Ootmarsum Vlinderpunten midden

Noord Twente

Fietsen
27 km

Zie je in Noordoost-Twente een rode vlinder? Stop dan even, want de vlinders staan op bijzondere plekken. Ze zijn leuk om te bezoeken en je hoort er alles over Noordoost-Twente. Deze route gaat langs 3 vlinderpunten: museum Natura Docet Wonderryck Twente, De IJskuip en Openluchtmuseum Ootmarsum.

Toegankelijkheid

Fietsroute gaat over verharde paden.

Startpunt

Startpunt: Natura Docet Wonderryck Twente, Oldenzaalsestraat 39, Denekamp. Parkeerruimte, fietsoplaadpunt en museumrestaurant aanwezig.

Highlights op deze route:

 • 1

  Museum Natura Docet

  Natura Docet

  Museum Natura Docet is het oudste, regionale natuurhistorische museum van Nederland. Grondlegger van het museum is dorpsonderwijzer Bernink (1878-1954). Vanuit zijn ouderlijk huis begon hij met het verzamelen 'van de natuur', wat leidde tot de oprichting en opening van zijn museum in 1911.

  Steun van textielfabrikanten

  Meester Bernink verzamelde ‘Twente’: van zwerfkeien en opgezette ijsvogels tot vlinder- en insectencollecties. Het museum kwam tot stand met financiële ondersteuning van Twentse textielfabrikanten als Van Heek, Scholten en Jannink.

  Belevingsmuseum

  Verwonder je over de collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de landschapstuin. Een uniek belevingsmuseum waar je oog in oog staat met de natuur en de dieren van het Twentse land. Dichterbij kom je niet!

  Meer informatie?
 • 2

  De IJskuip - Erve Kuiper

  Boerderijdieren

  Boerderij Erve Kuiper is opgericht in 1936. Op het boerenerf is van alles te doen: de varkens en de kippen worden gevoerd of de koeien worden gemolken. Kinderen kunnen altijd helpen met het verzorgen of vertroetelen van de dieren en ze kunnen zich uitleven in de grote speeltuin.

  IJskuip

  Sinds 2012 is er ook een ijssalon bij de boerderij: De IJskuip. Ambachtelijk schep- en softijs en eigengemaakte, milieuvriendelijke koffie op het boerenerf.

  Meer informatie?
 • 3

  Openluchtmuseum Ootmarsum

  Openluchtmuseum Ootmarsum

  Openluchtmuseum Ootmarsum: de plek om te ontdekken hoe de mensen in Twente 200 jaar geleden leefden. In 'Het land van Heeren en Boeren', een museumpark met 15 gebouwen, is van alles te doen.

  Luusterkeske

  In de boerderijtjes zie je het boerenleven van toen en allerlei oude ambachten. Bovendien krijg je een 'Luusterkeske' mee: een audiotour waarmee je op 30 plekken informatie hoort.

  Meer informatie?
Colofon: Route gemaakt door Vlinderpunten Noordoost-Twente.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?