Kunstroute Oud-Avereest

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
6 km

Het Reestdal, een levend decor. Deze route neemt je mee naar de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde ze vast op schildersdoek en via zeefdruk. In het jaar 2017 waren deze pareltjes in de gelagkamer van De Wheem te bewonderen, nu nog buiten in elk seizoen.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (zand,bos)paden. Soms kunnen de zand-/bospaden mul of drassig zijn.

Startpunt

Startpunt: bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Route volgt volledig het wandelnetwerk Reestdal. Let op de instructies voor de looprichting kunst.

Highlights op deze route:

 • Kunstroute Oud Avereest

  Bezoekerscentrum De Wheem achter u latend, passeert u de parkeerplaats waarop ook het insectenhotel en vlindermuur. Volg de markering van het wandelnetwerk Reestdal (pijl: rood) volledig tot de instructie Wildenberg - Oud Avereest.

 • Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel: Een prima startpunt voor een middagje wandelen. Bepaal bij de TOP (Toeristisch Overstap Punt) het aantal kilometers via het wandelnetwerk Reestdal. Recente openingstijden; zie link.

  Bezoekerscentrum De Wheem
 • 1

  Expositie in De Wheem

  Expositie in De Wheem

  In bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel wordt elk jaar een expositie ingericht. Stap binnen en maak kennis met deze monumentale boerderij in Oud Avereest. In 2017 was kunstschilder en zeefdrukker Jan Jager te gast. Nu kunt u zijn pareltjes buiten in de natuur meebeleven.

  Kunstschilder Jan Jager

  Het Reestdal is voor kunstschilder en zeefdrukker Jan Jager uit Balkbrug een levend decor. Zijn passie voor het Reestdal zie je terug in zijn schilderijen en zeefdrukken. Deze wandelroute neemt je mee langs zijn favoriete plekken rond Oud Avereest.

 • Wandelkeuzepunt A29

 • Wandelkeuzepunt A28

 • 2

  De Haar - Toen en Nu

  Camping 't Reestdal

  De Haar en Westerhuizingerveld waren vroeger uitgestrekte, woeste gronden. Na verloop van tijd vestigden zich boeren in het gebied. Ze ontgonnen het land en er kwamen kleine boerenbedrijven. Aan De Haar 5 nu Camping 't Reestdal en Outdoor Reestdal. Recreatief en Actief.

  Camping 't Reestdal

  Camping Si-Es-An

  Vroeger zag dit gebied er heel anders uit. De schaapherder doolde vanaf buurtschap Den Huizen - op het erf zie je nog een monumentale schaapskooi - over de Haardennen tot in het Westerhuizingerveld. Tegenwoordig vormt Camping Si-Es-An een leuke uitvalbasis voor allerlei activiteiten. Wees welkom!

  Camping Si-Es-An
 • Wandelkeuzepunt A25

 • Wandelkeuzepunt A23

 • 3

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  Je loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'haar' betekent hoogte en zoals je ziet staan op de armere zandgronden die iets hoger liggen inderdaad dennen. In de Haardennen heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Bedreigde soorten krijgen kansen

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis, kamsalamander, heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren hiervan.

 • Wandelkeuzepunt A22

 • 4

  Haardennen in zeefdruk

  Zeefdruk 'Haardennen'

  Jan Jager zocht de afgelopen jaren naar manieren om het landschap vast te leggen. Jager deed ooit praktijkervaring op als zeefdrukker bij firma Bergslot in Dedemsvaart. Nu gebruikt hij de zeefdruk op kunstzinnige wijze en deelt hij zijn passie in het vrijwilligersteam bij Drukkerijmuseum Meppel.

  Drukkerijmuseum Meppel

  Dit is een van de favoriete plekken van Jan Jager. Heel beschut ligt het kleinschalige heideveld tussen de hoge dennen in het heuvelachtige natuurgebied. Misschien herken je de plek in zijn zeefdruk?

  IJstijd

  De geschiedenis van dit natuurgebied gaat ver terug tot in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. Door het kruiende, smeltende ijs ontstonden hoogteverschillen en verschillende aardlagen, o.a. trilveen. Je kunt het nog voelen, als je springt.

  Het heuvelachtige landschap van nu, getuigt nog van het kruiende ijs. Het natuurgebied, met de duintoppen, hoge dennen, mulle zandpaden, besloten heideveldjes en de zogeheten 'veentjes' (moerassig), is in beheer van Landschap Overijssel.

 • Wandelkeuzepunt A26

 • Wandelkeuzepunt A27

 • 5

  Den Huizen 5, Jan Jager

  Buurtschap Den Huizen

  Den Huizen is een van de oudere buurtschappen in het Reestdal. Het bestaat uit slechts vier grote boerderijen, zogeheten herenboerderijen, waarvan drie rijksmonumenten. Den Huizen is ook een beschermd dorpsgezicht.

  Schilderij 'Steenbergern'

  Kunstenaar Jan Jager schilderde een van de monumentale boerderijen, 'Steenbergen' (adres: Den Huizen 5). Het resultaat daarvan, acryl op doek, is te zien in de expositie in bezoekerscentrum De Wheem.

  Neem even de moeite om de inscriptie te lezen aan de voorzijde van de voormalige schaapskooi bij boerderij Steenbergen. De boeren van toen dreven hun schaapskudde vanaf Den Huizen over de Schapendrift naar het Westerhuizingerveld om ze daar te laten grazen op de heidevelden.

 • Uitzichtpunt: Den Huizen

  Ga na boerderij Steenbergen (Den Huizen nr. 5) bij het eerste zijpad links. Daar heb je het beste zicht op de Reestdalhoeve. Keer terug naar de rondwandeling.

 • 6

  Den Huizen 4, Jan Jager

  Reestdalhoeve

  Als inwoner van Balkbrug geniet Jan Jager met volle teugen van het unieke Reestdal. "De Reestdalhoeve, de monumentale boerderij aan Den Huizen nr. 4, intrigeerde mij. Na een foto te hebben gemaakt, heb ik deze boerderij in 2015 vastgelegd op schildersdoek", aldus Jager.

  Grens

  Vanuit de Reestdalhoeve, een monumentale boerderij, kun je zo het Reestdal inlopen. Je maakt kennis met het authentieke dal met eeuwenoude landschaps- en cultuurkenmerken. Veenbeek de Reest slingert hier al eeuwen doorheen en vormt de meanderende grens tussen Overijssel en Drenthe.

  Den Huizen, Het Reestdal
 • 7

  De Reest, Jan Jager

  'Zicht op Den Huizen'

  Niet alleen boerderijen vormen een inspiratie voor Jan Jager, ook het water in de Reest legt hij vast. Zoals hier, in 'Zicht op Den Huizen'.

  Ontstaan rivier de Reest

  De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van circa 35 km tussen de oorsprong bij De Tippe, ten oosten van Dedemsvaart, tot aan Meppel.

  Lees meer...
 • Wandelkeuzepunt A33

 • Wandelkeuzepunt A32

 • 8

  Esgehuchten in Drenthe

  Ontstaan Esgehuchten

  in de loop van de middeleeuwen ontstonden hier op de zandkoppen aan de rand van het dal de esgehuchten. De agrarische methoden werden beter en ook de werktuigen bleken steeds meer geschikt om delen van het ruige veen te ontwateren en af te graven. Langzaamaan veroverde de mens hier een eigen plek.

  Lees meer...

  Rabbinge en Wildenberg

  Het Drentse Landschap beheert het gebied ter hoogte van Oud Avereest. Dit is een van de weinige plekken in Drenthe waar zandwegen tussen de boerderijen voor ontsluiting zorgen. Van oudsher werden vanuit de boerderijen in dit gebied de eenmans-essen of kampen bewerkt.

  Beheerboerderij De Uilenburcht (Rabbinge 7) van 't Drentse Landschap is de thuisbasis van een kudde Limousinrunderen die op de schrale graslanden graast. Vanuit deze boerderij vindt ook het beheer plaats van de graanakkers en hooilanden langs de Reest.

 • Wandelkeuzepunt A37

 • Wandelkeuzepunt A39

 • Wandelkeuzepunt A40

 • naar Oud-Avereest

  Ga na Erfgoedlogies De Wildenberg rechtsaf. Steek grensrivier de Reest over. Volg het wandelnetwerk Reestdal tot A31, instructie Kerkbrugje.

 • 9

  De Wildenberg, Jan Jager

  Schilderij 'De Wildenberg'

  Op deze plek heb je zicht op natuurreservaat 'De Wildenberg', een van de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde het vast met acryl op doek in 2015. Het resultaat is te zien op de expositie in De Wheem.

  Den Wijldenbarghen

  De archieven van klooster Dickninge vermelden het bestaan van 'Den Wijldenbarghen' (de woeste berg). Medio veertiende eeuw behoort het, samen met Rabbinge en Bloemberg, tot de oudste bewoonde plekken in Drenthe, met Den Huizen en Oud Avereest aan de Overijsselse zijde.

  Lees meer...
 • 10

  Kerkenpad en beuken, Jan Jager

  Oude beuken

  Een bijzondere plek is het eeuwenoude kerkenpad tussen Den Westerhuis en Oud Avereest, ingebed tussen de es en de oude beuken. De grillige beuken vormden zich uit een aangeplante beukenhaag. Jan Jager legde het vast met acryl op doek.

  Loop van de Reest

  Oude es & graansoorten

  De boer zaait deze eeuwenoude es met een graansoort in. Landschap Overijssel informeert u graag over de verschillende oude graansoorten, waaronder boekweit en rogge, via de infoborden. Hier is het zomers genieten van het goudgele graan en daarin het korenbloemenblauw.

 • Wandelkeuzepunt A31

 • Kerkbrugje over de Reest

  Ga voor wandelknooppunt A31 linksaf langs de witte afsluitboom van Landschap Overijssel. Volg het kerkenpad tot over de Zuidberg naar het grensriviertje de Reest. Keer voor het kerkbrugje (brug van Bartje) om en loop richting de Reestkerk/De Wheem.

 • 11

  Kerkbrugje & Reest, Jan Jager

  Brugje van Bartje

  Dit 'kerkbrugje' heeft in de loop der tijd vele voetstappen verzameld, van groot tot klein. O.a. door de filmopnamen van 'Bartje'. Vandaar dat deze brug ook wel het 'Brugje van Bartje' wordt genoemd.

  Kerkgangers

  Omdat de kerk in Avereest lange tijd de enige kerspel (kerkelijke gemeente) was, leidden veel paden vanuit Drenthe en Overijssel naar het huidige Oud Avereest. Vroeger gebruikten de kerkgangers doorwaadbare plaatsen om de Reest over te steken, later kwam er een eenvoudige oeververbinding.

 • 12

  Reestkerk, Jan Jager

  Reestkerk

  Dit kerkje uit 1853 is een opvallende verschijning in dit buurtschap. Het is ook een geliefde plek voor veel wandelaars, kerk- en concertbezoekers. Jan Jager heeft de Reestkerk op schildersdoek vastgelegd in 2012.

  Historie Reestkerk

  Wanneer je de geschiedenis in duikt, lees je dat deze kerk niet altijd op deze plek heeft gestaan. Het houten, rechthoekige kerkje met klokkenstoel stond vroeger zo'n honderd meter verderop, richting De Wijk, waar nu de verhoogde begraafplaats is.

 • Wandelkeuzepunt A30

 • Kunstroute Oud Avereest

Colofon: Landschap Overijssel in samenwerking met kunstschilder Jan Jager en (gps)routemaker Tineke Poortman.
Deel deze pagina