Deze route loopt over landgoed Westerflier dat sinds 1854 in handen is van de familie Schimmelpenninck. Westerflier vormt samen met het Nijenhuis ten oosten van Diepenheim een geheel. Een afwisselende wandeling langs de Schipbeek, glooiende essen, bosgebied en met het mooie huis Westerflier.
Startpunt: Café-Restaurant De Viersprong, Lochemseweg 1, Markelo. Parkeergelegenheid aanwezig.
Bij nat weer, laarzen aan, paden en dijk kunnen modderig zijn.
Kort na de aankoop van het landgoed Westerflier bouwde de nieuwe eigenaar, Rutger Jan Schimmelpenninck, bij de kruising van de Westerflierweg en de pas aangelegde rijksweg Hengelo-Zutphen deze uitspanning. Hier konden paarden gewisseld worden terwijl de passagiers iets konden nuttigen in het café.
Bij de Viersprong ontstond een gehucht bestaande uit enkele boerderijen, een bakkerij en een molen. De molen is in de jaren ’50 afgebrand. In de voormalige bakkerij is nu een B&B gevestigd.
www.4-sprong.nlHet bosgebied waar een deel van de route doorheen loopt, is rond 1900 geplant op het Maserveld, een uitgestrekt heideveld. Vroeger moet het hier heel kaal zijn geweest zodat de molen bij de Viersprong voldoende wind kon vangen.
Aanvankelijk stonden hier vooral grove dennen maar geleidelijk zijn er ook andere boomsoorten zoals eik, lariks, beuk, Amerikaanse eik en Douglas sparren aangeplant.
Over een betonnen brug gaat de route naar de andere oever van de Schipbeek. Deze ‘beek’ was oorspronkelijk bedoeld als scheepvaartkanaaltje maar heeft sinds de komst van spoor- en wegverkeer alleen nog een functie voor de waterhuishouding.
Het Waterschap Rijn en IJssel heeft de natuur iets meer ruimte gegeven door de noordelijke oever niet meer te maaien. We kijken uit over een weids landbouwgebied richting Lochem.
Voor de aanleg van het Twentekanaal was dit gebied slecht ontwaterd en konden de lagere delen langdurig onder water staan. Om die reden staan de meeste boerderijen wat hoger.
Bij deze karakteristieke pachtboerderij ligt de voormalige tol waar onder andere passerende rijtuigen tol moesten betalen. De tarieven staan op het bord bij de slagboom.
De pachter van de Houboer was tevens ‘tolgaarder’. De tol heeft nog tot rond 1950 gefunctioneerd. De tolgelden waren bedoeld voor het onderhoud van de Westerflierweg.
Landgoed Westerflier is een particulier landgoed dat sinds 1854 in handen is van de familie Schimmelpenninck. Het vormt samen met het Nijenhuis ten oosten van Diepenheim een geheel.
Deze plek had strategische waarde vanwege de hogere ligging op het meest zuidelijke punt van de stuwwal van Markelo. Het huidige huis is in 1729 gebouwd door Johan van de Sluys, houtkoper afkomstig uit Haaksbergen.
Bij het Westerflier lag destijds een uitgebreid grachtenstelsel bedoeld om boomstammen te bewaren die over de Schipbeek werden aangevoerd. Een boom die minimaal een jaar in het water heeft gelegen, levert een betere kwaliteit hout. Het Westerflier en het lange bijgebouw worden particulier bewoond.
nijenhuisenwesterflier.nlU steekt de zandweg over en loopt langs de bosrand en komt op de hoger liggende es waar vroeger vooral rogge en andere granen werden geteeld. De boerderijen liggen wat lager langs de randen van de es. Een typisch Twents landschap
De brug brengt u over de Regge die hier nog maar een klein stroompje is. Toch hebben hier in vroeger eeuwen kleine vrachtbootjes gevaren, de zogenaamde ‘zompen’. Een brede strook langs de kronkelende Regge heeft een natuurbestemming gekregen.
Via een ‘holle’ weg en over een voormalig boerenerf komt u weer in het bosgebied dat is aangelegd voor de houtproductie. Hout wordt hier nog steeds geproduceerd maar andere functies zoals natuur en recreatie spelen in toenemende mate een rol.
Vlak voor u weer terug bent bij de Viersprong ziet u aan uw linkerhand een urnen-begraafplaats. Natuurwens biedt de mogelijkheid om urnen te begraven in het oude loofbos.
www.natuurwens.nlRoute gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m. Albert Schimmelpenninck