Terug 6 km

Kunstroute Oud-Avereest

Reestdal; favoriete plekken kunstenaar

Het Reestdal, een levend decor. Deze route neemt je mee naar de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde ze vast op schildersdoek en via zeefdruk. In het jaar 2017 waren deze pareltjes in de gelagkamer van De Wheem te bewonderen, nu nog buiten in elk seizoen.

Startpunt 1: bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Startpunt 2: P camping aan De Haar 7 in Balkbrug. Start bij keuzeknooppunt A25. Tip: inkorting mogelijk tussen wandelkeuzepunt A39 / A31 voor 'kunst' over de Reest. Horeca: Brasserie de Boerderij De Haar 7 en een Rustpunt (selfservice) in Rabbinge.

Goed begaanbare (zand-/bos)paden. Route volgt volledig het wandelnetwerk Reestdal. Lees de (start)instructies (i) voor de juiste looprichting 'kunst'.

 • parkeerplaats

  P Bezoekerscentrum De Wheem

 • startpunt

  De Wheem (wandelroutes)

  Bij het verlaten van de parkeerplaats, achter Bezoekerscentrum De Wheem, sta je nu bij het informatiebord wandelnetwerk 'Startpunt Oud Avereest' A30 (foto). Looprichting: volg de omhooglopende POI-nummering van een wandeling. Lees ook de instructies (i) m.b.t. de juiste looprichting / uitstapje!

  Regionaal wandelnetwerk

  Let wel: de lijnkleuren op de kaart komen overeen met de markering (pijl: verschillende kleuren) van het regionale, keuzepunten wandelnetwerk in de provincie Overijssel. In Drenthe volg je de markering (pijl: bruin) en loop je van knooppunt naar knooppunt. (Foto: voorbeeld A39.)

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Exposities in De Wheem

  Expositie in De Wheem

  In bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel wordt elk jaar een expositie ingericht. Stap binnen en maak kennis met deze monumentale boerderij in Oud Avereest. In 2017 was kunstschilder en zeefdrukker Jan Jager te gast. Nu kunt u zijn schilderijen buiten in de natuur meebeleven.

  Kunstschilder Jan Jager

  Het Reestdal is voor kunstschilder en zeefdrukker Jan Jager uit Balkbrug een levend decor. Zijn passie voor het Reestdal zie je terug in zijn schilderijen en zeefdrukken. De wandelroute (open de link) neemt je mee langs zijn favoriete plekken rond Oud Avereest, gemeente Hardenberg.

  Kunstroute Oud Avereest

  Toeristisch Overstap Punt, TOP

  De Wheem is een TOP locatie, een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal / Vechtdal. Bekijk het informatiebord 'Startpunt Oud Avereest'. Open de link voor de recente openingstijden bij De Wheem. Een consumptie met iets lekkers is dan ook mogelijk.

  De Wheem informeert... Wandel-/ fietsroutes Vechtdal
 • 2
  Bezienswaardigheid

  Welkom in het Reestdal

  Reestdal, fotograaf Nico Kloek

  Welkom in het Reestdal

  Op de grens van Overijssel en Drenthe ligt het Reestdal. Een eeuwenoud kleinschalig landschap met bos, heide, hooilanden en oude (keuter-/heren) boerderijen met een interessante geschiedenis. De Reest slingert, merendeels in haar oorspronkelijke vorm tussen Dedemsvaart en Meppel, door het landschap.

  Een rijke historie

  Natuurbeheer

  Een groot deel van deze route gaat over terrein van Landschap Overijssel. Al 90 jaar beschermen, ontwikkelen en beheren wij de bijzondere natuur en het streekeigen landschap. Het natuurbeheer in het Overijsselse & Drentse Reestdal gebeurt in nauw overleg met de Natuurwerkgroep de Reest.

  Diversiteit in het Reestdal Bloeiende meidoorn

  Streekeigen

  In het Reestdal werken wij o.a. aan herstel van natuurlijke bosranden. Ook zijn er plekken waar we het bos gefaseerd uitdunnen en nieuwe streekeigen struiken aanplanten, zoals meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos. En we zorgen ervoor dat de hooilandjes direct langs de Reest behouden blijven.

  Meer over het natuurbehoud

  Dekzandlandschap & waterbeheer

  Tweede helft twintigste eeuw: de natte, lagere gronden van het dekzandlandschap werden in deze periode flink verbeterd met ruilverkavelingen. Hiermee werden de agrarische productieomstandigheden geoptimaliseerd door de percelen van boeren bijeen te brengen en de waterbeheersing te verbeteren.

  Dekzandlandschap (link)

  Natuurlijke klimaatbuffers

  Het toekomstige natuurbeheer heeft ook onze grote aandacht. Verschillende natuurorganisaties in Nederland pleiten voor het aanbrengen van natuurlijke 'klimaatbuffers' om ons landschap klimaatbestendig te maken. 'Klimaatbuffers' zijn gebieden waar de natuurlijke processen de ruimte krijgen.

  Project beekdal, fase 1
 • wandelknooppunt

  A29

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Reestdal Outdoor

  Motorikpark & Outdoor

  Zowel passanten als campinggasten kunnen aan De Haar in Balkbrug gebruik maken van het Motorikpark (een uitdagende speeltuin) en het Reestdal Outdoor (sportieve spelelementen). Informeer naar de (groeps)mogelijkheden bij.

  Reestdal Outdoor
 • wandelknooppunt

  A25

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn tijdens het campingseizoen geopend, in de wintermaanden beperkt. Klik op de link horeca.

  Brasserie De Boerderij (link)

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' staat in het hart van de camping en stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

  Subsidieproject happy bee

  Natuurbeleving is een kernwaarde van de toeristische ervaring. Samen met camping Rheezerwold in Heemserveen hebben wij i.s.m. Landschap Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse delta de kwaliteiten van de omgeving op een speelse en spannende wijze onder de aandacht gebracht in 2020.

  Lees meer over dit project

  Parkeren bij Si-Es-An

  Sinds 2023 is de parkeerplaats in het hart van camping Si-Es-An nabij Brasserie de Boerderij en een stoere speeltuin gesitueerd. Voor de jeugd een vetgave uitdaging!

 • parkeerplaats

  Parkeerplaats Si-Es-An

 • horeca

  Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

  Brasserie de Boerderij

  Routes Landschap Overijssel

  Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

  Routes Landschap Overijssel
 • wandelknooppunt

  A23

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Vipera verbindt

  Afname soortenrijkdom

  In Europa zien we door o.a. ontginning, verbossing en bepaalde landbouwmethoden een forse afname van heide en hoogveen. Hierdoor hebben plant- en diersoorten als de adder, levendbarende hagedis, heideblauwtje en beenbreek het moeilijk. Meer weten over vlindersoorten, open de link.

  Vlinders in Nederland

  Verbinden heideterrein

  Om het leefgebied van dit soort bedreigde plant- en diersoorten uit te breiden, zijn hier in de afgelopen jaren via het project 'Vipera verbindt' verschillende heide- en hoogveenterreinen weer met elkaar verbonden.

  Herstel

  Inmiddels zien we bijzondere soorten als de adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander terugkomen. Ook verschillende plantensoorten als het heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren van de maatregelen.

  Vipera verbindt, lees meer
 • wandelknooppunt

  A22

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Haardennen in zeefdruk

  Zeefdruk 'Haardennen'

  Jan Jager zocht de afgelopen jaren naar manieren om het landschap vast te leggen. Jager deed ooit praktijkervaring op als zeefdrukker bij firma Bergslot in Dedemsvaart. Nu gebruikt hij de zeefdruk op kunstzinnige wijze en deelt hij zijn passie in het vrijwilligersteam bij Drukkerijmuseum Meppel.

  Drukkerijmuseum Meppel

  Foto boven: dit is een van de favoriete plekken van Jan Jager. Heel beschut ligt het kleinschalige heideveld tussen de hoge dennen in het heuvelachtige natuurgebied. Misschien herken je de plek in zijn zeefdruk.

  IJstijd

  De geschiedenis van het natuurgebied Haardennen gaat ver terug tot in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. Door het kruiende, smeltende ijs ontstonden hoogteverschillen en verschillende aardlagen, o.a. trilveen. Je kunt het nog voelen, als je springt.

  Lees meer over de ijstijd

  Het heuvelachtige (moerassige) landschap van nu is in beheer van Landschap Overijssel. Een van hun natuurterreinen met elk hun eigen verhaal. Klik op de link.

  Beheer Landschap Overijssel
 • wandelknooppunt

  A26

 • wandelknooppunt

  A27

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Den Huizen 5, Jan Jager

  Buurtschap Den Huizen

  Den Huizen is een van de oudere buurtschappen in het Reestdal. Het bestaat uit slechts vier grote boerderijen, zogeheten herenboerderijen, waarvan drie rijksmonumenten. Den Huizen is ook een beschermd dorpsgezicht.

  Kaart cultureel erfgoed (link)

  Schilderij 'Steenbergern'

  Kunstenaar Jan Jager schilderde een van de monumentale boerderijen, 'Steenbergen' (adres: Den Huizen 5). Het resultaat daarvan, acryl op doek, is te zien in de expositie in bezoekerscentrum De Wheem.

  Neem even de moeite om de inscriptie te lezen aan de voorzijde van de voormalige schaapskooi bij boerderij Steenbergen. De boeren van toen dreven hun schaapskudde vanaf Den Huizen over de Schapendrift naar het Westerhuizingerveld om ze daar te laten grazen op de heidevelden.

 • instructie

  Uitzichtpunt: Den Huizen

  Ga na boerderij Steenbergen (Den Huizen nr. 5) bij het eerste zijpad links. Daar heb je het beste zicht op de Reestdalhoeve. Keer terug naar de rondwandeling.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Den Huizen 4, Jan Jager

  Reestdalhoeve

  Als inwoner van Balkbrug geniet Jan Jager met volle teugen van het unieke Reestdal. "De Reestdalhoeve, de monumentale boerderij aan Den Huizen nr. 4, intrigeerde mij. Na een foto te hebben gemaakt, heb ik deze boerderij in 2015 vastgelegd op schildersdoek", aldus Jager.

  Grens

  Vanuit de Reestdalhoeve, een monumentale boerderij, kun je zo het Reestdal inlopen. Je maakt kennis met het authentieke dal met eeuwenoude landschaps- en cultuurkenmerken. Veenbeek de Reest slingert hier al eeuwen doorheen en vormt de meanderende grens tussen Overijssel en Drenthe.

  Den Huizen, Het Reestdal
 • 9
  Bezienswaardigheid

  De Reest, Jan Jager

  'Zicht op Den Huizen'

  Niet alleen boerderijen vormen een inspiratie voor Jan Jager, ook het water in de Reest legt hij vast. Zoals hier in 'Zicht op Den Huizen', een van de oudere buurtschappen in het Reestdal.

  Ontstaan rivier de Reest

  De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van circa 35 km tussen de oorsprong bij De Tippe, ten oosten van Dedemsvaart, tot aan Meppel.

  Lees meer over de Reest
 • wandelknooppunt

  A33

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Rustpunt Rabbinge

  Rabbinge

  Een heerlijk plekje om even pauze te houden. Je vind hier een Drentse koffiekast (inclusief prijslijst) met onder andere koffie en thee. Het rustpunt is het gehele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Bij vrieskou is er soms zelfs een kopje chocomelk of kwast.

  Limousin

  Tijdens de wintermaanden zie je de Limousin runderen in de potstallen op het erf. Een prachtig gezicht. Je ziet hier ook, zoals gebruikelijk in een potstal, dat de runderen steeds hoger komen te staan naarmate de winter vordert. In de zomermaanden grazen de runderen buiten.

  Wat is een potstal?
 • wandelknooppunt

  A32

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Esgehuchten in Drenthe

  Ontstaan Esgehuchten

  in de loop van de middeleeuwen ontstonden hier op de zandkoppen aan de rand van het dal de esgehuchten. De agrarische methoden werden beter en ook de werktuigen bleken steeds meer geschikt om delen van het ruige veen te ontwateren en af te graven. Langzaamaan veroverde de mens hier een eigen plek.

  Over kleinschalige akkers

  Rabbinge en Wildenberg

  Het Drentse Landschap beheert het gebied ter hoogte van Oud Avereest. Dit is een van de weinige plekken in Drenthe waar zandwegen tussen de boerderijen voor ontsluiting zorgen. Van oudsher werden vanuit de boerderijen in dit gebied de eenmans-essen of kampen bewerkt.

  Agrarische veranderingen HDL

  Beheerboerderij De Uilenburcht (Rabbinge 7) van 't Drentse Landschap is de thuisbasis van een kudde Limousinrunderen die op de schrale graslanden graast. Vanuit deze boerderij vindt ook het beheer plaats van de graanakkers en hooilanden langs de Reest.

 • wandelknooppunt

  A37

 • wandelknooppunt

  A39

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Kerkbrugje & Reest, Jan Jager

  Brugje van Bartje

  Dit 'kerkbrugje' heeft in de loop der tijd vele voetstappen verzameld, van groot tot klein. O.a. door de filmopnamen van 'Bartje'. Vandaar dat deze brug ook wel het 'Brugje van Bartje' wordt genoemd.

  Kerkgangers

  Omdat de kerk in Avereest lange tijd de enige kerspel (kerkelijke gemeente) was, leidden veel paden vanuit Drenthe en Overijssel naar het huidige Oud Avereest. Vroeger gebruikten de kerkgangers doorwaadbare plaatsen om de Reest over te steken, later kwam er een eenvoudige oeververbinding.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  De Wildenberg, Jan Jager

  Schilderij 'De Wildenberg'

  Komende vanaf het grensriviertje de Reest heb je zicht op natuurreservaat 'De Wildenberg', een van de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde het vast met acryl op doek in 2015. Tijdens een expositie te zien in De Wheem.

  Den Wijldenbarghen

  De archieven van klooster Dickninge vermelden het bestaan van 'Den Wijldenbarghen' (de woeste berg). Medio veertiende eeuw behoort het, samen met Rabbinge en Bloemberg, tot de oudste bewoonde plekken in Drenthe, met Den Huizen en Oud Avereest aan de Overijsselse zijde.

  Lees meer...
 • 14
  Bezienswaardigheid

  Kerkenpad en beuken, Jan Jager

  Oude beuken

  Een bijzondere plek is het eeuwenoude kerkenpad tussen Den Westerhuis en Oud Avereest, ingebed tussen de es en de oude beuken. De grillige beuken vormden zich uit een aangeplante beukenhaag. Jan Jager legde het vast met acryl op doek.

  Oude es & graansoorten

  De boer zaait deze eeuwenoude es met een graansoort in. Landschap Overijssel informeert u graag over de verschillende oude graansoorten, waaronder boekweit en rogge, via de infoborden. Hier is het zomers genieten van het goudgele graan, daarin het korenbloemenblauw en andere akkerbloemen.

  Oude graansoorten (video)
 • wandelknooppunt

  A31

 • 15
  Bezienswaardigheid

  Reestkerk, Jan Jager

  Reestkerk

  Dit kerkje uit 1853 is een opvallende verschijning in dit buurtschap. Het is ook een geliefde plek voor veel wandelaars, kerk- en concertbezoekers. Kunstschilder Jan Jager heeft de Reestkerk op schilderdoek vastgelegd in het jaar 2012.

  Geschiedenis Reestkerk

  Wanneer je de geschiedenis in duikt, lees je dat deze kerk niet altijd op deze plek heeft gestaan. Het houten, rechthoekige kerkje met klokkenstoel stond vroeger zo'n 100 meter verderop, richting de Wijk. Nu de verhoogde begraafplaats. Klik op de link.

  Reestkerk Toen & Nu (link)
 • wandelknooppunt

  A30

Groep Reestdal i.s.m. kunstschilder Jan Jager uit Balkbrug. Routebeheer Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.