

Toegankelijkheid

Verharde paden en zandpaden.

Startpunt

Startpunt: Beerzerpoort 4 in Beerze Parkeren op parkeerplaats en bij voorkeur niet bij de schuilhut.

Highlights op deze route:

 • Wandelkeuzepunt L31

 • 1

  Welkom in Beerze

  Natuur en cultuur in Beerze

  Natuurgebied Beerze is zo'n 400 ha groot en zeer divers in landschapstypen. Zo zijn er cultuurgronden langs de Vecht bij het esdorp Beerze, een kamduin, jeneverbesstruwelen, een veenputtencomplex, droge en natte heide, stuifzand en oude dennenbossen. Landschap Overijssel beheert het natuurgebied.

  Landhuis Beerze

  Temidden van alle landschapstypen ligt het oorspronkelijke 'Landgoed Beerze', bestaande uit een landhuis en landgoedbos.

  Hoevenzwermnederzetting

  Het dorp Beerze is een mooie en authentieke hoevenzwermnederzetting (het woord zegt precies wat het is) en een typisch esdorp. Op de zwarte houten schuren zijn kenmerkende strovlechtwerken te vinden. Deze vind je ook nog stroomopwaarts in naburige dorpen langs de vecht.

 • 2

  Kamduinen

  Los zand stuift!

  In de één na laatste ijstijd ontstond een breed en diep oerstroomdal op de plek waar nu de Vecht stroomt. Na de ijstijd raakte het stroomdal gevuld met zand dat door de wind werd aangevoerd. In de loop van de tijd werd het warmer en vormde zich veen en klei op de zandlaag.

  Mensen

  Vaak als gevolg van te intensief menselijk ingrijpen zoals ontbossing, branden, ontginning en overbegrazing, kwam het zand aan de oppervlakte te liggen. De hoogste plekken raakten in verstuiving. Op lagere terreinen hielden planten en bomen het zand 'vast'.

  Op de kop

  Er ontstond een omkering van het reliëf: de hogere delen stoven diep uit en de lagere delen werden opgehoogd. Die enorme afwisseling in hoogtes is kenmerkend voor Beerze en ervaar je volop als je hier wandelt.

  Kamduinen

  Op de grens van het stuifzandgebied en de oude cultuurgronden ontstonden prachtige kamduinen: duinen met een steile, scherp begrensde wand. Om het oude cultuurland tegen verstuiving te beschermen, zijn op deze grens eiken geplant. De eiken stoven ook onder en men plantte er weer nieuwe bovenop.

 • Wandelkeuzepunt L42

 • Wandelkeuzepunt L43

 • 3

  Bijzondere planten en dieren

  Rood is de kleur!

  Rood? Ja, en dat maar liefst 26 keer. In Beerze komen 26 Rode Lijstsoorten voor. Soorten die voorkomen op de lijst met bedreigde dier-en pantensoorten. De meesten zijn te vinden op de heidevelden en in de veenputten.

  Blauwe bloemen en vlinders

  Ook op de rode lijst staat de blauwe klokjesgentiaan. In de zomer bloeit deze soort en dan zie je hier ook het gentiaanblauwtje, een vlinder die haar eitjes uitsluitend afzet op de klokjesgentiaan. We vinden hier ook de kleine veenbes en lavendelheide.

  Bruine reptielen

  Maar ook dieren van de rode lijst vind je hier. Met heel veel geluk zie je de heel schuwe en enige giftige slang van Nederland zich opwarmend in de zon. Ook de zandhagedis komt hier voor. Bij mooi weer zie je deze nog wel eens wegschieten van het pad.

  Zwarte vogels

  Meer kans heb je op het zien en vooral horen van Nederlands grootste zangvogel. De raaf. Zo groot als een buizerd is deze kraaiachtige die na vele heel moeilijke jaren langzaam terugkeert in de Nederlandse natuur.

  Onzichtbaar

  Als de nacht valt begint in de zomer een heel merkwaardige vogel te... tja zingen kun je het niet noemen... zijn geluid te maken. De nachtzwaluw, die uitzonderlijk goed gecamoufleerd is, is een zelden geziene en graag gehoorde broedvogel in Beerze.

 • Wandelkeuzepunt L40

 • 4

  Vogels

  Vogels

  In dit deel van Beerze vind je enkele karakteristieke broedvogels. Bijvoorbeeld de Boomvalk, Roodborsttapuit, Boomleeuwerik, Geelgors (meest voorkomende Rode Lijst-soort) en de zeldzame broedvogels Raaf en Nachtzwaluw. Ook wintergasten en doortrekkers Tapuit en Klapekster worden regelmatig gezien.

 • Wandelkeuzepunt L44

 • 5

  Huis Beerze

  Huis Beerze

  Via een statige en iets oplopende laan heb je prachtig zicht op het landhuis Beerze dat in 1924 is gebouwd.

  Historie

  Het huidige huis is gebouwd op de plek waar vroeger het bouwhuis stond van de havezathe Beerse. Dit huis werd al in 1328 genoemd. Rond 1746 is het huis afgebroken.

  Bezoek

  Regelmatig verbleven koningin Juliana en haar man prins Bernhard op landgoed Beerze. De toenmalige bewoners waren goed bevriend met de koninklijke familie.

 • Wandelkeuzepunt L30

 • 6

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap!

  sms & doneer eur 2,50

  Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

 • Wandelkeuzepunt L31

Colofon: Route gemaakt door Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?