Een wandeling langs de beken, kanalen, havens en stadsvijvers van Almelo.
Toegankelijkheid
Route over grotendeels verharde (voet)paden.
Startpunt
Startpunt: Bibliotheek/Tourist Info, Het Baken 3,7607 Almelo Betaald parkeren in het centrum van Almelo
Highlights op deze route:
-
Start
-
1
Bibliotheek / Tourist Info
Het Baken 3
De architect heeft geprobeerd om met dit speelse gebouw tegenwicht te geven aan het strenge ontwerp van het voormalige Stadhuis, dat er schuin tegenover staat. De Bibliotheek is het start- en eindpunt van de wandelroute.
-
2
Stadsvijver
Rosa Luxemburgstraat
Op deze plek stond ooit de textielfabriek van Van Heek Scholco. In de jaren '70 kwam de textielindustrie in zwaar weer terecht en ook deze fabriek moest de poorten sluiten. Tijdens de sloop in 1989 bleven alleen de fabriekspijp en de portiersloge staan. In het pand is nu restaurant Kreta gevestigd.
-
3
Oude haven
Haven Noordzijde
Lange tijd is dit deel van het kanaal gedempt geweest. Met de binnenstadvernieuwing is het water weer teruggebracht tot het Marktplein.
-
4
Jachthaven
De Grenzen
Op de plek waar het kanaal Almelo-Nordhorn en het Overijssels Kanaal samenkomen, ligt de Jachthaven Almelo Centrum.
-
5
Overijssels Kanaal
Havenkade
Rond 1850 werd de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij (O.K.M.) opgericht. De maatschappij kreeg het recht om een aantal kanalen te graven. Het Overijssels Kanaal werd in 1855 de eerste klus van het O.K.M. Het kanaal loopt van Zwolle via Lemelerveld en Vroomshoop naar Almelo.
-
6
Kanaal Almelo-Nordhorn
Sluiskade Zuidzijde
Het kanaal Almelo-Nordhorn verbindt Almelo via het water met de Duitse stad Nordhorn. Eind 1884 maakten ruim 200 polderjongens een begin met dit kanaal. Na 20 jaar was het 37 km lange kanaal gereed, geheel met de schop gegraven. Het laatste turfschip voer in 1960 door het kanaal.
-
7
Indiëterrein
Sluiskade Zuidzijde
Waar vroeger katoen werd gemaakt en verscheept naar Indië, ontwikkelt zich nu een levendig en eigentijds woon-, werk- en leefgebied. Op het 23 hectare grote terrein is straks plek voor ruim 600 woningen.
-
8
Zicht op de kerk
Sluiskade Zuidzijde
De zijstraten langs het kanaal bieden een prachtige blik op de toren van de St. Georgiusbasiliek, die in de stad vaak 'De Sjors'-kerk wordt genoemd.
-
9
Vriezebrug/Brugwachterswoning
Ootmarsumsestraat
De Vriezebrug is in 1933 gebouwd ter vervanging van een oude ophaalbrug uit ca. 1889. Deze bestond uit twee betonnen landhoofden, die waren bekleed met metselwerk. De bijbehorende brugwachterswoning, op de hoek van de Ootmarsumsestraat en de Sluiskade Zuidzijde, is gebouwd in 1889.
-
10
Sportpark
Sluiskade Noordzijde
Al sinds 1919 is er op deze locatie een zwembad. Het werd ooit opgericht onder de naam "Vereeniging het Sportpark met Bad- en Zweminrichting" en was destijds een buitenzwembad met houten vlonders.
-
11
Banisgemaal
Buitenhaven Westzijde
Om het laag gelegen Almelo voldoende droog te houden, werd in 1959 het Banisgemaal gebouwd. Nu wordt het gemaal nog 1 à 2 keer per jaar ingezet in perioden met hoog water.
-
12
Loolee
Loolee
De brede Loolee is een gekanaliseerde beek, die het water van vele kleinere beken ontvangt. Via deze waterloop wordt het gezuiverde afvalwater uit de Twentse steden afgevoerd. Het vogeleiland in de Loolee dankt zijn naam aan het knalblauwe ijsvogeltje, dat hier regelmatig te zien is.
-
Wandelkeuzepunt H80
-
13
Banksteen
Gravenallee
Op de oevers van de Loolee, tegenover het vogeleiland, staat de 'Banksteen'. Dit is het winnende ontwerp van een prijsvraag voor jong talent uit 2007, uitgeschreven onder studenten van het Deltion College in Zwolle.
-
14
Gravenallee
Gravenallee
Vanuit Huize Almelo kijk je diep de Gravenallee in. Deze historische jachtlaan is 3,5 kilometer lang en eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn. Huize Almelo werd begin 13e eeuw gebouwd en onderging afgelopen eeuwen regelmatig een metamorfose.
-
15
Huize Castello
Hofstraat
Aan het einde van een eikenlaan, in het verlengde van de Gravenallee, staat Huize Castello, dat eind 19e eeuw door de graaf van Rechteren werd gebouwd voor zijn moeder. Later werd het gebruikt als school voor decoratieve vormgeving en tegenwoordig is het een kantoorpand.
-
16
Rogmanspark
Hofstraat
Dit stadspark grenst aan de Gravenallee en is vernoemd naar P.M. Rogmans, rentmeester van Huize Almelo. het park ligt op een voor Almelo historische locatie. Vroeger waren in dit gebied de bleekvelden. Het park heeft tegenwoordig een ruime vijver waar eenden, zwanen en ganzen hun thuis hebben.
-
17
Doepark de Hagen
Hagenborgh
Prachtige hoge bomen sieren het Hagenpark, dat eind jaren '80 werd aangelegd. De Aa stroomt langs het park, dat vroeger de tuin was van het Elisabeth Ziekenhuis. De sculptuur, liggend in het gras, benadrukt dat het park 'een oase van rust' is.
Het park heeft in 2018 een waterspeeltuin voor kinderen gekregen en er is een buurtmoestuin. In de toekomst komt er een beleef- en beweegtuin voor ouderen en een tiny forest.
-
18
Rivier de Aa
Hagenborgh
Het op hogere zandgrond gelegen Almelo ontstond in de middeleeuwen op de plek waar een landweg en de beek de Aa elkaar kruisten. Veel waterlopen zijn in de loop der tijd gedempt. De Aa is als enige nog aanwezig in de binnenstad.
-
19
Grotestraat
Grotestraat
De Grotestraat is dé winkelstraat van Almelo, een lange straat van noord naar zuid. In de grote herenhuizen woonden vroeger textielhandelaren. Vergeet vooral niet naar boven te kijken; de straat kent veel mooie gevels.
-
20
Schokland
Schuttenstraat
Proeflokaal België aan het Schokland, met zijn verlaagde terras aan het water, is een prachtige plek om op een mooie dag te genieten van een drankje. Echte waterratten kunnen hier een kano huren en de Aa vanaf het water ervaren.
-
21
Stadsmuseum
Korte Prinsenstraat 2
Dit museum is gevestigd in het Rectorshuis en de daarachter gelegen vroegere Latijnse school. Het gebouw heeft een lange geschiedenis. Zo heeft het pand onder andere gediend als woonhuis, school en museum.
-
22
Bergbezinkbassin Tuinstraat
Prinsenstraat
Midden in de binnenstad vind je 12 moderne woningen langs het water. Ze zijn gebouwd op een bergbezinkbassin. Dat is een grote betonnen bak die dienst doet als extra opslagmogelijkheid in de riolering, zodat de overstort van vuil rioolwater in de Aa bij hevige regenbuien wordt beperkt.
-
23
Mans Kapbaarg Mozaïek
Wierdensestraat
Dit stripverhaal in mozaïk verbeeldt de geschiedenis van Mans Kapbaarg, die door dienstplicht in het leger van Napoleon terechtkwam en deelnam aan veldtochten van de Fransen in Spanje en Rusland en de slag bij Waterloo. Het mozaïk is uitgevoerd door leerlingen toegepaste vormgeving van ROC Oost.
-
24
Verdiept spoor
Parallelweg
238 treinen razen er dagelijks over dit spoor. In 2009 is een deel van de spoorlijn, over de lengte van ruim één kilometer, verdiept aangelegd. Het verdiepte spoor maakt Almelo verkeersveiliger. Onder de verdiepte bak door, stroomt via een sifon het water van de Almelose Aa.
-
25
Turkse Moskee
Alidastraat
De Yunus Emre-Moskee is één van de oudste Moskeeën van Nederland en is vernoemd naar een Turkse dichter en mysticus uit de late middeleeuwen. Er zijn inmiddels vergevorderde plannen voor de bouw van een grotere moskee op het braakliggende terrein tussen het spoor en de huidige moskee.
-
Wandelkeuzepunt H72
-
26
Beeklustpark
Beeklustpark
Het Beeklustpark is een stadspark met een rijke historie. In de achttiende eeuw stond hier de inmiddels verdwenen villa van de Almelose fabrikantenfamilie Coster. Het park is nu volledig gerestaureerd naar ontwerp van een tekening uit 1772.
-
27
Begraafplaats 't Groenedael
Willem de Clerqstraat
Dit is de gemeentelijke begraafplaats van Almelo, aangelegd in 1873 en meerdere malen uitgebreid. De begraafplaats is omsloten door een gracht, die weer verbonden is met de Almelose Aa. Hiermee kan het waterpeil in de gracht op het gewenste niveau worden gehouden.
-
28
'Zittend en liggend paard'
Aalderinkssingel
De losse 'houtstammen' die samen een paar vormen, leidden vlak na de plaatsing van het kunstwerk in 2004 tot verontruste telefoontjes. Buurtbewoners vreesden dat het beeld kapot was. Het kunstwerk is van Tom Claassen en is gemaakt in opdracht van de Gemeente Almelo.
-
29
Aalderinkssingel/Thorbeckelaan
Aalderinkssingel
Vroeger hadden de bewoners van de Almelose wijk Kerkelanden vaak wateroverlast bij zware regenval. Het grondwaterpeil is hier relatief hoog. Door de recente aanleg van vijvers langs de Aalderinkssingel en de Thorbeckelaan, wordt het waterpeil op een natuurlijke wijze verlaagd.
-
30
Station NS
Stationsplein 1
Almelo is lange tijd een belangrijk spoorwegknooppunt geweest. Het eerste station werd in 1865 in gebruik genomen. In 1964 kwam het stationsgebouw zoals we dat nu kennen.
-
31
Twenthe Centrum
Twentheplein
Het monumentale Twenthe Centrum is een van de meest in het oog springende herinneringen aan de periode dat Almelo nog een belangrijke textielstad was. In de jaren ´70 sloot de textielfabriek zijn deuren en sindsdien is het pand twee keer verbouwd.
-
Einde