Trailrun dwars door de bossen op de Lonnekerberg en over het 'belevingspad' op het voormalige vliegveld. Gebruik van smartwatch wordt aanbevolen. Routelijn goed volgen, er zijn geen instructiepunten. Informatie in de app is ook na of voor het trailrunnen te bekijken.
Toegankelijkheid
Deels bos- en onverharde paden, en over het asfalt van voormalig vliegveld Twente. Afwisselende route met gevarieerd landschap.
Startpunt
Op het dorpsplein, bij het plein Bergweg/Dorpsstraat bij de kerk, in Lonneker kan geparkeerd worden.
Highlights op deze route:
-
Dorpsplein Lonnekerberg
Startpunt trailrun 10 km. Mogelijkheid parkeren auto en/of fiets
-
Wandelkeuzepunt X16
-
Café Sprakel
-
Wandelkeuzepunt X18
-
1
Parallax
Parallax
Twee voormalige opslagtanks voor brandstof (Air Fuel Station Zuid) zijn opengesneden, deels ontmanteld en helemaal schoongemaakt. Geheimzinnige tunnels gaven toegang tot de verborgen tanks.
Lenzen
Nu worden de tunnels afgesloten door een deur, maar speciale lenzen in de deur geven een bijzondere kijk op het interieur van de tunnels.
Uitkijkpunt
De twee uitkijkpunten bovenop de tanks geven uitzicht over het open veld waar reeën en vogels te zien zijn. De parallax is een ontwerp van kunstenaar Paul de Kort i.s.m. landschapsarchitect Marcel Eekhout. Hoe mooi is het om hier te zitten en te genieten van een mooie 'zomernacht'?
-
2
Schietbaan
Schietbaan
Op de oude schietbanen werden handvuurwapens en boordwapens in vliegtuigen getest. Aan het begin van de boordschietbaan stelde men vooral Messerschmitts op. Verderop stond een bunker gebruikt als kogelvanger.
Herinneringspad
Langs de boordschietbaan is een herinneringspad aangelegd met persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd in het Fliegerhorstgebied. Verhalen over de verdreven boeren, de bezetting, gevechtshandelingen, de bevrijding en meer.
Kunstwerk
De boordschietbaan is inmiddels gerestaureerd. Kunstenaar Paul de Kort transformeerde de oude kogelvanger i.s.m. landschapsarchitect Marcel Eekhout tot een kunstwerk.
-
Wandelkeuzepunt R91
-
Wandelkeuzepunt R85
-
3
LONNEKERBERG "Pure liefde"
Lonnekerberg in de nacht
Jaap Scholten fietste een keer midden in de nacht over de Lonnekerberg naar Oldenzaal. Hoor hier waarom en hoe het afliep. Uit" Bavianenhaar en chipolatapudding"
-
Wandelkeuzepunt R80
-
4
Lonnekerberg
Lonnekerberg
De Lonnekerberg ligt op een stuwwal dat bestaat uit zand-, grind-, en kleilagen. Daar waar het regenwater op de stugge kleilaag stuit, ontstaan grote waterlichamen of wel bronnen. Het water uit deze bronnen stroomt horizontaal over de kleilaag tot boven de grond waar het zijn weg als beekje kan vervolgen.
Weer stromen
De aanplant van bossen met talloze greppels en rabatten, heeft dit proces verstoord. Door de greppels af te dammen laten Landschap Overijssel en Waterschap Regge en Dinkel de bronnen weer stromen.
-
5
Kleigaten
Kleigaten van Smulders
De Lonnekerberg is onderdeel van de stuwwal Oldenzaal - Enschede. Deze stuwwal is ontstaan in de voorlaatste ijstijd ca. 140.000 jaar geleden, toen het landijs vanuit Scandinavië de bodem omhoog stuwde. De ondergrond bestaat hier uit keileem, dat geen water doorlaat.
Van kleigat naar vijver
Deze kleigaten zijn ontstaan doordat men voor de productie van rode baksteen klei uit de grond haalde. Ze zijn vernoemd naar de 'Twentsche stoomsteenfabriek Lonneker, Smulders en Mulder' die hier van 1899-1931 stond.
Visvijver
Tegenwoordig zijn de kleigaten geliefde visvijvers, waar je zelfs af en toe een snoek kunt vangen. Dat geeft aan dat het water van goede kwaliteit is. Er zitten veel watervogels, eenden, futen, meerkoetjes en als je geluk hebt zie je misschien de ijsvogel (ook wel de King Fisher genoemd).
-
Wandelkeuzepunt X13
-
Dorpsplein bij de kerk