Kunstroute Oud-Avereest

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
6 km

Het Reestdal, een levend decor. Deze route neemt je mee naar de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde ze vast op schildersdoek en via zeefdruk. In het jaar 2017 waren deze pareltjes in de gelagkamer van De Wheem te bewonderen, nu nog buiten in elk seizoen.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (zand-/bos)paden. Route volgt volledig het wandelnetwerk Reestdal. Let op de (start)instructies voor de juiste looprichting 'kunst'. .

Startpunt

Startpunt: bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Alternatief: Campings aan De Haar 5 of 7 bij knooppunt A25. OV reiziger: Lijnbus 29/83 stopt bij de halte Balkbrug Centrum. Stap uit, loop naar wandelknooppunt A10. Volg de aanlooproute (oranje lijn) naar A22. Horeca: Balkbrug Centrum, campings aan De Haar of in Rabbinge bij de 'Koffiekast Drenthe'. . Meerdere dagen in het Reestdal wandelen? Bekijk de mogelijkheden op https://www. landschapoverijssel.nl/routes#!

Highlights op deze route:

 • Kunstroute Oud Avereest

  Wandel vanaf de parkeerplaats, na 't insectenhotel en vlindermuur, naar links. Volg de markering (pijl: rood) van het knooppunten wandelnetwerk Reestdal richting knooppunt A25 (foto) en verder tot de instructie 'knooppunt 39 - Wildenberg'.

 • 1

  Expositie in De Wheem

  Expositie in De Wheem

  In bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel wordt elk jaar een expositie ingericht. Stap binnen en maak kennis met deze monumentale boerderij in Oud Avereest. In 2017 was kunstschilder en zeefdrukker Jan Jager te gast. Nu kunt u zijn pareltjes buiten in de natuur meebeleven.

  Kunstschilder Jan Jager

  Het Reestdal is voor kunstschilder en zeefdrukker Jan Jager uit Balkbrug een levend decor. Zijn passie voor het Reestdal zie je terug in zijn schilderijen en zeefdrukken. Deze wandelroute neemt je mee langs zijn favoriete plekken rond Oud Avereest.

  Toeristisch Overstap Punt, TOP

  De Wheem is een TOP locatie, een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Bekijk het informatiebord 'Startpunt Oud Avereest'. In de maand juli en augustus geopend op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondagmiddag vanaf 13 uur. Ook welkom voor een kopje koffie/thee met iets lekkers.

  De Wheem informeert... Wandel-/ fietsroutes Vechtdal
 • Wandelkeuzepunt A29

 • Wandelkeuzepunt A28

 • 2

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Proefkamer Het Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • Startpunt De Haar (A25)

  Route volgen vanaf een camping aan De Haar? Start dan bij wandelknooppunt A25. Volg de markering (pijl: rood) richting knooppunt A23. Afhankelijk van de gekozen rondwandeling, het vervolg aan instructies voor de juiste looprichting.

 • Wandelkeuzepunt A25

 • 3

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An. Ook als je geen campinggast bent, is het een mooie plek voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. Er worden tevens streekgerechten geserveerd. Klik op de link voor de recente openingstijden De locatie is een goede start voor allerlei app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Met een overnachting maak je er een heerlijk fiets-/wandelarrangement van.

  Brasserie De Boerderij
 • Wandelkeuzepunt A23

 • 4

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  Je loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'Haar' betekent hoogte en zoals je ziet staan op de armere zandgronden, die iets hoger liggen, inderdaad hoge dennen. Zo ontstond de naam 'Haardennen'. In dit natuurgebied heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Lees meer

  Bedreigde dieren en planten

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander. Ook het heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren hiervan.

 • Wandelkeuzepunt A22

 • Wandelkeuzepunt A21

 • Wandelkeuzepunt A20

 • Wandelkeuzepunt A19

 • Balkbrug centrum

  Nabij knooppunt 15, Lunchroom Bakkerij Oegema (eigen foto): voor de bakkerswinkel een zomerterras en bij minder goed weer welkom binnen in de sfeervol ingerichte lunchroom (op zondag gesloten).

  Bakkerij Oegema
 • 5

  Wandelknooppunt A10 - infobord

  Wandelknooppunt A10

  Raadpleeg het informatiebord A10 'Startpunt Balkbrug' voor de looprichting (markering) wandelnetwerk Reestdal (pijl: verschillende kleuren). Aangekomen bij de route (een knooppunt of instructie): Volg de looprichting omhooglopende nummering.

 • 6

  Halte Balkbrug Centrum

  Halte Centrum Balkbrug

  OV-reiziger: stap uit de bus en wandel naar het informatiebord Startpunt Balkbrug bij wandelknooppunt A10. Bewandel de aanlooproute (oranje lijn). Volg de knooppunten en lees de instructies voor de juiste looprichting.

  Meer routes: dag of meerdaagse
 • 7

  Haardennen in zeefdruk

  Zeefdruk 'Haardennen'

  Jan Jager zocht de afgelopen jaren naar manieren om het landschap vast te leggen. Jager deed ooit praktijkervaring op als zeefdrukker bij firma Bergslot in Dedemsvaart. Nu gebruikt hij de zeefdruk op kunstzinnige wijze en deelt hij zijn passie in het vrijwilligersteam bij Drukkerijmuseum Meppel.

  Drukkerijmuseum Meppel

  Dit is een van de favoriete plekken van Jan Jager. Heel beschut ligt het kleinschalige heideveld tussen de hoge dennen in het heuvelachtige natuurgebied. Misschien herken je de plek in zijn zeefdruk?

  IJstijd

  De geschiedenis van dit natuurgebied gaat ver terug tot in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. Door het kruiende, smeltende ijs ontstonden hoogteverschillen en verschillende aardlagen, o.a. trilveen. Je kunt het nog voelen, als je springt.

  Het heuvelachtige landschap van nu, getuigt nog van het kruiende ijs. Het natuurgebied, met de duintoppen, hoge dennen, mulle zandpaden, besloten heideveldjes en de zogeheten 'veentjes' (moerassig), is in beheer van Landschap Overijssel.

 • Wandelkeuzepunt A26

 • Wandelkeuzepunt A27

 • 8

  Den Huizen 5, Jan Jager

  Buurtschap Den Huizen

  Den Huizen is een van de oudere buurtschappen in het Reestdal. Het bestaat uit slechts vier grote boerderijen, zogeheten herenboerderijen, waarvan drie rijksmonumenten. Den Huizen is ook een beschermd dorpsgezicht.

  Schilderij 'Steenbergern'

  Kunstenaar Jan Jager schilderde een van de monumentale boerderijen, 'Steenbergen' (adres: Den Huizen 5). Het resultaat daarvan, acryl op doek, is te zien in de expositie in bezoekerscentrum De Wheem.

  Neem even de moeite om de inscriptie te lezen aan de voorzijde van de voormalige schaapskooi bij boerderij Steenbergen. De boeren van toen dreven hun schaapskudde vanaf Den Huizen over de Schapendrift naar het Westerhuizingerveld om ze daar te laten grazen op de heidevelden.

 • Uitzichtpunt: Den Huizen

  Ga na boerderij Steenbergen (Den Huizen nr. 5) bij het eerste zijpad links. Daar heb je het beste zicht op de Reestdalhoeve. Keer terug naar de rondwandeling.

 • 9

  Den Huizen 4, Jan Jager

  Reestdalhoeve

  Als inwoner van Balkbrug geniet Jan Jager met volle teugen van het unieke Reestdal. "De Reestdalhoeve, de monumentale boerderij aan Den Huizen nr. 4, intrigeerde mij. Na een foto te hebben gemaakt, heb ik deze boerderij in 2015 vastgelegd op schildersdoek", aldus Jager.

  Grens

  Vanuit de Reestdalhoeve, een monumentale boerderij, kun je zo het Reestdal inlopen. Je maakt kennis met het authentieke dal met eeuwenoude landschaps- en cultuurkenmerken. Veenbeek de Reest slingert hier al eeuwen doorheen en vormt de meanderende grens tussen Overijssel en Drenthe.

  Den Huizen, Het Reestdal
 • 10

  De Reest, Jan Jager

  'Zicht op Den Huizen'

  Niet alleen boerderijen vormen een inspiratie voor Jan Jager, ook het water in de Reest legt hij vast. Zoals hier, in 'Zicht op Den Huizen'.

  Ontstaan rivier de Reest

  De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van circa 35 km tussen de oorsprong bij De Tippe, ten oosten van Dedemsvaart, tot aan Meppel.

  Lees meer...
 • Wandelkeuzepunt A33

 • Wandelkeuzepunt A32

 • 11

  Esgehuchten in Drenthe

  Ontstaan Esgehuchten

  in de loop van de middeleeuwen ontstonden hier op de zandkoppen aan de rand van het dal de esgehuchten. De agrarische methoden werden beter en ook de werktuigen bleken steeds meer geschikt om delen van het ruige veen te ontwateren en af te graven. Langzaamaan veroverde de mens hier een eigen plek.

  Lees meer...

  Rabbinge en Wildenberg

  Het Drentse Landschap beheert het gebied ter hoogte van Oud Avereest. Dit is een van de weinige plekken in Drenthe waar zandwegen tussen de boerderijen voor ontsluiting zorgen. Van oudsher werden vanuit de boerderijen in dit gebied de eenmans-essen of kampen bewerkt.

  Beheerboerderij De Uilenburcht (Rabbinge 7) van 't Drentse Landschap is de thuisbasis van een kudde Limousinrunderen die op de schrale graslanden graast. Vanuit deze boerderij vindt ook het beheer plaats van de graanakkers en hooilanden langs de Reest.

 • Wandelkeuzepunt A37

 • 12

  Wandelnetwerk knooppunt 39

  Wandelnetwerk in Drenthe

  Drenthe: Het wandelnetwerk knooppunt (alleen nummer) met de markering (pijl; bruin) van Recreatieschap Drenthe wordt in het veld anders aangeduid dan in Overijssel. In deze provincie zie je een knooppunt (letter en nummer) met de markering (pijl: verschillende kleuren).

 • Knooppunt 39 - Wildenberg

  Loop bij knooppunt 39 (foto) rechtuit (pijl: oranje) naar boerderij De Wildenberg. Na de houten afsluitboom linksaf. Na de grensoversteek riviertje de Reest wordt de markering (pijl: grijs) tot het knooppunt A31. Lees instructie Kerkbrugje.

 • 13

  De Wildenberg, Jan Jager

  Schilderij 'De Wildenberg'

  Op deze plek heb je zicht op natuurreservaat 'De Wildenberg', een van de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde het vast met acryl op doek in 2015. Het resultaat is te zien op de expositie in De Wheem.

  Den Wijldenbarghen

  De archieven van klooster Dickninge vermelden het bestaan van 'Den Wijldenbarghen' (de woeste berg). Medio veertiende eeuw behoort het, samen met Rabbinge en Bloemberg, tot de oudste bewoonde plekken in Drenthe, met Den Huizen en Oud Avereest aan de Overijsselse zijde.

  Lees meer...
 • 14

  Kerkenpad en beuken, Jan Jager

  Oude beuken

  Een bijzondere plek is het eeuwenoude kerkenpad tussen Den Westerhuis en Oud Avereest, ingebed tussen de es en de oude beuken. De grillige beuken vormden zich uit een aangeplante beukenhaag. Jan Jager legde het vast met acryl op doek.

  Oude es & graansoorten

  De boer zaait deze eeuwenoude es met een graansoort in. Landschap Overijssel informeert u graag over de verschillende oude graansoorten, waaronder boekweit en rogge, via de infoborden. Hier is het zomers genieten van het goudgele graan, daarin het korenbloemenblauw en andere akkerbloemen.

 • Wandelkeuzepunt A31

 • Kerkbrugje over de Reest

  Ga voor wandelknooppunt A31 linksaf langs de witte afsluitboom van Landschap Overijssel. Volg het kerkenpad tot over de Zuidberg naar het grensriviertje de Reest. Keer voor het kerkbrugje (brug van Bartje) om en loop richting de Reestkerk/De Wheem.

 • 15

  Kerkbrugje & Reest, Jan Jager

  Brugje van Bartje

  Dit 'kerkbrugje' heeft in de loop der tijd vele voetstappen verzameld, van groot tot klein. O.a. door de filmopnamen van 'Bartje'. Vandaar dat deze brug ook wel het 'Brugje van Bartje' wordt genoemd.

  Kerkgangers

  Omdat de kerk in Avereest lange tijd de enige kerspel (kerkelijke gemeente) was, leidden veel paden vanuit Drenthe en Overijssel naar het huidige Oud Avereest. Vroeger gebruikten de kerkgangers doorwaadbare plaatsen om de Reest over te steken, later kwam er een eenvoudige oeververbinding.

 • 16

  Reestkerk, Jan Jager

  Reestkerk

  Dit kerkje uit 1853 is een opvallende verschijning in dit buurtschap. Het is ook een geliefde plek voor veel wandelaars, kerk- en concertbezoekers. Jan Jager heeft de Reestkerk op schildersdoek vastgelegd in 2012.

  Historie Reestkerk

  Wanneer je de geschiedenis in duikt, lees je dat deze kerk niet altijd op deze plek heeft gestaan. Het houten, rechthoekige kerkje met klokkenstoel stond vroeger zo'n honderd meter verderop, richting De Wijk, waar nu de verhoogde begraafplaats is.

 • Wandelkeuzepunt A30

 • Kunstroute Oud Avereest

Colofon: Groep Reestdal i.s.m. kunstschilder Jan Jager uit Balkbrug.
Deel deze pagina