Wandelen langs de Doorbraak

Zuid Twente

Wandelen
6 km

Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een beek met veel gezichten die door een verscheidenheid aan landschappen stroomt.

Toegankelijkheid

Gemarkeerde route volgt groene pijlen; route grotendeels over zand- en bospaden. Bij slecht weer kan het modderig zijn.

Startpunt

Start- en eindpunt: Restaurant 't Maatveld, Tusveld 31-33, 7627 NX Bornerbroek. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig. Het restaurant is iedere werkdag geopend vanaf 10.00 uur, in het weekend vanaf 11.00 uur.

Highlights op deze route:

 • Restaurant 't Maatveld

  De route start en eindigt hier. Parkeergelegenheid aanwezig. Een goede uitvalsbasis voor grotere groepen om van daaruit een bezoek te brengen aan het project de Doorbraak. Op werkdagen geopend vanaf 10.00 uur, in het weekend vanaf 11.00 uur.

 • Restaurant 't Maatveld

  Restaurant met ruime parkeergelegenheid. Ook een goede uitvalsbasis voor grotere groepen om van daaruit een bezoek te brengen aan het project de Doorbraak. Op werkdagen geopend vanaf 10.00 uur, in het weekend vanaf 11.00 uur.

  Restaurant 't Maatveld
 • 1

  Een beek met een verhaal

  Een beek met een verhaal

  De Doorbraak is niet zomaar een beek; de Doorbraak biedt een extra afvoermogelijkheid voor water waardoor de veiligheid van het gebied is vergroot. Bovendien is zij als ecologische verbindingszone goed voor plant- en diersoorten. Ook worden waterstromen gescheiden in kwalitatief goed en minder goed.

  Een beek door mensenhanden

  De naam ‘beek’ kan vragen oproepen. Een ‘echte’ beek ontstaat autonoom, als het water van hoog naar laag stroomt en daarbij zelf haar pad kiest. Dát doet de Doorbraak niet. Al stroomt de Doorbraak vooral door bestaande beddingen, ze is toch door mensen bedacht en aangelegd.

  Het begint bij de Regge

  Het verhaal van de Doorbraak begint bij de rivier de Regge; een rivier die door de eeuwen heen belangrijk is voor Twente. Ooit vormde ze het begin van de handelsroute naar Amsterdam. Maar als in de loop van de negentiende eeuw de handel toeneemt, vindt men haar doorstroming te traag.

  Ze wordt tot last. En om die te beperken, wordt de Regge gekanaliseerd. Maar een eeuw later worden de oude meanders weer teruggebracht; de van de Regge afgesneden beken zijn nu weer aangesloten en de rivier wordt gevoed met schoon water.

  Meer informatie
 • Wandelkeuzepunt P27

 • Wandelkeuzepunt P26

 • 2

  Een echte Doorbraak

  De weg van de natuur

  De Doorbraak volgt het spoor van bestaande beekjes en stroompjes en verbindt deze. Waar nodig zijn ‘tussenstukken’ gegraven. Op één plek volgt ze een ongebruikelijk spoor. Hier snijdt ze de hoge zandrug van het Krikkenhaar. De bedding is dwars door de zandrug gecreëerd. Een echte doorbraak dus!

  Koppeling natuurgebieden

  De doorbraak van de beek dóór de zandrug zorgt ervoor dat natuurgebieden aan elkaar gekoppeld worden. Dat heeft veel voordelen. Schoon water voor boeren en planten & dieren in het gebied. Dieren trekken van het ene gebied naar het andere. Zaden die worden meegevoerd kunnen in alle rust ontkiemen.

  Opgeloste obstakels

  Als het traject langzaam maar zeker vorm krijgt, komen de te overwinnen obstakels in beeld. Het zijn er vier: de hoge zandrug bij het Krikkenhaar, de spoorlijn Almelo-Hengelo, het Twentekanaal en de A35.

 • Wandelkeuzepunt P24

 • 3

  Holterman wandelbrug

  Holterman wandelbrug

  Deze wandelbrug is vernoemd naar een dagelijks bestuurslid van het waterschap, Henk Holterman. Hij overleed in 2014. Henk Holterman was verantwoordelijk voor de bestuurlijke begeleiding van de aanleg van de Doorbraak. De wandelbrug verbindt verschillende wandelroutes in dit gebied.

 • 4

  Natuurvriendenhuis Krikkenhaar

  Welkom in Natuurvriendenhuis

  'Natuurvriendenhuizen' zijn een soort 'doe-het-zelf-hotels' op mooie locaties. Zoals deze: Natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Mevrouw Huiskamp, vrijwilligerscoördinatoren van het Nivon, is hier is één van de huiswachten. Ze heet je van harte welkom!

  Natuurvriendenhuizen & Nivon
 • 5

  Vogelkijkscherm ecopassage

  Ecopassage

  In 2008 opende staatssecretaris Tineke Huizinga deze unieke ecopassage onder de Rijksweg A35. Het is een bijzonder bouwwerk in de Doorbraak. Het water stroomt er doorheen - i.p.v. via ondergrondse buizen - en dieren (ook grote!) kunnen zich hier gemakkelijk verplaatsen.

  Vogels kijken

  Het vogelkijkscherm bij de ecopassage biedt een prachtige kans voor het spotten van bijvoorbeeld de ijsvogel en de kleine karekiet. In dit vogelkijkscherm hangt een overzicht met foto's en informatie over de vogels die je hier kunt zien.

 • Wandelkeuzepunt P25

 • 6

  Fietswandelpad

  Fietsen & wandelen gaan samen

  In samenspraak met bewoners is hier een 'fietswandelpad' aangelegd. Het pad gaat over privé terrein, maar de bewoners behouden zo hun privacy. Zowel fietsers als wandelaars kunnen gebruikmaken van het pad, bijvoorbeeld op weg naar het landgoed van Huize Almelo.

 • 7

  Ontdek de Doorbraak verder

  Ontdek de Doorbraak verder

  Een verscheidenheid aan landschappen; ze veranderen met de seizoenen, waardoor steeds nieuwe beelden en ervaringen ontstaan. Zeker naarmate de tijd verstrijkt en de Doorbraak helemaal opgaat in het Twentse landschap. De beek nodigt je uit om haar steeds opnieuw te ontdekken..

  Meer routes bij de Doorbraak
 • Restaurant 't Maatveld

 • Wandelkeuzepunt P20

Colofon: Deze route is gemaakt door waterschap Vechtstromen i.s.m. Landschap Overijssel. Voor info: www.vechtstromen.nl/dedoorbraak of www.oetintwente.nl
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?