Een groot deel van deze route loopt over het landgoed Westerflier dat sinds 1854 in handen is van de familie Schimmelpenninck. Westerflier vormt samen met het Nijenhuis ten oosten van Diepenheim een geheel. Een wandeling langs de Regge, Schipbeek, essen, bosgebied en het mooie huis Westerflier.
Startpunt: parkeerplaats Deventerdijk, Diepenheim. Te bereiken via de Morsdijk ten zuiden van Diepenheim. Rijd de Morsdijk uit, deze gaat over in de Deventerdijk. Na ca 250 m ziet u de parkeerplaats aan uw rechterhand.
Bij veel neerslag kan het pad langs de Schipbeek onder water staan. Ga in dat geval bij POI 7 voor het Westerflier langs terug naar 1.
Bij het Westerflier ligt de oorsprong van het riviertje de Regge. Daar ligt een inlaat waar water vanuit de Schipbeek de bovenloop van de Regge voedt. Als u de Deventerdijk iets verder volgt, komt u bij de brug waar het begin van de Regge te zien is.
Op het informatiebord leest u over de ‘beken-driehoek’ van Diepenheim en de belangrijke rol die de stad Deventer hier gespeeld heeft.
U neemt het pad langs de bosrand en volgt dit tot het erve Nijland, een grote boerderij die rond 2010 werd omgevormd tot ‘knooperf’. Rond het erf liggen twee nieuw gebouwde ‘schuurwoningen’ met groene daken. In de oorspronkelijke boerderij zijn 3 woningen ondergebracht.
Het erf vormt tevens het knooppunt van een 3-tal paden. U loopt om de boerderij heen over een smal pad door een paardenweide en langs knotwilgen.
Bepaalde soorten bomen werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Dit gebeurde op grote schaal en knotbomen zijn dan ook kenmerkend voor het Nederlandse landschap. De bekendste knotboom is de wilg, zoals deze hier. Die had (en heeft) overigens ook een functie als erfafscheiding.
De dunne, flexibele twijgen van de wilg (wilgentenen) zijn geschikt voor het vlechten van bijvoorbeeld manden. De dikkere takken lenen zich goed als bezemsteel. Van het dikste hout maakte men vroeger o.a. klompen en wat overbleef kon in de kachel.
Nu we dit soort gebruikshout minder nodig hebben, dreigt de knotboom uit ons landschap te verdwijnen. Dat is jammer; naast landschappelijke waarde bieden knotbomen broedgelegenheid voor vogels en voedsel- en leefplekken voor insecten. Ook reeën en andere dieren vinden er een schuil- en voedselplek.
Meer weten over knotbomen?De brug brengt u over de Regge die hier nog maar een klein stroompje is. Toch hebben hier in vroeger eeuwen kleine vrachtbootjes gevaren, de zogenaamde ‘zompen’. Een brede strook langs de kronkelende Regge heeft een natuurbestemming gekregen.
U steekt de zandweg over en loopt langs de bosrand en komt op de hoger liggende es waar vroeger vooral rogge en andere granen werden geteeld. De boerderijen liggen wat lager langs de randen van de es. Een typisch Twents landschap
Aan de andere kant van de es loopt u langs de bosrand naar een bankje waar u kunt genieten van het uitzicht; over de es ziet u in de verte Huis Westerflier met bijgebouwen.
Bij deze karakteristieke pachtboerderij ligt de voormalige tol waar onder andere passerende rijtuigen tol moesten betalen. De tarieven staan op het bord bij de slagboom.
De pachter van de Houboer was tevens ‘tolgaarder’. De tol heeft nog tot rond 1950 gefunctioneerd. De tolgelden waren bedoeld voor het onderhoud van de Westerflierweg.
Landgoed Westerflier is een particulier landgoed dat sinds 1854 in handen is van de familie Schimmelpenninck. Het vormt samen met het Nijenhuis ten oosten van Diepenheim een geheel.
Deze plek had strategische waarde vanwege de hogere ligging op het meest zuidelijke punt van de stuwwal van Markelo. Het huidige huis is in 1729 gebouwd door Johan van de Sluys, houtkoper afkomstig uit Haaksbergen.
Bij het Westerflier lag destijds een uitgebreid grachtenstelsel bedoeld om boomstammen te bewaren die over de Schipbeek werden aangevoerd. Een boom die minimaal een jaar in het water heeft gelegen, levert een betere kwaliteit hout. Het Westerflier en het lange bijgebouw worden particulier bewoond.
nijenhuisenwesterflier.nlVia de weg die tussen de boerderij en de stallen loopt, komen we bij de brug over de Schipbeek en lopen vervolgens over het ‘schouwpad’ langs deze brede watergang.
Deze ‘beek’ was oorspronkelijk bedoeld als scheepvaartkanaaltje maar heeft sinds de komst van spoor- en wegverkeer alleen nog een functie voor de waterhuishouding. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft de natuur iets meer ruimte gegeven door de noordelijke oever niet meer te maaien.
In periodes met veel neerslag kan het pad langs de Schipbeek onder water staan. Neem in dat geval bij POI 7 het pad voor het Westerflier langs terug naar 1.
Waar een betonnen dam ligt, steken we de Schipbeek over. Bij hoge waterstanden kan het water over deze dam lopen. In dat geval loopt u verder door tot aan de weg Diepenheim-Gelselaar.
Tot in de 19e eeuw waren er nog weinig bruggen geschikt voor rijtuigen. Om aan de overkant te komen moest men waden door het water waar het niet te diep was. Zo’n plek werd een ‘voorde’ genoemd. De betonnen dam die er nu ligt, kunnen we zien als een moderne uitvoering van een voorde.
Niet ver van de Schipbeek staat langs het fietspad een monumentale eik. Hierin heeft kunstenaar Jeroen Kooijmans op 7,5 m boven het maaiveld een ‘boomtuin’ geconstrueerd. Boven in de kruin is een tuintje met een bankje om te genieten van het uitzicht (www.bestemmingbuitenlucht.nl).
Met het ontwerp realiseerde Kooijmans iets dat past in de Nederlandse traditie: hij maakte er land bij, maar dan in de lucht. In de landschappelijke omgeving voegt hij iets stedelijks toe, een vorm van hoogbouw. Door de constructie in de monumentale boom wordt geen schade toebracht aan de boom.
drawingcentre.nl/de-boomtuinRoute gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m. Albert Schimmelpenninck
Help ons de Kasteelprijs 2025 te winnen. Met jouw stem maak je kans op een luxe diner en overnachting.
Stem hier